skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Een rijtje boerderijen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 29 maart 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
Zo omstreeks 1965 was het dorp Haren nog echt agrarisch. ’n Boerderij werd bewoond door een boer, en niet door een stedeling, en was dus nog niet verbouwd tot ‘n ‘boerderette’. Het rijtje op de foto stond met de achterkant naar de weg toe, zoals aan de Van Coothstraat in Lith.

Aan de voorkant van de boerderijen was een pad en aan de overkant van het pad een oud akkercomplex, de dorpses. Vanuit het woongedeelte van de boerderij keek je daarop uit.

Tot zover wat wij weten. Gelukkig weten ze in Haren de exacte locatie van de foto en misschien ook welke families de boerderijen bewoonden. Zou dit rijtje er nog staan?

Vertel het ons, via onderstaande reageerlink, of telefonisch.

We zijn benieuwd!

Reacties (9)

Piet Arts, Oss (telefonisch) zei op 3 april 2013 om 15:38
Van de drie boerderijen op de foto is alleen de rechtse nog vrijwel intact. Deze is sinds 1857 het stamhuis van onze familie (Arts)en wordt nu nog bewoond door de weduwe van mijn broer Harrie. De linkse is gesloopt en daarvoor in de plaats kwam het huis van Ruud van Schaijik, de Harense Smid. De middelste is eveneens vervangen door een modern huis.
Deze rij met boerderijen was oorspronkelijk langer. Voorlangs liep inderdaad een pad, het Kerkpad. Hopelijk wordt het ooit nog in ere hersteld.

Het straatje op de voorgrond was er oorspronkelijk niet. Ongeveer op het standpunt van de fotograaf bevond zich vroeger de schutskooi van Haren, met veel opschietend hout eromheen. Daar lag ook 'n put of wiel. Vandaar wellicht de naam Putstraat van het weggetje dat later Middenweg werd genoemd en daarna Laagstraat.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 3 april 2013 om 15:39
Mooi, @Piet! En fijn dat jouw familie het stamhuis vrijwel ongeschonden in stand heeft gehouden!
Annie van Tuyl-Kling, Haren (telefonisch) zei op 4 april 2013 om 12:11
Ook ik herkende de boerderijen op deze foto. De linkse was van 1956 tot ca 1962 mijn ouderlijk huis; de boerderij was toen nog in originele staat. ik heb er nog 'n foto van. Vanuit de Lieting kwamen wij hierheen en in de jaren '60 gingen wij naar de Grotestraat.

De middelste boerderij werd bewoond door Sjaak en Dooreke Peereboom. Die waren in Haren de eersten met tv. De antennemast staat op het dak, zie ik op de foto. Wij gingen daar kijken naar de intocht van Sinterklaas. Thuis hadden wij pas tv, toen we in de Grotestraat woonden.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 4 april 2013 om 12:12
Mooie herinneringen, @Annie, ook het gegeven over de eerste tv in Haren!
Wim van de Camp zei op 4 april 2013 om 13:37
Het rijtje boerderijen op deze foto werd toen bewoond door Wim Kling, Jacobus Peerboom en Mina en Jan Arts.
De eerste twee huizen zijn gesloopt en vervangen door nieuwe huizen. De derde boerderij is (als een van de weinige in Haren) nog in originele staat.
De huizen kijken uit op de "kleine woord" De kleine woord werd omsloten door de Grotestraat, de Laagstraat en de Putstraat. De Middenweg was een gedeelte van de harense dam en wel het gedeelte beginnende bij huidig Grotestraat 37 en zo lopende naar de Laagstraat/Eindstraat. De harense dam beschermde het lager gelegen gedeelte van Haren tegen het water van de Beerse maas.
Links onder op de foto zien we nog de hoek Grotestraat/Putstraat. Dit stukje
heet nu Middenweg.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 4 april 2013 om 14:15
Dank je wel, @Wim, voor jouw zeer ter zake doende aanvullingen!
Ruud van Breda zei op 5 april 2013 om 20:35
Mijn naam is Ruud van Toon van Roeven of te wel van Breda. Ik ben presies tegen over deze boerderijen in 1950 geboren. Links van deze foto was de inrit naar ons huis.
Vanuit deze plek heb ik nog een prachtige foto uit plus minus 1960 gemaakt door veearts Kranen. Mijn vader moest de broeken op hijsen en onder tussen maakte hij een foto.
Op het veld er naast werd S.B.V opgericht.De cirkes tent en de kermis heeft er gestaan.
Wij gingen bij Sjaak Peer t.v kijken.Op de t.v stond een spaarpot waar we 5 cent in gooide en vervolgens op veilingkistjes naar zwiebertje zaten te kijken.

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 8 april 2013 om 16:14
Uiteraard, @Ruud, zijn wij heel nieuwsgierig naar de foto van veearts Kranen. Als je wilt: 'n scan naar info@bhic.nl is zo verstuurd!
Dank ook voor de smeuiig verhaalde herinneringen!
De heer Linders, Haren (telefonisch) zei op 8 april 2013 om 16:40
In 1934 kocht mijn vader de linkse boerderij van zijn schoonvader, Willem Arts. Ik ben daar dus opgegroeid. In 1956 is de boerderij verkocht aan de familie Kling, en later kwam daar de Harense Smid wonen.

In de middelste boerderij woonde Sjaak Peereboom. Inderdaad had dat gezin de eerste tv van Haren en voor een stuiver mocht je daar kijken. Of de waterpartij achter dit pand er in de jaren '60 nog lag, betwijfel ik.

De boerderij rechts werd oorspronkelijk bewoond door drie vrijgezellen Arts en nadien door Harrie Arts en zijn vrouw. Dat pand is als enige nog in de oorspronkelijke staat.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.