skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Eerste boomplantdag in Erp

Rolf Vonk
Rolf Vonk
vertelde op 5 maart 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Staatsbosbeheer neemt de ontginning en bebossing van het Hurkske ter hand. In 1925 vindt de eerste boomplantdag van Erp plaats. Jongens uit Erp, Keldonk en Boerdonk planten tientallen bomen in het Hurkske.

Foto: BHIC. Bosaanplant bij het Hurkske.Anno 2017 is het Hurkske in Erp een rustiek gebied: stille zandpaden doorkruisen de bossen. Een omgeving om tot bezinning te komen. In 1925 is het er echter een drukte van belang. Op de dan kale vlakte klinkt onder begeleiding van de harmonie uit tientallen keeltjes het ‘boomplantlied’: “Zo God wil ruist na jaar en dag, alom hier eikenlover, en spreidt zijn schaduw over de plek, waar eens ons heiveld lag.” Het is namelijk boomplantdag. De eerste boomplantdag in Erp.

Nieuw fenomeen

Staatsbosbeheer introduceert het nieuwe fenomeen. En niet zonder reden. Sinds 1911 is Staatsbosbeheer druk in de weer met de ontginning en bebossing van het Hurkske en Lijnt. Vanuit de Erpse boswachterswoning wordt de aanleg van meer dan 300 hectare bos aangestuurd. Extra hulp wordt gevonden bij de plaatselijke jeugd. Zesenzestig jongens uit Erp, Boerdonk en Keldonk vertrekken op 10 november vanuit het dorp. “Onder de lustige tonen der kerkelijke fanfare bereikt men na een fiksche wandeling het terrein”. De jongens gaan Amerikaanse eiken planten. Maar niet zonder een educatieve voorbereiding.

Lief voor de vogeltjes

Houtvester Winkelman van Staatsbosbeheer wijst de jongens op de betekenis van de boomplantdag. Hij vraagt de jongens om lief te zijn voor de vogeltjes, aangezien ze schadelijke insecten eten. Ook de burgemeester doet zijn zegje. Hij waarschuwt “tegen onvoorzichtigheid met vuur…tegen de vernielzucht in het algemeen en het verstoren van vogelnestjes in het bijzonder”. Een stukje opvoeding kan in de ogen van de burgervader geen kwaad. Na het officiële gedeelte kunnen eindelijk de handen uit de mouwen. Onder toeziend oog van de Erpse notabelen. Van burgemeester en kapelaan tot wethouder, allen zijn ze vertegenwoordigd op dit bijzondere moment.

Hardwerkende jongens

Staatsbosbeheer besteedt aandacht aan de bijdrage van de kinderen. Iedere boom wordt voorzien van een aluminium plaatje. Daarop komt de naam van het kind dat de boom geplant heeft. Zo kan de jeugd trots zijn op haar bijdrage aan de gemeenschap. Als dank krijgen de hardwerkende jongens een versnapering uitgereikt en na een driewerf hoera voor de burgemeester gaat het “welgemoed” op huis aan. Opnieuw wordt het boomplantlied aangeheven: “Gij, boompjes, hier door ons geplant, groeit op tot forse bomen! Dan zal uit 't werk van kinderhand, een statig woud voortkomen.”

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen