skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Een nieuwe kerk dankzij de loterij!

Anna Clara – die namen sprak de Ravensteinse pastoor, de Jezuïet Lodewijk Schuirkens, uit bij de doop van de dochter van Johan Frans van Willigen en Elisabeth van den Broeck. In de doopacte kwamen natuurlijk de datum – 9 februari 1736 – en de namen van de dopeling, de ouders en de peter en meter. Maar Schuirkens noteerde tevens dat dankzij Van Willigen in 1735 de nieuwe parochiekerk was gereedgekomen. Eindelijk….

Foto: de Luciakerk te Ravenstein in 1741.

Ja, het was al jarenlang behelpen met de parochiekerk van Ravenstein. Oorspronkelijk stond er alleen een slotkapel, die dus bij het kasteel hoorde. Ze ging bij de grote stadsbrand van 1606 in vlammen op. Daarna werd er een noodkerk gebouwd, vanaf 1636 bediend door paters Jezuïeten. Alweer bijna honderd jaar waren zij druk doende om een nieuw godshuis te krijgen in het stadje, tevergeefs.

Maar dan komt Johan Frans van Willigen, advocaat-fiscaal (zeg maar: minister van financiën) van het Land van Ravenstein op een lumineus idee: een loterij! Met de verkochte loten kan de bouw van een nieuwe kerk worden bekostigd. Op 10 oktober 1729 krijgt hij toestemming van de Keurvorst van de Palts, de Heer van Ravenstein, om de loterij te organiseren. De loten worden overal verkocht, ook in de protestantse Republiek der Verenigde Nederlanden, waar de loterij officieel verboden is. Maar ook daar wonen tienduizenden katholieken, en velen van hen kopen heimelijk Ravensteinse loten. Toch merkt een van de Jezuïeten in 1732 op dat de loterij tot dan toe nog niet eens 1/30e heeft opgebracht, zodat het ernaar uitziet dat de kerk niet zo snel gebouwd kan worden als de experts in het begin dachten. Maar in 1733 loopt het als een trein, zodat allerhande bouwmaterialen alvast kunnen worden aangeschaft. En begin september 1734 wordt de eerste steen gelegd. Daarna is het hart van het stadje een heel jaar lang domein van de bouwvakkers.

Tijdens het weekend van 8 en 9 oktober 1735 krijgt het Land van Ravenstein, onderdeel van het bisdom Luik, hulpbisschop Jean Baptiste Gillis op bezoek. Eerst wijdt hij de nieuwe kerk van de Capucijnen te Velp in; dan, op zondag de 9e, verricht hij dezelfde handeling in de nieuwe Luciakerk in Ravenstein. De noodkerk, aan de overkant van de straat, zal spoedig daarna plaatsmaken voor een Latijnse School, alweer dankzij Van Willigens loterij!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen