skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Zanggroep De Liederentram

Op woensdag 14 oktober 1998 ging zanggroep De Liederentram weer opnieuw liedjes uit de oude doos zingen. En dat uit volle borst.

Deze grote groep zangers en zangeressen, ondersteund door diverse muzikanten en allemaal uit Boekel, begon aan een nieuw winterseizoen in het café van Tielemans ( D'n Tieleman) in de Molenwijk.

De groep is waarschijnlijk opgericht door, dan wel ontstaan in samenspraak met enkele mensen die optraden tijdens een Boerenmert op Hemelvaartsdag voor de Heemkamer die (toen nog) in de Kerkstraat gehuisvest was. 

Is wat je onder andere op de tweede en derde foto ziet, de aanzet geweest van deze zanggroep met als hoofdzanger Bart van de Ven?

Wie weet hiervan het naadje van de kous? Wie waren de muzikanten? Werd er veel gelachen of was het serieus muziek maken? Zijn er ook opnamen gemaakt en bewaard van deze groep?

Reacties (14)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 november 2016 om 18:30
Je hebt ook zangclub "het liederenkransje" wat blijkt te zijn opgericht door Cees van Egmond op 30 Oktober 1996 in de voormalige jeugdsoos Pardoes ( zie :http://www.kbo-brabant.nl/view.php?Pagina_Id=4416 ) . Maar of we het nu hier over dezelfde club hebben in een ander [Tram]jasje is me niet duidelijk.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 november 2016 om 21:24
Mocht al deze zang -activiteiten 1 geschiedenislijn vormen dan ziet er die dus als volgt uit ;

=1= 25 mei 1995 : zanggroep door Heemkundekring ( zie o.a. foto 2 & 3 bij bovenstaand verhaal.

=2= 16 mei 1996 : zanggroep door Heemkundekring ( zie o.a. foto 2 bij verhaal over Bart van de Ven.

=3= 30 Okt. 1996 : zanggroep in voormalige jeugdsoos Pardoes.

=4= ........

=5= 14 Okt. 1998 : zanggroep "De Liederentram" bij café D'n Tieleman.

=6= .................

=7= --_--_---- : zanggroep " het liederenkransje " in ouderen-centrum "Boszicht.

Zou kunnen ! Maar zo ja; wie kan dit bevestigen ? Zo nee; dan waren er tijdelijk 2 zanggroepen. We wachten op een verlossend antwoord .
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 november 2016 om 17:31
Er was wel een verschil in het leeftijdskader. Liederentram was, zeg maar 25+ en het Liederenkransje is toch gauw voor 55+
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 november 2016 om 18:03
Personen op foto -3- : v.l.n.r. Jo van Lankveld, Marietje Penninx-Benniers, achter hen, maar niet op de foto, gitarist Tiny de Leest, dan Walter Corssmit en Sia van Haandel- van Maren. In het midden Mimi de Leest en Accordeonist Jan Ceelen*. En dan achter de 2e microfoon : Jan van Rooij, Peter Jans en Jo Hendriks . daarachter 2 luisteraars.
*= Jan Ceelen was van het duo "Jan & Geert" met Geert van de Boogaard achter de drums. Het duo heeft ook tijdens de Boekelse Heemdagen in 1999 voor gezellige muziek gezorgd. Geert is ook heel even bij het Liederenkransje geweest.
Tiny de Leest zei op 20 januari 2019 om 01:40
De zanggroep de Liederentram is toen opgericht door Tiny de Leest en niet door Bart van de Ven zoals staat vermeld.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 22 januari 2019 om 13:41
In de tekst staat dat Bart van de Ven hoofdzanger was. Ik weet amper iets van het zangwereldje (mijn zangstem is niet geweldig), maar was de rol van hoofdzanger hetzelfde als de oprichter of betekent dat iets anders? Wel gaaf dat je de zanggroep de Liederentram hebt opgericht Tiny. Heb je ook lang bij de groep gezeten?
Tiny de Leest. zei op 22 januari 2019 om 15:15
Beste Hilde. De zanggroep de liederentram heeft 8 jaar bestaan. Er kwam een einde aan de dit alles door het overlijden van accordeonist Jan Ceelen. Onvervangbaar !! Jan en Tiny als voorzanger en gitarist waren de gangmakers van dit alles. Zij stelde samen een liedrenbundel op van ongeveer 100 meezingers, die later door heel Oost-Brabant is overgenomen. De liederentram was gehuisvest in cafe Tielemans, en het was daar 8 jaar lang een volle bak. Van te voren werd er niets gepland, en het publiek mocht zelf kiezen uit de bundel wat zij graag wilde zingen. Het was dus een meezingavond van het volk en niet andersom. Op een gegeven moment was het zelfs zo dat er bezoekers uit Someren met een volle touringcar naar Boekel kwamen. Het hele cafe zat stampvol, maar ook de keuken en zelfs de trap naar boven. Volgens het publiek was de liederentram de gezelligste meezinggroep uit de hele omgeving, en de bezoekers kwamen dan ook van heinde en verre. De liederentram was de eerste zanggroep die volgens dit gezellige principe te werk ging, de klant was de koning. Maar helaas, aan alles komt een einde. M.vr.gr. Tiny de Leest.
Tiny de Leest - Boekel zei op 22 januari 2019 om 15:56
Het verlossende antwoord op gestelde vragen. Nee, er waren in het begin geen twee meezinggroepen in Boekel. De liederenkrans is later opgericht door Cees van Egmond. Cees was in het begin een vaste bezoeker van de liederentram bij cafe Tielemans. Van geboorte was Cees een Amsterdammer, vandaar zijn voorliefde voor de echte volksmuziek uit Amsterdam. Omdat cafe Tielemans nogal ver buiten het centrum van Boekel lag en nog ligt, vroeg hij netjes aan Jan en Tiny of dat hij een zelfde soort zanggroep mocht oprichten in het bejaardenhuis St' Petrus. Van onze kant toen geen enkel bezwaar. En zo is na een paar jaar de Liederenkrans ontstaan, en tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat.
M.vr.gr. Tiny de Leest.
Tiny de Leest - Boekel zei op 22 januari 2019 om 16:09
Dan nog een verlossend antwoord op een gestelde vraag. Heeft de liederentram iets na gelaten in de vorm van een c.d. Inderdaad is er toen een cd gemaakt die is uitgegeven aan het eigen publiek onder de naam van " Jan en Tiny en paar apart" Ook is er toen door Blok T.V. een D.V.D. gemaakt van een zangavond bij cafe Tielemans. Beide zijn in mijn bezit. En wil je een kopie dan kan dat altijd. M.vr.gr. Tiny de Leest.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 23 januari 2019 om 09:58
Dankjewel voor deze uitgebreide en zeer informatieve reacties Tiny. Je bent duidelijk een expert wat de Liederentram betreft. Het klinkt ook als een leuk concept, het gezellige meezingen waarbij het publiek bepaald wat er gespeeld gaat worden. Jammer dat de groep maar acht jaar heeft bestaan. Wel leuk dat de Liederenkrans nog wel bestaat.
Chris zei op 28 januari 2019 om 22:31
Ja Hilde, je hebt het bij het rechte eind dat Tiny een expert op dat gebied is. Hij is een echte "gangmaker" en een meester op z´n gitaar, maar vlak zijn vrouw Mimi niet uit, die zingt als een swing-lijster, jazz en blues.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 30 januari 2019 om 10:56
Niet iedereen is (helaas) zo'n muzikaal talent als Tiny- en Mimi natuurlijk. Gaaf om te horen dat ze beiden het muziekmaken nog steeds niet zijn verleerd :-)
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 augustus 2019 om 21:26
Ik mis bij dit artikel de Tag ; = koor =. als ik dat intikte bij 'zoeken' kwam ik hier niet bij uit. Misschien na deze reactie wel. Of werkt het alleen op de tekst in het verhaal zelf ?
Marc zei op 19 augustus 2019 om 17:26
Geweldig Tiny en Mimi!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen