skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Een meegebrachte ambtsketen

Rini de Groot
vertelde op 7 augustus 2019
bijgewerkt op 23 september 2019
Voor de benoeming van het burgemeesterschap in Best vertrekt hoofdonderwijzer Petrus Strik in oktober 1929 uit Stiphout. Zijn dorpsgenoten bieden hem een ambtsketen aan, waarop hij de Stiphoutenaren uitnodigt om dit op de dag van zijn installatie broederlijk te delen met de Bestenaren.

In januari 1941 overlijdt de burgemeester plotseling. De erven besluiten in 1950 de ambtsketen voor een bedrag van f. 300,- aan de gemeente Best te verkopen en dan begint een, soms heftige, briefwisseling. De gemeente laat een taxatie uitvoeren bij A. Ninaber van Eyben in Boxtel. Zijn rapport is kleinerend: de versiering om de penning is niet passend en karakterloos, heeft geen stijl, de blaadjes zijn niet gedreven maar geponst, een goedkoop foefje. De waarde aan 160 gram oud zilver is f. 12,50.

B en W van Best zijn bereid de ambtsketen over te nemen voor f. 125,-. De erven besluiten daarop de keten niet van de hand te doen en willen hem graag de volgende week weer terug. Best besluit een nieuwe keten te laten maken (door Ninaber) en vraagt toestemming aan de provincie om daarvoor een bedrag van f. 600,- te mogen lenen, af te lossen over een periode van 12 jaar. Het provinciebestuur vindt dat bedrag te hoog en weigert toestemming.

Daarop schrijft burgemeester Notermans in oktober 1951 aan Commissaris der Koningin J. de Quay het volgende: ‘Na de begrafenis heeft een zuster van de overledene de ambtsketen meegenomen. Zijn opvolger had sporadisch, o.a. bij zijn installatie op 1 september1941, de keten in bruikleen. Dat was nogal bezwaarlijk en daarom had men de erven gevraagd de keten voor onbeperkte duur in bruikleen te mogen nemen. Na mijn benoeming op 1 september 1946 waren er steeds plechtigheden waarbij het dragen van een ambtsketen gewenst was. Deze werd telkens bij de erven opgehaald en teruggebracht.” De erven geven als commentaar dat ze die keten soms zelf terug hebben moeten halen!

Uiteindelijk bestelt de gemeente een nieuwe ambtsketen voor de burgemeester voor f. 420,-, een bedrag waar de provincie wél akkoord mee kan gaan. Zo wordt na 13 jaar het boek gesloten. De ambtsketen van Piet Strik wordt op 6 juli 1954 aan de erven overhandigd ‘met oprechte dank’ van de gemeente. Thuis zou men zeggen: “Stront voor dank.”

Aan de ketting van 26 schakels hangt de broche waarin een penning met een doorsnee van 40 strepen, 40 mm. Op de voorzijde staat St. Odulphus, beschermheilige van Best, met een randschrift: GEMEENTE BEST * NOORD-BRABANT. Op de achterzijde staat het rijkswapen.

Drs. J.C.C.F.M. van den Borne, heraldisch medewerker van de Hoge Raad van Adel in Den Haag schreef me: “de penning wordt omkranst met eikenloof, eikels en blad (zomereik). Ik vermoed dat het om een eresymbool gaat, vergelijkbaar met een lauwerkrans. Het is opvallend dat aan de gemeente Best pas bij Koninklijk besluit van 23 juli 1980 een wapen is verleend, ‘in keel (rood) de Heilige Odulphus van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels’. Dit wapen, althans de wapenfiguur, komt dus al eerder voor op de ambtsketen.”

Familieleden herinneren ‘Ome Piet’ als de man op het schilderij in de galerij van het gemeentehuis in Best, zittend met twee vingers zijn linkerwang steunend. Met genot heb ik het veertig pagina’s tellend dossier doorgenomen. Voldoende stof voor een boekwerk of een klucht!

Reacties (5)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 augustus 2019 om 19:08
Wat een mooi verhaal weer Rini, over de lotgevallen van deze ketting. Het mooiste vind ik dat de ketting steeds geleend moest worden.
Stichting Het Uden-archief van Bressers zei op 9 augustus 2019 om 20:27
Petrus Johannes Cornelis Strik is geboren te Uden op 30-04-1881 en overleden te Best op 26-01-1941.
Rini de Groot. zei op 9 augustus 2019 om 21:38
G.I.M. van Kemenade was tussen. 1966 en 1968 (tijdelijk)
de tweede Udense burgemeester.
Rini de Groot. zei op 10 augustus 2019 om 07:00
Het is vermoedelijk bij de geboren Stiphoutenaren niet bekend dat hun ouders bijdroegen aan de 90 jaar geleden geschonken Ambtsketen die in Best,
vooral dit jaar weer opnieuw ‘leeft’.
Rini de Groot. zei op 19 februari 2021 om 20:23
Lees: 'Met de vinger tegen de wang dat hoort op een zakelijke foto.'

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen