skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

Een Bezige Bij: burgemeester Albertus van de Wiel (1860-1924)

Jeroen Arts
vertelde op 10 juli 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Albertus van de Wiel wordt op 2 juni 1860 in Huisseling geboren en huwt Johanna van de Ven uit Megen. Zij bewonen de, nog steeds bestaande, statige boerderij aan de Grotestraat 54, waar zich ook de gemeentesecretarie annex raadhuis bevindt. De burgemeester is dan G. van den Oever. Die woont in Ravenstein, waar hij tevens wethouder is.

Foto uit: H.M.J. Elemans, Honderd jaar de hand aan de ploeg.Albertus was een zoon van Wilhelmus van der Wiel uit Escharen en Aloijsia van Aar. Wilhelmus was organist en secretaris van het R.K. Parochieel Armbestuur van Huisseling. Daarnaast was hij tot 1882 hoofdonderwijzer aan de Openbare Lagere School.

Zijn kleindochter zou jaren later lerares worden op dezelfde school. Van de familie Van de Wiel is verder bekend dat zij het Heilig Hartbeeld aan de kerk hebben geschonken.

Zoon Albertus is een man die het eveneens in zijn vingers heeft om belangrijke functies te gaan bekleden. Van de Wiel is een bezige bij en leeft te midden van de boeren en voelt zich dan ook nauw met ze verbonden. H. Elemans schrijft in zijn boek over de NCB dat de schooljeugd zich kostelijk vermaakte, wanneer Van de Wiel al wandelend allerlei capriolen uithaalde om zijn ochtendgymnastiek te beoefenen. Zijn kale hoofd danste als een flikkerbol op en neer in de morgenzon. De kinderen hadden daarnaast toch ook wel waardering voor hun burgemeester.

Hij kan mensen enthousiast maken voor de plaatselijke Boerenbond en de Boerenleenbank en andere samenwerkingsverbanden. Zo wordt hij secretaris van de gemeente Huisseling en Neerloon, is één van de medeoprichters van de grote NCB, medeoprichter en voorzitter van de Boerenleenbank en hij is de eerste directeur van de Brandassurantie NCB. Daarnaast is hij van 1897 tot 1918 penningmeester van het hoofdbestuur van de NCB en heeft zitting in diverse commissies en besturen, met name betreffende de zuivel- en veeverbetering. Hij is ook nog voorzitter van de plaatselijke Boerenbond, lid van de Provinciale Staten, organist en lid van het R.K. Armbestuur. In 1908 wordt Van de Wiel ook nog benoemd tot burgemeester van de gemeente Huisseling ca. Van de Wiel geeft bovendien nog diverse cursussen aan ambtenaren!

Van de Wiel steekt veel kracht in de brandassurantie. Het assurantiekantoor is gevestigd in een aanbouw aan het huis (inmiddels verdwenen), door middel van schuifdeuren van de gemeentesecretarie gescheiden. Deze eerste instelling van de NCB, die in 1898 is opgericht, houdt tot augustus 1923 in Huisseling kantoor. Daarna verhuist het naar Tilburg alwaar het tot Interpolis wordt omgedoopt. Per 1 januari 1924 neemt Van de Wiel ontslag. M. Bonants wordt zijn opvolger. In 1973 wordt bij het 75-jarig bestaan van Interpolis in Huisseling een herdenkingsbijeenkomst gehouden.

De Boerenleenbank bevindt zich ‘gelukkig’ niet aan huis, maar in het pand Woordstraat 18 en wordt gerund door kassier Martinus Bernardus Coenen, die dan alleen op woensdagmiddag zitting houdt.

Foto: Jeroen ArtsVan de Wiel scheen al vroeg nogal te sukkelen met zijn gezondheid. In 1908 noteert de Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant: “Den 1 april 1908 kwam ik weer in Huisseling. De pastoor (J. Vinken) kwam op audiëntie om te bedanken voor de benoeming van Van de Wiel tot burgemeester; hij zeide mij dat die benoeming veel beter had gewerkt op de gezondheid van Van de Wiel dan alle Kneippkuren tezamen, want dat Van de Wiel sindsdien weer heel gezond was.”

Helaas moest de goede man zijn functies al vroeg (in 1923) opgeven. Hij stierf op 22 april 1924 op slechts 63-jarige leeftijd! In 1923 wordt de gemeente Huisseling ca dan ook samen met Dieden ca en Deursen ca door Ravenstein geannexeerd. De Huisselingse Schoolstraat wordt omgedoopt tot Burg. Van de Wielstraat. Het grafmonument van Albertus en zijn vrouw Johanna is nog steeds op het parochieel kerkhof te vinden.

Met dank aan H. Elemans.

Reacties (7)

Jeroen Arts zei op 10 juli 2008 om 11:51
Bedankt voor het plaatsen.
Plaatsen jullie de foto's er nog bij, of zijn die alwéér niet doorgekomen?
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 10 juli 2008 om 15:20
Dag Jeroen,
Nee, ze zijn inderdaad niet doorgekomen. Ofwel ze waren individueel groter dan 128kb, ofwel waren de ( ) die je in de naam hebt gebruikt zogenaamde niet-toegestane tekens (ik weet nooit welke dat precies zijn). Misschien wil je ze naar info@bhic.nl sturen, t.a.v. mij, dan zet ik ze er alsnog bij (ook veel leuker).
Jeroen Arts zei op 24 juli 2008 om 00:09
Het zit niet mee met die foto's he?
Is er niet een handige manier te verzinnen om het doorsturen van foto's ook daadwerkelijk mogelijk te maken? Of doet de mail het ook niet?
Jeroen Arts zei op 10 oktober 2009 om 00:47
Johanna schijnt volgens onderzoek van de familie Benschop-Van Duren niet uit Zeeland, maar uit Megen te komen! Kan iemand dat in het verhaal aanpassen?
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 13 oktober 2009 om 11:24
Oké Jeroen, doen we.
Hans van den Heuvel zei op 21 augustus 2012 om 17:40
Albertus van de Wiel was tussen 1-6-1882 en 1-1-1884 hulponderwijzer in Ravenstein. Een extract uit het register der besluiten van de gemeente Ravenstein over het jaar 1884 vermeldt dat de gemeenteraad heeft besloten : "den heer A. van de Wiel, op eigen verzoek, eervol te ontslaan uit zijn betrekking als onderwijzer en zulks uit hoofde den zwakke staat zijner gezondheid". Dit was kennelijk geen belemmering hem later als onderwijzer te benoemen
Jeroen Arts zei op 20 augustus 2013 om 19:12
Even een opmerking: de foto van de man met baard is helaas niet Van de Wiel. We zijn er achter gekomen dat het burgemeester Van der Putten van Deursen-Dennenburg betreft. Het zou dan ook leuk zijn deze foto onder Deursen-Dennenburg bij 'beroemd en berucht' te plaatsen! Excuses voor de fout, maar wij wisten ook niet beter!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.