skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Een bankdirecteur vol verhalen: Willem Brands (1903-1989)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 3 december 2009 om 16:32 uur
Willem Brands is op  23 december 1903 geboren te Schaijk. Na de lagere school bezocht hij twee jaar ‘De Ruwenberg’ en zes jaar het seminarie ‘Beekvliet’, beide in Sint Michielsgestel. Na nog twee jaar filosofie te hebben gedaan in Haaren aan het Groot-Seminarie van het Bisdom Den Bosch, besloot hij toch maar geen priester te worden. Willem overleed te Schaijk 26 april 1989.

Willem Brands, SchaijkZijn roeping werd namelijk allengs minder hoorbaar en zodoende keerde hij terug in het landbouwbedrijf van zijn vader. Maar: “Latijn wil de grond niet in”. En dat ging ook hier op. Willem Brands werd zodoende kassier (later directeur) van de Boerenleenbank, een functie die hij 40 jaar met veel plezier vervuld heeft.

Al die tijd hield hij achter zijn loket naast de kroontjespen ook een "ganzenveer" (zeg maar, een literaire pen) in de aanslag. Daarmee schreef hij in 1973 het boek Schaijk in Vertellingen, dat al snel na verschijning was uitverkocht. Hij werkte in die tijd ook aan een verzameling dialectwoorden, uitdrukkingen en zegswijzen, die nog steeds liggen te wachten op een uitgave. Op deze verhalenpagina van Schaijk hebben we twee erg leuke stukjes opgenomen uit zijn roman De Vijf Gebooi die hij in eigen beheer uitgegeven heeft. De roman is losjes gebaseerd op op zijn eigen, autobiografische, notities.

De stukjes op deze site, getiteld Kinderbiecht en Catechismusles zijn eerder samen als één fragment gepubliceerd in C. Swinkels (samenst. en inl.), De Zondagsveder. (Venray, z.j.). Dat is een bundel persoonlijke verhalen en versjes uit Noord-Limburg en Oost-Brabant van mensen die in de jaren '70 op een of andere manier betrokken zijn geweest bij de Literaire Café's in 's-Hertogenbosch.

Reacties (8)

N.L. Brands zei op 2 september 2015 om 13:36
Nico Brands. Ik ben een zoon van Willem Brands.
mijn vader is overleden in 1986 en dit kan dus aangevuld worden in het verhaal.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 september 2015 om 19:53
Beste Meneer Brands, hartelijk dank voor uw aanvulling bij dit verhaal over uw vader. Schreef uw vader ook wel eens verhalen die u als kind zijn bijgebleven?
Wim Brands zei op 3 september 2020 om 17:13
Wim Brands is geboren in 1903 en overleden te Schaijk 26 april 1989
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 september 2020 om 19:19
Dag Nico en Wim, ik begin met excuus dat de tekst na de opmerking van vijf jaar geleden niets is aangepast. Inmiddels is dat wel gebeurd en is het jaartal van 1989 aangehouden. Ik ga ervan uit dat dat klopt?

Met dank voor jullie reacties.
Jeroen van den Broek zei op 18 september 2021 om 01:17
Hallo Marilou, op zoek naar wat informatie over het boekje "De vijf gebooi" (waarvan ik een door de schrijver getekend exemplaar in bezit heb uit de nalatenschap van een familielid) kwam ik hier terecht en zag je vraag om bevestiging van de overlijdensdatum. Als we mogen vertrouwen op wat er op zijn grafzerk staat, is het jaartal inderdaad 1989, zie:
https://www.online-begraafplaatsen.nl/graf/1639503
Jeroen van den Broek zei op 18 september 2021 om 01:26
Overigens, in het voorwoord van het boek vertelt de schrijver dat hij het boek opdraagt aan zijn kleinzoon Jan Willem. Mocht deze (of een ander familielid) belangstelling hebben voor mijn in prima staat verkerende getekende exemplaar, dan mag deze kontakt met mij opnemen, dan ben ik eventueel bereid om het boekwerk je om niet op te sturen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 september 2021 om 20:02
Jee Jeroen, wat een toeval zeg! En laten we maar vanuit gaan wat er op de grafzerk staat. Hartstikke fijn dat je dat hier allemaal laat weten. Erg attent ook, je aanbod het boekje aan eventuele familie te doen toekomen. We wachten af.

Hoe dan ook, veel dank voor je berichten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!