skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Een oude varkensstal te Cromvoirt

In de vroege jaren zestig brengt ons gezin een zomervakantie door in de stal van een boerderij. Dat bevalt iedereen goed.

Dorus Bekkers
Dorus Bekkers

Het jaar daarop huurt mijn vader een vakantieverblijf in een voormalige Duitse varkensstal, ‘Den Hoek 5’ te Cromvoirt. In dit gebouw, verstoken van elektriciteit en leidingwater, wonen ook Dorus Bekkers, zijn echtgenote Sientje en meerdere kinderen. Dorus werkt bij de gemeentelijke stort van Vught. In zijn vrije tijd staat hij met een ijscokar nabij ‘De IJzeren Man’. Als Sientje overlijdt worden de kinderen uit huis geplaatst. Dorus blijft alleen achter.

Dorus is een fijne buurman. Hij zaagt en klieft ons haardhout, steekt op vrijdagavond onze houtkachel al aan. Hij verzorgt de groentetuin. Wij verblijven ‘ín Cromvoirt’ vele weekenden, schoolvakanties en vieren hier kerst en de jaarwisselingen.

De voorkant (voor de verbouwing)
De voorkant (voor de verbouwing)

Aan de overkant van de sloot staat dan nog de boerderij van Willem en Lien van Roosmalen. In hun bakhuis gaan wij op zaterdagavond in bad in een zinken teil. Daarna draagt onze vader ons terug.

Met de kinderen Van Roosmalen spelen wij in en rond hun boerderij. Verstoppertje in de overdekte hooimijt en op het erf busje-trap. Hun appelboomgaard had in de zomer een grote aantrekkingskracht, net als de twee pruimenbomen. Al klimmend en ver-reikend kon je aan de (on)rijpe pruimen komen. De appels waren in de zomer nog keihard en oneetbaar. Het was een mooie jeugd.

Een bijzondere herinnering is het kampvuur op de heide, achter het Ambonezenkamp. Oudste zoon Wim van Roosmalen zou zijn verloofde introduceren. Het blijkt een grap. Mijn vader had zijn snor afgeschoren en zich als vrouw vermomd. Het was al donker toen Wim met zijn verloofde bij het kampvuur arriveerde. Die zag er niet uit! Hoe kan Wim nu thuiskomen met zo’n lelijke meid? Moeder Lien was ontzet. Ook wij kinderen hadden niets in de gaten. Toen de spanning bij vader en moeder Van Roosmalen te hoog opliep werd iedereen verrast met het gelukkige einde van deze poets. Helaas is Wim enige tijd daarna verongelukt. Hij blijft door dit verhaal in mijn herinnering voortleven.

In de jaren zestig brandt de boerderij van Van Roosmalen af. De familie vertrekt naar Vught. Dorus Bekkers blijft helemaal alleen achter ‘op de hei’.

De oude varkensstal is door eigenaar Th. Voets omgebouwd tot een woon/recreatie-verblijf voor vier gezinnen. Daar steekt de gemeente Vught echter een stokje voor: de illegale verbouwing wordt gestaakt, Dorus’ woning en ons recreatieverblijf mogen blijven. Rondom het huis worden bloemen en groenten geteeld, later ook kerstbomen. Het gebouw krijgt als naam ‘De Til’. Dat was het ook: voor de duiven, voor ons en voor de vele gasten die hier door mijn ouders werden onthaald.

De oude en de vernieuwde voorzijde van 'De Til'
De oude en de vernieuwde voorzijde van 'De Til'

Mijn vader stalt in de schuur van het gesloten vierde huis zo’n 10 varkens die in november in de slachterij eindigden. Dorus verzorgt de varkens op weekdagen, wij het weekend. ’s Zomers scharrelen ze in een modderpoeltje en ze werden gevoerd met varkensmeel en keukenafval. Na de slacht kwam er altijd één varken in twee helften terug. Ik zie ze voor mij: in de fietsenschuur, hangend op de ladder, in afwachting van de slagersknecht. Alles werd verwerkt. De zelf geteelde aardappels worden ingekuild naast ‘de Til’, waar in de wintermaanden ook prei, winterpeen en boerenkool worden geoogst.

Bij de toegang, met de bokken
Bij de toegang, met de bokken

Behalve de varkens had vader ook twee witte bokken. Met hen loopt het slecht af: nadat zij in het dierenpark bij de Oosterplas in ‘s-Hertogenbosch zijn ondergebracht worden ze door een onbekende dader doodgestoken.

Begin jaren zeventig verhuist Dorus Bekkers naar Vught en ik verlies hem uit het oog. Midden jaren zeventig wordt er meermaals ingebroken en ten slotte een brand gesticht die ‘de Til’ verwoest.

Tot slot. Ik heb diverse foto’s van de woning en haar vroegere bewoner Dorus Bekkers. Voor zijn kinderen is mijn jarenlange contact met hun vader mogelijk interessante informatie en willen zij meer over zijn leven van destijds weten. Contact met mij opnemen is mogelijk (via het BHIC).

Noot van de redactie

Dit is een ingekorte versie van het verhaal van Aart van Bockel.

Lees het hele verhaal

Bij 'De Til'
Bij 'De Til'

 

Reacties (6)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 juli 2020 om 10:26
Bedankt Aart, voor dit mooie verhaal over jouw herinneringen aan jullie vakanties en weekenden op 'de hei'. Ik hoop dat de familie van Dorus Bekkers dit ook zal lezen en jullie op deze manier weer met elkaar in contact kunnen komen.
Merijn Dalmaijer11-5 zei op 9 augustus 2020 om 18:00
Mooi verhaal, aart
Aart van Bockel zei op 16 augustus 2020 om 14:12
De personen op deze foto (van links naar rechts):
Henk Blok (op bezoek), zijn zus Maria Femmigje van Bockel-Blok, Annie Dalmaijer-Berm (op de achtergrond nog net zichtbaar) en Hans Klamper (een Oostenrijker uit Wenen die op bezoek was). Deze laatste was tijdens de bevrijding van Noord-Brabant met Engelse troepen meegekomen en was enige tijd in Roosendaal ingekwartierd bij de familie Blok.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 augustus 2020 om 09:21
Bedankt voor al deze namen, Aart, en mooi ook om te weten wat de achtergrond van Hans Klamper is, bijzonder hoor. De foto heeft zo'n typsche jaren zeventig-zweem die die oranje gloed oplevert. Weet je wanneer de foto is gemaakt?
Aart van Bockel zei op 16 november 2020 om 15:37
De familie van Roosmalen in dit verhaal zijn vader Willem van Roosmalen (1919-1982), van beroep landbouwer/chauffeur en zijn echtgenote Paulina Johanna van Roosmalen-Schellekens (1918-2005). Zoon Wim is Wilhelmus A.M. van Roosmalen (1944-1967). De overige kinderen zijn Rikie, Jan, Louisa, Jos, Cornelis, Antoon en Leonardus). Ik ben op zoek naar foto’s van hun vroegere boerderij in Cromvoirt en zoek daarom contact met Antoon die waarschijnlijk in St. Michielsgestel woont/woonde of een van de andere kinderen ” van Roosmalen” . Graag contactopname via het BHiC.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 november 2020 om 11:51
Wie informatie heeft voor Aart, kan een mailtje sturen naar info@bhic.nl ovv Varkensstal Cromvoirt, en dan zorgen wij dat er achter de schermen contact wordt gelegd.

Alvast dank!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.