
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Als jong kind kreeg Dorus rachitis (de Engelse ziekte), met als gevolg dat hij zijn rechterarm niet goed kon gebruiken. Daardoor werd hij linkshandig. Hij kon goed leren en door bemiddeling van een onderwijzer van de ULO, de heer Thielemans, was de Schijndelse kunstschilder Anton van Domburg bereid, om het jonge talent les te geven. Tussen het schilderen en tekenen, werkte hij voor zijn eigen onderhoud bij de Schijndelse huisschilder Caspar Wouters.
Daar leerde hij een ander facet van het vak, een zeer ambachtelijke kant: het zelf verf maken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde hij onder meer bij zijn broer Piet (mijn opa) en werkte hij als polychromeur van gipsen beelden.
Op 31 januari 1946 huwde hij Mathilde Kluijtmans, en op 14 juli 1946 werd hun enige zoon Maarten geboren. Helaas is Maarten op 21-jarige leeftijd als gevolg van een ongeluk overleden. Het schilderen ging Dorus steeds beter af. Vanaf 1954 kon hij zijn schilderijen ook verkopen via de officiële kunsthandel. In 1971 werd Dorus gevraagd als docent schilderen en tekenen voor het Kreatief Centrum in Schijndel. Niet alleen in kleine kring, maar ook verder in de regio en daarbuiten begon het werk van Dorus erkend te worden.
In 1979 exposeerde hij met 114 werken in de Gallery van het Hilton-hotel in Rotterdam. En na de eretentoonstelling in 1980 ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag, volgden de exposities elkaar snel op. Op al die exposities was Dorus op de achtergrond aanwezig, bescheiden als hij was. Wel deed het hem enorm goed dat zijn levenswerk erkenning kreeg, al had hij daar een hoge leeftijd voor moeten bereiken.
Dorus was autodidact: hij heeft nooit een officiële opleiding voor kunstschilder doorlopen. Vanwege dat gebrek aan opleiding heeft ook de Brabantse kunstscene hem lang links laten liggen. Dorus heeft uiteindelijk zijn ideaal bereikt met groot doorzettingsvermogen. Hij werkte zich op van huis- tot kunstschilder.
In 1972 betrok hij een nieuw huis aan de Venushoek. Na zijn overlijden werd daar Galerie Van Oorschot gevestigd, die inmiddels niet meer bestaat. De Stichting Atelier Van Oorschot heeft veel van zijn werken ondergebracht bij het Jan Heestershuis, dat er regelmatig exposities van organiseert.
Bron: Bart van Schijndel, Th. v. Oorschot, Brabantse schilder (1910-1989). (Heeswijk-Dinther, uitgeverij Esstede b.v). ISBN 90 75142 43 9