skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Einde aan dodenweg door snelheidsbeperking

Rolf Vonk
Rolf Vonk
vertelde op 8 maart 2017
bijgewerkt op 28 februari 2017
Op 3 maart 1964 verkondigen de nationale media het aanbrengen van 50-kilometerborden in de kom van Mariaheide. De provincie neemt eindelijk haar verantwoordelijkheid om de snelheid op de Heise dodenweg te beperken.

Mariaheide 1964: de Baileybrug en maximumsnelheid.Een dodenweg, dat is de provinciale weg door Mariaheide. Het onopvallende Veghelse kerkdorp haalt in de jaren ’60 de landelijke media met een reeks verkeersongevallen met dodelijke afloop. Onder de slachtoffers vijf kinderen. De schrik zit er goed in bij de Heise bevolking. “Ik heb geen moment rust als mijn kinderen buiten spelen” aldus de moeder van het jongste slachtoffer die steevast over ‘de snelweg’ spreekt. “Soms wordt ik ’s nachts wakker. Dan schrik ik op en dan schreeuw ik: Vrouwke, niet overlopen. Het was het dierbaarste dat ik bezat.” De familie bouwt ondertussen in Veghel een nieuw huis, omdat ze niet meer tegen het gevaar op de weg kunnen. “Moeten er dan nóg meer kinderen worden doodgereden, voordat er iets wordt gedaan?”

Verbijsterd

Het is de grootste zorg voor het gemeentebestuur. 7.000 Voertuigen passeren dagelijks de weg. Er wordt met zeer hoge snelheden gereden, soms wel met 120 kilometer per uur! Een verzoek aan de provincie - eigenaar van de weg - om een snelheidslimiet in te stellen, loopt op niets uit. De Veghelse locoburgemeester Piet Dobbelsteen, ’n echte Heise en voorzitter van de Stichting Gemeenschapsbelangen Mariaheide, is verbijsterd. “Een eindje verderop, in Uden, bestaat toch ook een maximumsnelheid van vijftig kilometer. Waarom dan niet bij ons?” En ondubbelzinnig vervolgt hij: “Ik wil niemand de schuld geven; maar men kan ook schuldig zijn door een verzuim”.

Dobbelsteen stelt: “de autoweg moet worden omgeleid”. En daar zit een pijnpunt. Het vooruitstrevende Veghel ligt regelmatig in de knoop met de Planologische Dienst van de provincie. Tot het vijfde Heise kind in februari 1964 wordt doodgereden. Het is de druppel. In een brief aan de minister van Verkeer schrijft Stichting Gemeenschapsbelangen Mariaheide dat het uitblijven van oplossingen de bevolking van Mariaheide met verbittering heeft vervuld. De landelijke kritiek neemt toe.

Wij hebben onze kinderen lief

De overheid besluit een Baileybrug voor voetgangers te laten plaatsen. Ook de provincie draait razendsnel bij. Ze stelt in Mariaheide een snelheidsmaximum in van 50 km/u. Op hun vrije zaterdag plaatsen werkers van Provinciale Waterstaat de verkeersborden. Ze vervangen de zelfgemaakte Heise borden met de teksten: “Langzaam rijden a.u.b., wij hebben onze kinderen lief” en “Dank u wel chauffeur en goede reis”.

Reacties (1)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 maart 2017 om 16:06
Wat zijn sommige instanties toch hardleers ! Dat kinderen er hun leven voor moeten laten! Is dit onbegrip ? Slechte communicatie? Meestal is het -het-financieel-plaatje-, wat bepalend is, maar dat lijkt me in dit geval toch minimaal te zijn geweest.
Steeds komt bij zoiets die tekst uit een lied van Cornelis Vreeswijk bij me op :
" .... # Misschien wordt het morgen beter, maar het wordt toch nooit goed # ".
Alhoewel dat ik denk dat het probleem in Mariaheide nu toch wel al enige tijd is opgelost. Of het probleem moet nu zijn; dat het er te rustig is, maar dat kan ik me moeilijk voorstellen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen