skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Eendracht Maakt Macht

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 20 februari 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Eendracht, dat stralen deze koperblazers en trommelaars uit. Zij zijn lid van de Fanfare Eendracht Maakt Macht uit Boekel. Gezien de ‘harde’ achtergrond (tegels, glas, hout) moeten de klanken oorverdovend zijn geweest.

Enig enthousiasme was ook wel gepast, want Hanne Bongers, de vroedvrouw voor Boekel en verre omstreken, vierde haar zilveren jubileum. Zoveel weten we nog van deze foto.

Maar wie deze muzikanten in 1955 waren, weten we bijvoorbeeld niet. En waar de receptie voor Hanne Bongers werd gehouden. Het kan niet anders of velen in Boekel hebben Hanne Bongers gekend. Sterker nog, heel wat Boekelaren zijn door haar op de wereld gezet! Wie heeft een mooi verhaal over haar?

De spelers op de foto dragen nog geen uniform. Weet iemand wanneer EMM uniformen gekregen heeft?

Kortom, wie kan ons naar aanleiding van deze foto meer vertellen over de fanfare of de kraamzorg in Boekel in de jaren vijftig (of later) vertellen?

Het BHIC is erg benieuwd naar je verhaal.

Reacties (12)

Bart van de Ven, Boekel zei op 25 februari 2008 om 18:55
In het blad "UIT ONZE KNOLLENTUIN" (een uitgave van het Missiecomité bestemd voor Missionarissen Missiezusters,) word in het kerstnummer van 1960 een artikel van twee bladzijden geweid aan de feestelijkheden rond het afscheid van kramverzorgster Hanne Bongers.Ik heb het artikel gecopieerd en wil het naar U opsturen als U mij een adres opgeeft. Ook kan ik het bij BHIC Grave afgeven. Graag bericht.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 27 februari 2008 om 09:38
Beste Bart,
dat is heel mooi! Als je het wilt opsturen, dan graag naar BHIC, Postbus 81, 5201 AB 's-Hertogenbosch. Maar een keer afgeven bij BHIC Grave mag natuurlijk ook, als je dat beter uitkomt.
Bart van de Ven. zei op 2 maart 2008 om 15:52
In 1955 was "Hanne Bongers"25 jaar in dienst bij het Wit-Gele-Kruis te Boekel als Kraamverzorgster.Fanfare Eendracht Maakt macht brengt haar hier een serenade. Op de foto herkennen we: links ´met lange jas´Frans Dapperen. Op de voorgrond Piet Bijvelds jr.met achter hem vader Piet Bijvelds die de muziek voor zijn zoon vasthoud.Rechts tromslager J.v.Alphen.Daarachter de gebr. v.d.Elzen met daarachter Theo Bevers.Deze huldiging geschiede in het toenmalig Wit-Gele-Kruisgebouw. Hanne Bongers zoals ze in Boekel genoemd werdt, was als Johanna v.d. Boom geboren te Zeeland op 13 Mei 1899 en trouwde later met J. Bongers.Deze kreeg na 10 maanden getrouwd te zijn een ongeluk waarvan hij invalide werd. Hanne begreep dat zij de kost zou moeten gaan verdienen en volgde daarom een opleiding als kraamverzorgster in Uden, welke cursus in 1930 goed werd afgesloten. Deze cursus werd gegeven door dr.Koning uit Uden, dr. Sloff uit Eindhoven en zr. Smits uit den Bosch. Pastoor Kitselaar uit Zeeland was haar raadsman en beloofde haar een benoeming bij het Wit Gele Kruis te Zeeland wat later niet doorging. Op 8 september 1930 kon zij in Boekel terecht. Haar begin salaris was f. 900. per jaar voor die tijd een kapitaal bezit. Haar eerste baby´s die zij op de wereld hielp waren Franciscus Vonk en Antonius v.d. Aa. Na die datum werden door haar niet minder dan 3350 moeders bijgestaan. Daarnaast heeft zij nog 42 tweelingen en een drieling ter wereld helpen brengen.Zij heeft met de fiets zo´n 200.000 km afgelegd en daarbij 8 fietsen totaal afgereden Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat zij bij haar afscheid in 1960 een nieuwe fiets kreeg aangeboden.`Uit Onze Knollentuin` kerstnummer 1960.
Ria Bijvelds zei op 3 maart 2008 om 13:05
Goedemorgen,
Hierbij wat verheldering over de foto:
Links: Toon ‘Klaap’
Lange jas: Frans Kuipers
In het midden met blaadje in zijn hand: Vader Piet Bijvelds
Klein jongetje met bril en trompet: Zoon Piet Bijvelds
Rechts: Toontje van Alphen
Bariton: Jan van de Elsen

Met vriendelijke groeten,
Bart van de Ven. zei op 4 maart 2008 om 19:43
Correctie.
De serenade door Fanfare Eendracht Maakt Macht werdt niet gebracht in het Wit Gele Kruisgebouw, maar in de Tuinbouwschool.
Bart van de Ven zei op 21 maart 2008 om 10:33
Personen op de foto:
Helemaal links, nog half zichtbaar is Henk Kandelaars, rechts daarvan met trombone Frans Dapperen, dan helemaal achteraan met tuba Han Vesters, vooraan met hoed in de hand Piet Bijvelds sr. en daarnaast zjn zoon Piet jr., daar weer rechts van (met bariton) Jan van de Elzen, dan nog net zichtbaar Lenard van de Venne en helemaal links vooraan Toon van Alphen.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 21 maart 2008 om 11:21
Bart, nogmaals bedankt voor de aanvullingen. ik weet zeker dat onze avond in Boekel, op 5 juni as. (plaats moet nog worden bepaald), een succes zal worden, indien jij aanwezig bent!
Piet va Antwerpen zei op 28 oktober 2008 om 16:54
Officieel werd in 1895 een bescheiden begin gemaakt met de uniformering van de fanfare "Eendracht Maakt Macht". Voor het eerst droegen de Boekelse muzikanten in dat jaar tijdens de Sacraments-processie op 14 juni 1895 uniformpetten met cocardes.

Niet controleerbaar is het verhaal dat al drie jaar eerder, op 29 juni 1892, bij een concert in het buurtschap "De Verre Heide" in Gemert, de Boekelse fanfare zogenaamde "zouavenpetjes"
droeg en dat zou dan in verband staan met het feit dat dirigent G.Gijsbers als vrijwilliger gediend zou hebben in het Nederlandse regiment "Zouaven van de Paus", dat deel uitmaakte van de pauselijke troepen, die onder het pontificaat van Paus Pius IX de Kerkelijke Staat verdedigden tegen het leger van de Italiaanse koning Victor Emanuel II.

Het lijkt echter meer verantwoord om er maar vanuit te gaan dat de Boekelse muzikanten voor het eerst in 1895 uniformpetten met cocardes droegen, wat er overigens niet toe heeft geleid dat dit een eerste aanzet was tot een volledige uniformering, want op foto's van latere datum blijkt de fanfare weer blootshoofds te musiceren.

Het heeft uiteindelijk meer dan 65 jaren geduurd voordat in 1962 dank zij een uniformenfonds en de opbrengsten van allerlei acties kon worden overgegaan tot volledige uniformering van het corps met keurige blauwe uniformen, gemaakt bij de Firma Bouw in Handel.

De uniformen konden voor het eerst worden getoond bij een serenade die werd gebracht bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de praktijk van dokter A. Jetten en daags daarna ook nog bij een serenade aan een van de laatste Boekelse neomisten, pater Martien van Dijk van de Mutshoek.

Ook kwamen er in dat jaar uniformen voor de drumband en deze uniformen werden gemaakt door een aantal Boekelse dames naar een ontwerp van Modevakschool Wies Trienekens in Boekel.

(Gegevens uit het door mij in 1990 geschreven boekwerkje "100 jaar fanfaremuziek in Boekel - Hoe 't begon en wa't uithaolde", waarvan ik U een exemplaar zal toesturen)
Annemieke de Leest zei op 19 juli 2012 om 19:29
Mooi om dit allemaal te lezen !!! Verschillende personen ken ik erg goed : Hanne Bongers was mijn tante, die hertrouwd was met Marinus de Leest, broer van mijn Vader Martien de Leest. Vader en Ome Marinus waren lid van de fanfare !
Annemieke de Leest.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 juli 2012 om 11:59
Leuk, @Annemieke, dat deze foto, die we toch al meer dan 4 jaar geleden plaatsten, voor jou een feest van herkenning was. Overigens is over jouw tante Hanne op deze site nog meer te vinden. Klik maar eens op de volgende link: http://www.bhic.nl/index.php?id=10758 !
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 juni 2017 om 13:06
Dit Zilveren Jubileumfeest voor Hanna is in 1955.
Dus niet te verwarren met verhaal https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-vrouw-met-de-3-350-babies waarin de viering van 30 jaar trouwe dienst in 1960 aangehaald wordt en wat gevierd werd in het dan spik-splinter-nieuwe Wit Gele kruisgebouw (gebouwd 1958/'59) aan de Meester van Hoofstraat. Stond waar anno 2017 de raadzaal in het 'nieuwe' Gemeentehuis is.
Bij bovenstaande jubileumfeest echter, werd volgens Bart van de Ven in reactie -5- onder dit verhaal de receptie gevierd in de tuinbouwschool die tóén (=1955) spik-splinter nieuw was ( eerste steen-legging januari 1952 ).
En dat is heel begrijpelijk als je bedenkt dat het toenmalige Wit Gele kruisgebouwtje ( in de volksmond toen wijkgebouw van waaruit de wijkzusters werkten), gelegen aan de Rudger van Herpenstraat ter hoogte van de Sint Petruskapel [ https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/petruskapel ] van het klooster, heel erg klein was en schuin tegenover de dan nieuwe Landbouw / Tuinbouwschool lag.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 juni 2017 om 21:26
Duidelijke aanvulling, Gerard. Volgens mij kunnen er nu geen misverstanden over bestaan. Dank je!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen