skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Escharen in 1948

Al deze foto’s van gebouwen in Escharen zijn gemaakt door Willie Blom, die woonde aan de Willem van Esterenweg 9. Volgens mij zijn ze genomen vanaf de kerktoren en wel in 1948. Ik was toen zelf 5 jaar oud en woonde met mijn ouders, broers en zussen in het pand Willem van Esterenweg 7. Helaas heb ik daar geen foto’s van.

 

Korteweg en Zanddijk

  Het hoogste gebouw met bordes links is het voormalige gemeentehuis van Escharen. Achter het gemeentehuis, met plat dak, de gevangenis. Daarvoor de smederij van Grad van der Burgt. Voorbij het gemeentehuis de woning van de familie (Martien) Peeters. De weg naar rechts de Korteweg met aansluiting op de Zanddijk. Halverwege Korteweg woonde Cornelis Dinissen met zijn vrouw. Bij de aansluiting van Korteweg op de Zanddijk woonde aan de Zanddijk de familie (Toon) Opsteegh. In de boerderij daarnaast de familie (Fons) Bardoel. Aan het einde van de Zanddijk is de Beersemaasweg zichtbaar. In de boerderij aan de Beersemaasweg woonde de familie (Frans) Spanjers. Rechts op de foto het riviertje De Raam.

 
St. Machutusweg met Rotscheweg

  Rechts voor wederom het voormalige gemeentehuis. Recht vooruit, naar het zuiden toe, de rijkelijk met bomen voorziene St. Machutusweg. Links aan de St. Machutusweg de woning-winkel van de familie (Louis) Schonk. Met daarachter het pakhuis en de woning van de familie (Sjaak) Kuipers. Op de hoek St. Machutusweg-Beersemaasweg (rechts) de woning van de familie (Piet) van der Heijden. Piet was o.a. kolenboer. In het verlengde van de St. Machutusweg (halverwege de foto) de boerderij van de familie (Jan) Jansen. Deze boerderij droeg vroeger (op de aanbouw) het opschrift “Uiversnest”. Rechts op de foto de boerderij van Spanjers en De Raam. Links op de foto de Rotscheweg. Aan de Rotscheweg wazig zichtbaar de boerderij van Jan Voet en Janus Kuipers.

St. Machutusweg met Zanddijk en Raam

  Ongeveer dezelfde foto als de vorige, maar dan meer naar het westen gericht. Links het dak van de woning van meester Bongaards.

Willem van Esterenweg en Graafschedijk

  Links (een gedeelte van) de Willem van Esterenweg die een bocht naar links maakt richting Grave. In de bocht de aansluiting van de Graafschedijk op de Willem van Esterenweg. De woning in de hoek Willem van Esterenweg-Graafschedijk (Graafschedijk 1) woonde de familie (Toon) Emons. Later woonde daar de familie (Daan) Cornelissen. Op de voorgrond het dak van de lagere school met daarachter het kerkhof van Escharen. Direct achter het kerkhof (links) ligt de met een haag omzoomde moestuin van Theo Peeters. De bomen op de voorgrond zijn de lindebomen langs de Meester Bongaardsweg.

Molen Zanddijk

  Deze foto is genomen in westelijke richting. Het dak van pand Burgemeester de Bourbonplein, voorheen bakkerij/café-zaal Van Raaij, is te zien. Rechts op de foto de woning van de molenaar, Toon van Iersel. Het riviertje De Raam is nog te zien.

Duisterstraatje

  Links op de voorgrond de boerderij Willem van Esterenweg 11 (nu 15) en midden op de foto Willem van Esterenweg 9. Uiterst rechts (de eerste van de drie) Willem van Esterenweg 7. Deze (voormalige) boerderij is 8 januari 1948 voor een deel door brand verwoest. Het voorhuis dat dankzij een brandmuur behouden kon blijven, is nog juist te zien. Er is ook nog net één raam voorzien van luiken te zien. Het raam links daarvan is van pand Willem van Esterenweg 5. Daarachter, met hoger dak, is de boerderij Willem van Esterenweg 3. In de zomer van 1948 is aan dit voorhuis een achterhuis aangebouwd. Van dit alles is niets meer waar te nemen. Om het geheel is een muur gebouwd. Het Duisterstraatje loopt vanaf achterkant Willem van Esterenweg 11 naar links. In de bocht de schuur van de boerderij Willem van Esterenweg 11. Links en in het midden is De Raam nog te zien en in de wazige verte de Elizabethskerk van Grave.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen