skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Dubieuze diefstallen

De criminaliteitscijfers schieten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog omhoog, met name die van diefstal en andere vermogensdelicten. Dit lees je ook terug in de dagrapportboeken van de gemeentepolitie Vught. Ga mee op zoek naar verdwenen kippen en naar enkele onderbroeken, die uiteindelijk in een niet al te frisse toestand werden teruggevonden...

Gewone mensen, onder wie opvallend veel vrouwen en jongeren, voelen zich na de oorlog steeds vaker door de omstandigheden gedwongen om zich op het criminele pad te begeven. We duiken onder meer in een zaak van de gemeentepolitie Vught, waarbij een dienstbode werd beschuldigd van verschillende diefstallen.

Resultaat nihil
Op 27 februari 1947 wordt ten huize van mevrouw Schrijver een onderzoek ingesteld ‘wegens gepleegde diefstallen door de dienstbode’. Deze blijkt een paar handschoenen en een sjaal van mevrouw Schrijver te hebben geleend en er was ook een hemd van mijnheer in de ‘wasch’ van de dienstbode terechtgekomen. 

Eerste onderzoek van de politie bij mw. Schrijver

Het loopt allemaal met een sisser af: Het resultaat van onderzoek in de particuliere eigendommen der dienstbode nihil, zo lezen we in het dagrapport. Het meisje wordt op vrije voeten gesteld en het hemd wordt aan dhr. Schrijver overhandigd.

Bevuilde onderbroeken
Het verhaal krijgt echter nog een staartje. Een kleine maand later neemt mevrouw Schrijver opnieuw contact op met de politie. De dienstdoende agent geeft aan een breedvoerig telefonisch onderhoud met haar te hebben gehad, aangezien zij weer een nieuw "feit" had ontdekt. 

Op zoek naar bevuilde onderbroeken...

Met enige tegenzin luistert de agent naar haar verhaal. Mevrouw Schrijver meent dat haar dienstbode weer spullen heeft verduisterd. Dit keer gaat het om haar tas, die het meisje voor reparatie weg zou brengen. Tot op heden heeft ze de tas nog niet teruggezien. 

Verder had de dienstbode enkele onderbroeken van haar gebruikt en tijdens een periode van ongesteldheid bevuild en toen weggestopt. Op 22 maart vond zij deze bevuilde slipjes terug en belde zij verontwaardigd de gemeentepolitie.  De agent heeft kennelijk niet veel zin in het onderzoeken van het vieze ondergoed en adviseert mevrouw Schrijver om aangifte te doen bij de inspecteur van de politie. Waarschijnlijk heeft zij hier toch vanaf gezien, want in de aangiftes van 1947 komt deze opmerkelijke diefstal niet voor.

Signalement onbekend
Naast kleding werden er ook veel fietsen gestolen, bleek een hond opzettelijk door de buurman te zijn vergiftigd en vinden we een kippendiefstal terug in de dagrapporten. 

Verdwenen kippen, signalement onbekend...

De 70 jarige vrouw Spoor belt op zaterdagochtend 25 januari 1947 in paniek de politie. Drie van haar kippen, signalement onbekend doch waarschijnlijk witte leghorns, zijn verdwenen. Er komt meteen een agent ter plaatse en hij volgt een spoor van vele witte kippenveren. Helaas loopt het spoor dood bij het Dongensche kanaal, ook assistentie van enkele soldaten mocht niet baten. Het lijkt er dus op dat deze zaak, evenals vele andere, onlopgelost op de plank belandde...

Steeds meer stukken in te zien

Journalisten, historici en belangstellenden kunnen vanaf 1 januari 2023 nieuwe archieven raadplegen, want na 75 jaar vervalt voor veel dossiers de beperking van openbaarheid.  De Archiefwet 1995 bepaalt dat documenten van overheidsinstellingen na twintig jaar worden overgedragen aan het historisch archief. Ruim 95 procent van de overgedragen stukken is direct in te zien. Voor de rest geldt een beperking op de openbaarheid, meestal omwille van de privacy van nog levende personen. Over particuliere archieven maakt het BHIC speciale afspraken met de schenkers. De beperkingen gelden altijd voor een van tevoren vastgestelde periode. En daarom worden er jaarlijks nieuwe archieven openbaar. Klik op de knop hieronder voor een volledig overzicht.

De stukken die per 1 januari 2023 openbaar zijn

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.