skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Een "doodgeboren" kind

De vader kwam op het gemeentehuis van Etten en Leur aangifte doen van een doodgeboren kind, maar dit bleek toch niet juist te zijn.

Op 2 maart 1885 deed de vader Jacobus Smolders, woonachtig te Leur B60, aangifte van de geboorte van een doodgeboren kind van het vrouwelijke geslacht. Hij was van beroep koperslager. Het had plaatsgevonden op 2 maart 1885 om half elf in de morgen. Het kind werd in het overlijdensregister ingeschreven.

Maar  nog dezelfde dag kwam vader Jacobus Smolders terug op het gemeentehuis te Etten met de mededeling, dat zijn dochter niet levenloos was geboren, maar in leven was! De 68 jarige dorpsveldwachter Adriaan Alewijns werd eropuit gestuurd om te onderzoeken of het pas geboren kind daadwerkelijk in leven was. Met al zijn meer dan 40 jaar ervaring als dorpsveldwachter te Etten en Leur kwam hij tot de constatering, dat dit het geval was.

En wederom op 2 maart 1885 werd zo de dochter van Jacobus Smolders ingeschreven, maar nu in het geboorteregister onder de naam Johanna Smolders. Het gezin Smolders verhuisde op 24 april 1889 van Leur naar Breda en later ging dochter Johanna te Dordrecht wonen.

Op woensdag 26 oktober 1921 is Johanna Smolders op 36-jarige leeftijd te Rotterdam gehuwd met Antonius Verdonk. Hij was 33 jaar en geboren te Breda. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren t.w. de dochter Christina Verdonk (geboren 11 oktober 1922 en overleden op 11 februari 1937). Zij werd 14 jaar oud. De andere dochter Catharina Verdonk is geboren op 10 december 1930. Het gezin is in Rotterdam negen keer verhuisd en het laatste woonadres was sinds 8 juni 1936 Boezemsingel 204a te Rotterdam.

Op 14 mei 1940 heeft er een groot bombardement door Duitse vliegtuigen op Rotterdam plaatsgevonden. Een groot gedeelte van het centrum was helemaal verdwenen. Hierbij zijn Antonius Verdonk, zijn echtgenote en de dochter Catharina om het leven gekomen. De afdeling Bevolking van het stadsbestuur was ook getroffen. Dit had tot gevolg, dat het registreren van geboorten en overlijden op een later tijdstip plaatsvonden dan de wettelijke termijn van drie dagen. Maar ook het identificeren van de overledenen was een heel karwei.

De hoofdconducteur Johannes de Kroon verklaarde op 1 oktober 1940, dat Antonius Verdonk, zijn echtgenote Johanna Smolders en hun dochter Catharina Verdonk op dinsdag 14 mei 1940 om 2 uur in de namiddag zijn overleden.

Dit was de tweede keer dat Johanna Smolders in het overlijdensregister van een gemeente voorkwam. Het was wel 55 jaar later.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen