skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Een duik in de geschiedenis

We kijken hier naar de duikersvereniging van Lith dat de opening van het nieuwe clubgebouw viert. Toenmalig burgemeester Van Hoek – overleden in 2012- opent samen met iemand een pakketje onder het toezicht van twee duikers met uitrusting.

 Een speciale gelegenheid die duidelijk veel mensen naar de duikersvereniging deed komen. Wie kan deze opening nog voor de geest halen en weet te vertellen wie hier burgemeester Van Hoek assisteert?

Verder zijn we benieuwd wat er deze dag nog meer op het programma stond. Een demonstratie van duikers misschien?

Wie neemt er een ‘duik’ in het verleden en geeft het verhaal bij deze foto? Deel je kennis!

Reacties (8)

Maria Derks (telefonisch) zei op 27 maart 2015 om 12:43
Een hele verrassing toen ik De Sleutel opensloeg want ik ben bij deze opening aanwezig geweest. De foto is gemaakt bij het clubgebouw van de duikersvereniging. Leden van de gemeenteraad van Lith waren uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn en dat was ook de reden dat ik er was. Ik herinner me de opening met een hapje en een drankje; uit het pakketje kwam volgens mij een schild dat aan het nieuwe gebouw werd gehangen.

Maar veel meer over de duikvereniging weet ik niet meer te vertellen. Ik was daar als raadslid namens de Partij Algemeen Belang (PAB) waar ik 12 jaar deel van heb uitgemaakt. Dus in al die jaren - en drie burgemeesters - zijn er talloze van deze foto's gemaakt.

Wel herken ik mensen op de foto: mevrouw Van Vugt uit 't Wild, meneer en mevrouw Van Lith, wethouder Toebast, Alphons van der Linden, mevrouw Van Hoek uiteraard, meneer Thijssen, meneer De Bok in het uniform van de brandweer en Pierre Remmits. En zeker Pierre Remmits weet vast veel meer; hij was echt de grote drijfkracht achter deze club.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 27 maart 2015 om 15:40
Maria Derks, hartelijk dank voor uw enthousiaste reactie. En leden van de duikersvereniging, kunnen jullie iets vertellen over jullie activiteiten?
Charles Dagelinckx zei op 16 mei 2015 om 18:39
De persoon naast de Burgemeester is Jacques Willems, toenmalig voorzitter van Duikteam Lith. Jacques is een aantal jaren later omgekomen bij een zeilongeval voor de kust van Bretagne, meende ik. In die periode was ik eveneens lid van Duikteam Lith.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 mei 2015 om 14:47
Bedankt Charles, voor je reactie bij deze foto.
Je was zélf ook lid van het duikteam Lith; kun je ons misschien nog meer vertellen over deze vereniging of heb je nog meer foto's? We horen en zien ze graag.
Charles Dagelinckx zei op 21 mei 2015 om 22:33
De vereniging werd destijds opgericht in juli 1992 omdat er animo voor een duikclub in Lith was en Hans van de Veerdonk en Pierre Remmits ook lid van De Waterman waren in Oss. Deze club zat aan de Geffense Plas en werd in die tijd met voortbestaan aldaar bedreigd door commerciele activiteiten die werden ontplooid aan de Geffense Plas. Een aantal leden van het bestuur van De Waterman waren tegen een eventuele verhuizing naar Lith, waar aan de Lithse Ham na de ontgronding watersport activiteiten werden ontwikkeld. Omdat meerdere bedrijven hier interesse in hadden was snel handelen noodzaak. Dus werd door Willems, Remmits en van de Verdonk Duikteam Lith in 1992 opgericht en begonnen met de bouw van het clubhuis. De eerste jaren was ik al lid maar ook druk met activiteiten bij de bedrijfs duikvereniging van Organon. Dus van de opening van het clubhuis heb ik zelf ook geen foto's. Van latere activiteiten weer wel. Een van de hoogtepunten was wel de duiktrip naar estratit in Spanje in 2002. Kenmerk van de club is en was Brabantse gemoedelijkheid. De clubavonden op donderdag waren gezellig, een duikje in de Lithse ham en daarna aan de bar nabuurten.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 mei 2015 om 11:52
Bedankt Charles, voor je uitgebreide reactie bij deze foto. Dankzij jou weten we nu wat meer van het bestuur af en van de activiteiten van de duikvereniging. En zijn er nog spannende dingen gebeurd tijdens het duiken?
Charles Dagelinckx zei op 23 mei 2015 om 13:09
De Lithse ham staat in verbinding met de Maas. Dus als het waterpeil van de Maas stijgt door smeltwater of daalt in de zomer merk je dat meteen in de Lithse Ham.
Door zweefvuil is het zich in de Lithse Ham doorgaans tussen de 30 en 60 centimeter. Enkele weken per jaar, in april en in october/november is het zicht echt goed, tussen de 2 en 3 meter en weinig tot geen zweefvuil (onder zweefvuil versta ik zandkorreltjes). In April schieten de snoekbaarzen kuit wat ze ook bewaken en dat levert dan mooie foto's op. Daar de Lithse Ham een zandafgraving is, is het er tot 23 meter diep, het is daar koud en donker. Maar als het peil van de Maas stijgt kan het peil makkelijk 5 tot 7 meter stijgen.
In zo'n periode een keer een duik gemaakt naar 28 tot 29 meter maar die is toen afgebroken want de omstandigheden waren te intimiderend, winter, koud en donker, ondanks dat mijn buddy en ik met droogpak doken. Ooit een buddy gehad die materiaal van de bekende Jacques Willems had geleend, die zelf amper meer dook. Alleen die ademautomaten waren nooit onderhouden dus op 7 meter diepte stopten die er mee. Op mijn reserve automaat heb ik toen mijn buddy mee naar boven genomen. Ik dook altijd met twee onafhankelijk gemonteerde ademautomaten (twee kranen op de fles). Voor de leek spannend, in de opleiding trainen we voortdurend op dit soort situaties. Mijn duizendste duik in 2002 heb ik ook in de Lithse Ham gehouden en aldaar in het clubhuis gevierd. Alleen op de bewuste dag lag de Lithse Ham vol met blauwalg. In duikpak heb je daar weinig tot geen last van, alleen na de duik met de tuinslang afspoelen. In de winter wil nog wel eens automaat bevriezen, maar ook dat is lastig maar niet echt spannend. Er liggen verschillende objecten zoals een jacht, een stadsbus en een bestelauto op de bodem, allemaal milieu vriendelijk gestript, alwaar je allerlei vissen kunt zien en het is leuk om er doorheen te zwemmen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 mei 2015 om 16:32
Wat leuk om te lezen Charles, zo'n ooggetuigenverslag, en voor de uitleg van zweefvuil (dacht even dat je een typefout maakte; zwerfvuil)
En 1000 keer duiken; dat is toch niet niks. Dat is het vieren meer dan waard, vind ik.
Nogmaals bedankt voor je leuke verhaal. Ik kan me er nu veel meer bij voorstellen hoe het duiken gaat en hoe spannend het kan zijn.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen