skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Dominicus van Ophoven

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 11 augustus 2009
bijgewerkt op 10 september 2019
Op de plaats van het oude kerkhof van Mill staat een monument: ter weerszijden van een kruisigingsscène zijn stenen tafels aan een bakstenen muur bevestigd, waarop de namen staan gebeiteld van iedereen die daar ooit begraven heeft gelegen. Op de tafel tot 1935 staat de naam D. v. Ophoven.

Het is een inscriptie die zich in niets onderscheidt van de andere namen in deze lijst. Dat lag heel anders toen Dominicus van Ophoven, want over hem hebben we het, nog leefde!

Van Ophoven was rond 1900 directeur-eigenaar van landgoed De Princepeel. Hij was een man met tomeloze energie, vol van initiatieven. Daardoor lukte het Van Ophoven wat zijn voorgangers niet voor elkaar hadden kregen: De Princepeel tot grote bloei brengen.

Voordat Van Ophoven ten tonele verscheen, bestond het landgoed slechts uit enkele boerderijtjes. De bouwer van Huize Princepeel, Adriaan Christiaan Nering Bögel, was in de tweede helft van de 19e eeuw begonnen het noordelijk gelegen stuk, de Groote- of Princepeel, in cultuur te brengen.

Voor turfwinning bleek de veenlaag te dun. En ook voor de verbouwing van hoogwaardige korensoorten als tarwe en rogge was de grond maar met veel moeite geschikt te maken.

Maar Dominicus van Ophoven pakte de ontginning anders aan. Hij maakte gebruik van een Duitse stoomploeg en teelde met groot succes suikerbieten, die hij in het buitenland afzette. Hij werd daarbij geholpen door de gunstige ligging van het landgoed ten opzichte van de pas aangelegde verbindingsweg tussen Uden en Gennep en de iets verderop gelegen spoorlijn Boxtel-Wesel.

Ook de aanvoer van kunstmest kon daardoor makkelijker verlopen, waardoor het toch mogelijk werd om rogge en andere hoogwaardige graansoorten te verbouwen. De problemen die hij daarbij ondervond, werden op een creatieve manier aangepakt: last van wormen die de kiemen van rogge en aardappelen doorknaagden? Van Ophoven importeerde een stuk of vijftig Italiaanse kippen, liet die op het land los en het probleem was spoedig verdwenen. Het grote succes van de Princepeel trok mensen aan en droeg daarmee bij tot het ontstaan van Wilbertoord.

Van Ophovens blik was echter niet alleen op de regio Mill gericht. Hij was ook nauw betrokken bij ontginningen in Echt en het Duitse Mühlheim. Zijn onorthodoxe aanpak was ook daar succesvol. Aan natuur- en landschapswaarde had Van Ophoven geen boodschap. Het ging om de vooruitgang. Die drang tot verbetering beperkte zich niet tot de ontginning van land.

Van Ophoven was samen met pater Van den Elzen een van de grote initiatiefnemers tot de oprichting van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond. Hij kwam op voor de belangen van de boeren. Van Ophoven werd één van de voormannen van de zich organiserende boeren. In 1898 werd hij voorzitter van de NCB.

Dominicus van OphovenDominicus van Ophoven was een welvarend en talentvol zakenman, die zich aan het eind van zijn leven terugtrok in Bonn. Daar overleed hij in 1926, op een leeftijd van bijna 88 jaar. Ondanks al zijn activiteiten in Duitsland, werd hij in Mill begraven. In de jaren ’70 is zijn graf, samen met alle andere op het kerkhof, geruimd.

Aanvulling: Albert van der Cruijsen stuurde onderstaande vijf foto's op. "Door vrijwilligers is het voormalig kerkhof ook veranderd in een mooi park en voorzien van een herdenkingskapel. Ook de oude boom, waar naast mijn grootouders waren begraven en voor mij een herkenningspunt is, werd gehandhaafd."

 

 

Reacties (17)

Jan Lange. Nw.Vennep zei op 11 augustus 2008 om 23:54
Eerlijkheidshalve dient opgemerkt te worden, dat Dominicus van Ophoven ook zijn schaduwkanten had als werkgever, althans in de ogen van het Gemeentebestuur. Lees het op deze website ook te downloaden verslag van de Commissaris van de Koningin uit het jaar 1902 er maar eens op na....
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 12 augustus 2008 om 08:32
Helemaal waar, Jan! Onder Van Ophoven waren de lonen van de landarbeiders laag en voor medische zorg en onderstand t.b.v. deze arbeiders liet Van Ophoven de gemeente opdraaien. Vooral dat laatste zal de Millse vroede vaderen hebben gestoken. Daarbij kwam nog het feit dat zij weinig of geen grip hadden op Van Ophoven, die zeer waarschijnlijk een maatje te groot voor hen was.
Albert
Albert zei op 25 oktober 2018 om 13:03
Rien, werden er na 1935 geen namen meer geplaatst op het monument en waarom? Mijn opa overleden in 1927 staat wel vermeld en mijn oma overleden in 1942 staat niet vermeld.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 25 oktober 2018 om 16:58
Albert, de lijst loopt inderdaad maar tot 1935, maar over de reden daarvan kan ik alleen maar gissen, eerlijk gezegd. We hebben geen informatie gevonden toen dit verhaal gemaakt werd, over de reden van die lijst. Misschien dat een oudere inwoner van Wilbertoord dit nog weet (al is het maar uit overlevering?)
Albert
Albert zei op 26 oktober 2018 om 01:00
Rien, ondanks, dat mijn vraag waarop ik al langer antwoord zoek, niet beantwoord werd toch bedankt voor de reactie. Mijn opa en later ook mijn vader hebben bij Dominicus van Ophoven en later ook nog bij Thea Jaegers kruidenierswaren geleverd. In eerste instantie had mijn opa, overleden in 1927, slechts een heel kleine winkel. Ik heb mij dan ook altijd afgevraagd hoe dat een dergelijke grote zakenman klant werd bij een kleine kruidenier en jaren geleden denk ik, als genealoog, de oplossing gevonden te hebben in een aantekening, bevestigd door mijn peettante, waarin mijn opa "schrijver" werd genoemd. Mijn opa bezocht met paard en wagen klanten in de Princepeel, waaronder veel peel-arbeiders, die niet konden schrijven. Voor deze klanten zou mijn opa de gewerkte uren hebben geschreven om in te leveren op het landgoed. Zo zou mijn opa ook Dominicus als klant gekregen hebben. Zelf heb ik met mijn vader later, maar nog voor de oorlog, boodschappen bezorgd per paard en wagen op "het kasteel" en soms moesten er nog ontbrekende artikelen op de wagen door mij nagebracht worden per fiets. Of er nog oudere inwoners, zelf ben ik 88 jaar, in Wilbertoord zijn weet ik niet, maar zullen er niet zo heel veel zijn. Zie ook reactie bij: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/landgoed-princepeel-1
jan lange zei op 27 oktober 2018 om 15:48
Aks je kijkt onder Archieven onder de naam van deze Van Ophoven vindt je ook nog acten rondom de oprichting van het goed De Princepeel.
Albert
Albert zei op 27 oktober 2018 om 23:23
Jan bedankt en de groeten van een (oud)Millenaar.
J. Ermers zei op 29 april 2019 om 12:56
Princepeel
Waar duidt de naam : “kat en hondhoeve” op? Waarom deze naam?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 april 2019 om 20:25
Beste J. Ermers, bedankt voor uw berichtje. Ik durf het zo niet te zeggen, maar hopelijk is hier iemand die ons dat wel kan vertellen? Ik ben benieuwd!
Albert
Albert zei op 6 mei 2019 om 10:17
Rien, ik kan berichten, dat de lijst van overledenen nu is aangevuld en dat ook mijn oma en weduwe van mijn opa staat vermeld. Door vrijwilligers is het voormalig kerkhof ook veranderd in een mooi park en voorzien van een herdenkingskapel. Ook de oude boom, waar naast mijn grootouders waren begraven en voor mij een herkenningspunt is, werd gehandhaafd. Ik heb foto's gemaakt van de nieuwe situatie en ben bereid deze naar het BHIC te mailen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 mei 2019 om 14:19
Bedankt voor je bericht, Albert. Goed te horen dat de lijst nu is aangevuld, en dat de oude boom er nog altijd staat. We zijn zeker benieuwd naar de foto's! Wil je die naar ons mailen (info@bhic.nl ovv Dominicus van Ophoven)?
Alvast dank!
Albert
Albert zei op 6 mei 2019 om 16:57
Zijn verzonden en zijn misschien ook interessant voor Jan Lange.
Jan Lange zei op 6 mei 2019 om 18:24
Zekers , merci, Albert
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 mei 2019 om 21:02
Veel dank, Albert!

Kun je er zo ook mee uit de voeten, Jan? Of zal ik de foto's nog per mail (met permissie van Albert, neem ik aan ;) naar je doorsturen?
Jan Lange zei op 6 mei 2019 om 21:54
Ja, graag, want ik zie ook een paar Lange's op de steen staan.
Albert
Albert zei op 6 mei 2019 om 22:09
Marilou, dat is geen probleem als Millenaren onder elkaar.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 mei 2019 om 09:30
Mooi, dat is dan nu geregeld, heren. Dank voor jullie medewerking!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen