
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In de late middeleeuwen telde de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap van 's-Hertogenbosch tienduizenden leden, van heinde en verre. Het ledenaantal liep in de zestiende eeuw snel terug. Een kleine groep van gezworen leden en zwanenbroeders bleef over, vooraanstaande personen uit de stad en de wijde omgeving, die zich bezighielden met de verering van Maria, maar die natuurlijk ook van de gezamenlijke maaltijden en van de bijeenkomsten in de Broederschapskapel in de Sint-Jan gebruik maakten om - zoals we dat tegenwoordig zouden zeggen - te netwerken.
Na de val of verovering van 's-Hertogenbosch in 1629 waren openlijke uitingen van het rooms-katholieke geloof in de stad verboden. Het lot van de Broederschap hing aan een zijden draadje, totdat er redding kwam uit onverwachtse hoek: enkele protestantse notabelen, onder wie de gouverneur van de stad, gaven te kennen lid te willen worden. Vanaf 1642 bestond de Broederschap uit achttien katholieke en achttien protestantse leden en stond de toenadering tussen katholieken en protestanten voortaan centraal.
Hier zien we kaart met wapenschilden van de leden van de Broederschap uit 1742 in ’s-Hertogenbosch. De kaart is door de eeuwen heen wat vergeeld, maar dat geeft niets. Het laat een mooi stuk verleden zien.
Er zitten een aantal interessante heren tussen. Zoals de geboren en getogen Bosschenaar Jan (Johan) Louis Verster (1697-1752. Zijn vader, Abraham Verster zat ook in de Broederschap. Jan Louis was een bekende Bosschenaar en werkzaam als onder andere notaris, procureur en schepen. Hij werd op 29 juni 1735 lid van het genootschap. Zijn vrouw heette Catharina Gast (1689-1753), een dochter van een wijnkoopman. Jan en Catharina waren reformatorisch. Van beide is een portret bewaard gebleven. Johan kijkt tevreden glimlachend. Catharina ziet er weldoorvoed uit.
Een andere naam die prijkt op de wapenschildkaart prijkt is die van Steven Johan van den Velde gezegd Honselaer (1676-1743), die op 23 juli 1721 als Broeder werd toegelaten. Hij staat in de geschiedenisboeken genoteerd als ongetrouwd. Op de dag dat hij Anna Catharina Lokman wilde trouwen trok zij zich terug, waarna hij haar aanklaagde. Hij studeerde in Leuven. Hij is ook de maker van deze wapenkaart.