skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Een tragische moord in Haps

Zachtjes moet hij doen. Heel zachtjes. Want zijn zoontje van 5 mag niet wakker worden. Het enige kind dat hem nog herinnert aan zijn vorig jaar overleden vrouw, mag geen getuige zijn van de gruwelijke daad die hij zo meteen zal gaan plegen. 'Neem het maar gauw weg', heeft ze net gezegd, de vrouw die in haar bedstee ligt bij te komen.

Bernardus Panders

Zojuist heeft hij de navelstreng doorgeknipt. Nu loopt hij naar de stal met in zijn handen dat spartelende en krijsende vrachtje. Zo meteen zal hij met zijn mes een lint van de voorschoot snijden die in de stal ligt. Hij zal het lint om het halsje van de pasgeborene leggen en er aan trekken. Het moet. Bevreesd voor de schande, is er maar één uitweg: het kind moet weg. Zij heeft het ook gezegd: 'Neem het maar gauw weg..'.

Het is vroeg in de ochtend van vrijdag 11 juni 1875 als in een keuterboerderijtje aan de Aalsvoort in Haps een pasgeborene om het leven wordt gebracht. De dader is Bernardus Panders, een 33-jarige arbeider. Hij wurgt het kind met een lint dat hij van een voorschoot snijdt en begraaft het direct, in de stal, naast het secreet. Hij stampt de aarde aan. Twee weken later zullen een luitenant en een brigadier van de marechaussee op bevel van justitie in de stal een onderzoek instellen en 'op circa één en één vierde meter onder den beganen grond' een aardappelzak aantreffen met daarin het lijkje van een pasgeboren meisje. Om haar hals een dichtgeknoopt lint. Een lint van precies dezelfde samenstelling als de voorschoot die veldwachter Arts uit Haps eerder al op de deel van het boerderijtje gevonden had. Een voorschoot waarvan een lint was afgesneden.

geboorteakte van het overleden kindje

De huisartsen Van Aernsbergen uit Cuijk en Sormani uit Boxmeer, die het lijkje hebben onderzocht, zullen later voor de rechtbank verklaren dat het aangezicht van het kindje was platgedrukt 'zoodat de beide wangen sterk ter zijde uitpuilden en het neusbeen geheel verbrijzeld was'. Toch is wurging de doodsoorzaak geweest en niet een klap tegen het hoofd, concluderen de doktoren. Vermoed wordt dat de beschadigingen aan het gezichtje zijn ontstaan toen de dader de aarde aanstampte.

Is die eenvoudige arbeider uit Haps, die sinds het overlijden vorig jaar van zijn vrouw Wilhelmina alleen met zijn zoontje van 5 is achtergebleven, daadwerkelijk de dader? En van wie is het kind? En hoe is de vreselijke daad ontdekt? En welke moord wordt er nog meer gepleegd? Lees hier verder de ontknoping van dit droeve verhaal.

Dit verhaal verscheen eerder in De Gelderlander en is geschreven door Geurt Franzen, bekijk hier zijn website.

Reacties (4)

Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 30 november 2015 om 15:50
Dag Geurt,

Mijn complimenten met dit vreselijke maar spannend geschreven verhaal !! Zo zie je danook dat de pastors deze moord hadden kunnen voorkomen als ze een beetje menselijker geweest waren!
ik ga nu je web site bekijken.

Hartelijke groet,

Gerard
Martien v. Dooren zei op 4 december 2015 om 20:36
Een aangrijpend verhaal, in die jaren speelde de schande een overwelvende rol,
met zulke achtergronden zijn veel pasgeboren kinderen vermoord. zo ken ik een verhaal uit rond 1954 .
anders gezegd , er gebeurde overal; wel eens wat niet als normaal werd gezien. De schandaal verhaaltje s werden zo goed mogelijk geheim gehouden en zeker voor de jeugd.
Wel vraag ik mij af , heeft het wel zin om zulke gebeurtenissen op te halen ?
Dan kunnen we de misstanden in de oorlog er ook aan toevoegen.
ik zou zeggen , laat het verleden maar zitten ,
persoonlijk noteer ik veel anekdote s op het aangename en komische vlak
laten we met z' n allen de positieve kant bekijken er is al ellende genoeg op de Wereld.
Je hoeft je hooft niet in het zand te steken.

MAAR TOCH
Martien v. Dooren
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 6 december 2015 om 14:40
Goed of fout? Nu zouden we onze schouders ophalen bij deze buitenechtelijke zwangerschap. De verhalen geven wel een tijdsbeeld weer, waarin de pastoor en de burgemeester bepaalden wat goed voor hun onderdanen was.
En deze verhalen geven we door aan de mensen die ná ons komen. Blijf ze dus vertellen en doorgeven. Dank je wel, Geurt, voor je prachtige verhaal.
Geurt Franzen zei op 19 december 2015 om 11:13
Ik snap wel wat Martien vaan Dooren zegt, dat je er ook voor zou kunnen kiezen om niet alle vreselijke gebeurtenissen uit het verleden op te rakelen. Dat je je vooral op de positieve feiten zou kunnen concentreren. Maar het cliché dat je van het verleden kunt leren, is nu eenmaal waar. Dat het niet goed is om feiten weg te moffelen, dat het tot trauma's leidt bijvoorbeeld. Ik ben vooral geïnteresseerd in die dubbele rol, die van dader en slachtoffer tegelijk en daarvoor probeer ik in mijn 'boeven-verhaaltjes' de context onder een vergrootglas te leggen: onder welke omstandigheden is de misdaad gepleegd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen