skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Handboogschutterij ‘Rozenjacht Eendracht’.

‘De Eendracht’ (1852) en ‘Rozenjacht’ (1882) zijn voor de twintigste eeuw samen verder gegaan. Stamcafé en doelen hadden ze in de Verwe. Zoals we in verschillende oude kranten kunnen lezen organiseerden ze tal van wedstrijden.

In 1894 werd te Sint-Oedenrode een internationale schietwedstrijd gehouden, uitgeschreven door het handboogschutterij-gezelschap “Rozenjacht’. Niet minder dan 38 gezelschappen waren opgekomen, die voorafgegaan werden door een erewacht te paard, waarachter zij het voortreffelijk ingericht feestterrein opmarcheerden.

In 1903 is er een feest van koningsschieten door de handboogschutterij ‘Eendracht-Rozenjacht’, bij de heer W. Kluijtmans in de Verwe. Met het oog op de vele kranige schutters die dit gezelschap telt, was het niet te verwachten dat de strijd zeer hevig zou zijn.

Het houd niet op, ook in 1905 heeft de handboogschutterij ‘Eendracht-Rozenjacht’ besloten om een groot nationaal concours te houden. En in 1912 is er zelfs een driedaags concours uitgeschreven door de boogschuttersvereniging ‘Eendracht-Rozenjacht’, gevestigd bij de weduwe Kluijtmans in de Verwe.

Ook namen ze natuurlijk deel aan diverse wedstrijden elders in het land. Het gezelschap ging zelfs naar Amsterdam om daar in 1906 deel te nemen aan een internationale wedstrijd ter herdenking van het 55-jarige bestaan der Amsterdamse handboogschutterij ‘Claudius Civilis’. Daar behaalden zij de derde plaats.

Op de foto: v.l.n.r. Tinus van Heessel, Harrie van de Brand, Corneel Vervoort, Albert Roxs, ? van de Brand, Ties Kluijtmans.

Maar in 1937 houdt de handboogschutterij ‘Eendracht-Rozenjacht’ het voor gezien. Hun prijzenkast gaat naar de gemeente. We lezen dan in de notulen dat de raad met algemene stemmen de schenking van de handboogschutterij “Eendracht-Rozenjacht’ aanvaardt. Alle leden zijn het er over eens dat het aangeboden geschenk in dank aanvaard moet worden, en dat men er trots op moet gaan, dat deze prachtige verzameling medailles kruisen enz. voor de gemeente behouden blijft. 

De heer Van de Kamp zegt, dat hij gelooft, dat hij de tolk is van de gehele vergadering, en aan de burgemeester een woord van extra dank toezegt voor het behoud van deze trofeeën, gewonnen in de afgelopen jaren door de handboogschutterij. Hij zou het jammer vinden als deze voorwerpen naar de smeltkroes waren verhuisd, temeer daar er nog verschillende bij zijn van het Koninklijk Huis en anderen die van grote waarde zijn. De voorzitter is dankbaar voor deze woorden.

Op zaterdag 17 juli 1937 om zes uur laat in de middag heeft de overdracht plaats van medailles, kransen, banieren, ledenlijsten enz. Dit gebeurt voor het gemeentehuis op de Markt.

Na afloop werd in café ‘de Nieuwe Verwe’ van de familie Kluijtmans een koffietafel geserveerd voor genodigden.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bron: Archief gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1934-1969, BHIC, toeg.nr. 7635.
www.delpher.nl

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen