skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Elke boerderij een eigen bakkerij

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 2 oktober 2020
bijgewerkt op 13 oktober 2020
Ruim honderd jaar geleden zou het zijn neergezet – zo rond 1900 -, en inmiddels is het ook alweer heel wat jaren uit de tijd (toch?): dit bakhuisje aan de Gemondse Vogelenzang. Eigenlijk is het dus niet eens zo gek lang geleden dat veel Brabantse boerengezinnen hun eigen boerenbrood bakten.

Bakhuisje, Gemonde 1989 (foto: Wies van Leeuwen/Provincie Noord-brabant, collectie BHIC PNB001057839)
Bakhuisje, Gemonde 1989 (foto: Wies van Leeuwen/Provincie Noord-brabant, collectie BHIC PNB001057839)

Dat bakken deden ze in een houtgestookte oven die goed heet gemaakt werd met brandende takkenbossen. Was de oven witheet, dan gingen de as eruit en kon het brooddeeg erin. Brandgevaar was dan ook een van de redenen om hiervoor een losstaand bakhuisje te gebruiken.

Kijk naar Toen

Herken jij het bakhuisje op deze foto? Heb je hier herinneringen aan of weet je wat er van deze plek geworden is? Alle verhalen naar aanleiding van deze foto zijn welkom! 

Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

De tekst van dit verhaal is aangepast n.a.v. via mail ontvangen correcties van Gijs van Aarle en de onderstaande reactie van Rini de Groot. Redactie.

Reacties (8)

Peter zei op 12 oktober 2020 om 22:33
Vogelenzang 1a.
Al een tijd geleden gesloopt.
Rini de Groot. zei op 13 oktober 2020 om 00:11
Mathilde, je schrijft; was de oven 'rood gloeiend' dat zal je wel lukken bij metaal.
Een oven is gebouwd van vuurvaste steen, wanneer deze al een keer gebruikt is kleuren de stenen grijs. Tijdens het stoken kleurt deze naar zwart, op het moment dat de stenen dezelfde kleur terug hebben zoals in het begin van de stook is de oven op temperatuur. Word het tijd om de brandende houtskool te verwijderen en het deeg met de 'inschieter' in de oven te schieten.
Dat leerde ik al in m'n kinderjaren thuis, jaren veertig, en beoefen dat ook in het Pre Historisch Dorp van Eindhoven.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 13 oktober 2020 om 10:20
Bedankt Rini voor je beeldende uitleg. Roodgloeiend is hier dan inderdaad niet het goede woord. Ik zie dat er nu 'witheet' van gemaakt is, maar eigenlijk is het dus meer grijs, begrijp ik uit je reactie. Mooi dat jij de kunst van het brood bakken in zo'n houtgestookte oven nog steeds beheerst.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 13 oktober 2020 om 10:21
Je kent deze plek dus, Peter? Weet je nog wanneer het bakhuisje gesloopt is?
Gijs van Aarle (per mail) zei op 13 oktober 2020 om 15:36
Beste mensen goeden dag,
Hartelijk dank voor de mooie foto van het bakhuisje aan de Vogelenzang in Gemonde.
Al jaren verzamel ik op foto bakhuizen en wat er van over is.
Zie mijn boekje in jullie bibliotheek "Gijs van Aarle 70 jaar bakker in Rooi"
Het verhaal erbij is ook leuk omdat veel jongeren dit niet meer weten.
Een klein kanttekening: "roodgloeiend" zou in vakterm moeten zijn "witheet" en als de takkenbossen uitgebrand zijn haalt men de asresten uit de oven ! (niet de takkenbossen.)
In het bakhuis van "De Liempsen Hert" wordt iedere tweede zondag van de maand in de houtgestookte oven boerenmik gebakken, zie de site: www.liempdsenherd.nl
Peter zei op 31 oktober 2020 om 19:10
Ja, was bij de buren.

Het is eerst ongewaaid en later hebben ze de rest gesloopt. Ik denk 1996- 1998.
Ans v Nieuwburg v Grinsven zei op 2 november 2020 om 10:22
Het bakhuisje op de Vogelenzang stond in de tuin van mijn ouderlijk huis. Het huis wat er nu staat, is
ongeveer van rond 1900. Het bakhuisje stond aan de deur van het vorige huis. Dat huis is afgebrand door hellevuur, door de bliksem. Ik weet niet meer dat er in hey bakhuis brood gebakken werd, want in mijn jeugd was het een kippenhokje, er zat toen nog wel een stuk van de oven in. Wij mijn man en ik hebben die kant van de boerderij gekochtvan mijn ouders en werd het bakhuisje gebruikt als dierenverblijf van geitjes, kippen en varkens. Onze wens was altijd in het weer op te bouwen, maar we moesten zoveel aan de boerderij verbouwen dat het bakhuisje op de laatste plaats kwam. Met een flinke storm is er een muur omgewaaid en het dak is toen ingestort. Ik denk rond 1996-1998. Toen hebben we het puin geruimd en het daarbij gelaten. 7 jaar geleden hebben wij de boerderij verkocht en zijn er verhuist.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 november 2020 om 10:25
Dank voor de reacties Gijs, Peter en Ans, bijzonder om te lezen allemaal! En jammer dat het zo is gegaan, Ans, maar zoals je het vertelt, klinkt het ook weer logisch. Fijn dat je het hier laat weten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen