skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

'Den oorlogsgeesel' in Mill

De Gemeente Mill en Sint Hubert heeft meteen al aan het begin van de Tweede Wereldoorlog behoorlijk wat voor de kiezen gehad. Denk maar aan de totale verwoesting als gevolg van de Slag om Mill. Uit enkele dossiers die pas nét openbaar zijn geworden, kunnen we meer lezen over het oorlogsleed in de jaren 1940-1941. Ook onderling was de spanning als gevolg hiervan soms om te snijden…

Ook de woning 't Hof van de Burgemeester te Mill is gehavend uit de strijd gekomen, 10-05-1940

Krijgsgevangenen

De meidagen van 1940 staan in Mill vooral bekend om de hevige gevechten, die een groot gedeelte van het dorp verwoestten. Kapotgeschoten gebouwen en vernielde akkers waren echter niet het enige verdriet dat Mill te verwerken had. Op 11 mei werd een groep van dertien onschuldige inwoners lukraak door de Duitsers opgepakt en krijgsgevangen gemaakt.

Niemand wist waar de mannen waren Vervoersbewijs voor dhr. Raaymakers om van Doesburg naar Mill te reizen, 10 juni 1940gebleven en maar liefst een maand lang verkeerde iedereen in onzekerheid. Later blijkt dat ze samen met enkele Nederlandse soldaten naar het interneringskamp Bathorn zijn gestuurd. De burgemeester informeert meerdere malen naar het welzijn van de arme krijgsgevangenen en uiteindelijk keert de hele groep ongeschonden terug naar Mill. Vanuit Doesburg krijgen ze van kapitein Scheuermann een vervoersbewijs om kosteloos naar hun woonplaats terug te reizen.

Melkkoetje

Dat liep dus gelukkig met een sisser af! Toch mag de impact van de Slag om Mill op de bevolking niet onderschat worden. Hele gezinnen raakten van de ene op de andere dag hun huis kwijt en daarbij vaak ook hun bron van inkomsten. Het Nederlandsch R.K. Huisvestingscomité zorgde voor het leveren van kleding en goederen voor met name arme kinderen.

De burgemeester van Mill springt voor boer Van der Heijden in de bres, 1940

Voor sommige diep getroffen boeren sprong de burgemeester van Mill en Sint Hubert in de bres. Een voorbeeld hiervan was M. van der Heijden, een vader van maar liefst vijf kinderen. Hij raakte zijn landbouwwerktuig, een koe en een varken kwijt en als gevolg van een ziekte had hij al de helft van zijn kippen verloren. ‘Thans heeft hij uit eigen bedrijf geen druppel roome meer,’ geeft de burgervader aan. Deze boer had altijd hard gewerkt en verdient derhalve enige liefdadigheid. Met een voorschot van 200 gulden en een melkkoetje zou de heer Van der Heijden al enorm geholpen zijn, aldus de burgemeester.

‘Verlinkbriefje’

Ook van de Duitsers kreeg men in Mill hulp aangeboden. In 1941 werd de zogeheten ‘Notstandsbeihilfe’ door Seyss Inquart in het leven geroepen voor gezinnen die het hoofd niet boven water konden houden. Uit dit dossier komen interessante feiten naar boven. Wist je bijvoorbeeld dat er in Mill een gezin woonde dat maar liefst 20 kinderen telde? Hoe meer kinderen, hoe hoger de uitkering werd.

Natuurlijk werd er ook rekening gehouden met het inkomen dat je verdiende. Hoe hoger je ‘salaris’, hoe lager het uitgekeerde bedrag. Een leugentje om bestwil zal voor sommigen best verleidelijk zijn geweest om op die manier een hogere toelage te ontvangen.

Een anonieme tipgever 'verlinkt' iemand die teveel Notstandsbeihilfe zou ontvangen... (vanwege de privacy wordt de betreffende naam niet weergegeven) In Sint Hubert leidde dit tot grote spanningen. Op bovenstaand briefje geeft een anonieme tipgever aan dat een zekere inwoner uit Sint Hubert een uitkering ontvangt, terwijl hij eigenlijk buitensporig veel verdient. Bovendien heeft hij nog een zoon die ook geld in het laatje brengt. ‘Voelt die maar eens aan zijn tand,’ zo luidt het advies. De waarheid of niet, dit briefje heeft uiteindelijk niet geholpen. De bedoelde persoon ontvangt in oktober 1941 een bijdrage van maar liefst 35 gulden!

Reacties (4)

Albert zei op 18 januari 2017 om 14:49
De ruïne op de foto is het restant van het huis van de burgemeester J van Nispen tot Sevenaer. Hij was onze buurman en gevlucht voordat de brug over het defensiekanaal werd opgeblazen. Ik was toen 10 jaar en na onze terugkomst van de evacuatie naar Uden, ging ik met mijn zus Diny regelmatig wat bessen plukken tot dat veldwachter Van Dijk kwam inspecteren en in zijn opdracht de bessen moesten blijven hangen en verder zijn verrot. Jammer! Mijn zusje had tijdens het gesprek met de veldwachter wel natte voeten gekregen en er stond "water"in haar schoenen. Hoe kon dat gebeuren, want het was een zonnige dag???
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 januari 2017 om 13:56
Wat een mooi verhaal Albert. Het huis is inderdaad van de Burgemeester van Mill, welke op 10 mei 1940 danig gehavend is.
Wat jammer voor jullie dat de veldwachter zo streng was en dat zal je zus zeker zo ervaren hebben !
C. van Meijeren zei op 2 mei 2021 om 12:50
Is op dit artikel nog te reageren?
Heb wat vragen over mijn vader die daar (ook) als militair krijgsgevangene is gemaakt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 mei 2021 om 14:26
Ja hoor, reageren kan altijd. Als het specifiek over een persoon gaat, is het (ivm openbaarheid & privacy) handiger om dat per mail te doen. Dat kan via info@bhic.nl.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen