
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De overvaller verdwijnt met de schamele buit van een geldkistje, waarin zich slechts een klein bedrag aan geld en enkele postzegels bevinden. De directeur is in de buik getroffen en wordt in levensgevaar naar het ziekenhuis te Oss vervoerd. Daar overlijdt hij aan zijn verwondingen.
Als op 31 december daarop in Boekel een fietser wordt doodgereden en de chauffeur na het ongeval doorrijdt, komt de politie op het spoor van de in Boekel geboren Hans Gruijters, ook wel bekend als de Zwarte Ruiter. Gruijters’ auto is herkend en na zijn arrestatie komt ook zijn betrokkenheid bij de overval van het Ravensteinse postkantoor aan het licht.
Hans Gruijters wordt op 28 april 1925 in een groot gezin te Boekel geboren. Tegen het eind van de jaren twintig verhuist het gezin van Boekel naar Beek en Donk, waar Hans het grootste deel van zijn jeugd doorbrengt.
Aan de vooravond van de Duitse inval in Nederland gaat hij in een Duitse metaalfabriek werken. In 1941 komt hij terug en dost zich vanaf die tijd uit met een Duitse legerpet, rangonderscheidingstekens en een legerriem.
Niet uit politieke overtuiging, maar als symbolen van zekerheid en zelfdiscipline. In zijn namaakuniform houdt hij auto’s aan en laat ze vervolgens weer doorrijden. In 1941 wordt hij veroordeeld tot vier maanden tuchtschoolstraf voor fietsendiefstallen. Kort na zijn vrijlating in 1942 steelt hij opnieuw een fiets in Helmond. Hij krijgt hiervoor een vierjarige Ter Beschikkingstelling van de Regering (jeugd-TBR).
Hij wordt in een rijksopvoedingsgesticht te Doetinchem geplaatst. Aan het einde van deze periode van heropvoeding wordt hij enige tijd onder toezicht te werk gesteld in een hotel te 's?Hertogenbosch. Over zijn ervaringen hier, over de bevrijding en over zijn problemen met de ondergrondse en de opsporingsdienst na de bevrijding schijft hij een verhaal. Een fragment hiervan heb ik aan het eind van het stuk opgenomen.
In de jaren vijftig nemen zijn misdaden in aantal en ernst steeds meer toe. In de publieke opinie blijft er echter een soort romantisch waas om de Zwarte Ruiter hangen, deels veroorzaakt door de spectaculaire manier waarop hij steeds weer uit handen van de politie weet te blijven of te ontsnappen. Maar uiteindelijk wordt hij in 1956 (en ook in hoger beroep in 1957) veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en ter beschikkingstelling van de regering.
Na zijn vrijlating in 1966 ontpopt de Zwarte Ruiter zich als een succesvol ondernemer. Onder de naam De Zingende Ruiter treedt hij zelfs nog op televisie op in het populaire programma van Willem Duijs, Voor de vuist weg, Nederlands eerste talkshow (1963-1979). In 1980 overlijdt de Zwarte Ruiter aan een hartaanval, 55 jaar oud.
Je kunt hier het complete verhaal lezen of downloaden (PDF, 150kB).