skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Europa’s grootste slachterij

BHIC
BHIC Bhic
vertelde op 18 september 2009
bijgewerkt op 28 oktober 2019
Het Land van Cuijk was rijk aan gras, vooral na de ontginningen in de 19e en het begin van de 20e eeuw. En waar gras is, is veeteelt. Cuijk stond tot na de Tweede Wereldoorlog dan ook bekend vanwege de fokveedagen en beestenmarkten. Precies de plaats ook waar je slachterijen kunt verwachten.

Het oude Homburg-complexEn die waren er ook. Maar de economische crisis van de jaren ‘30 maakte een einde aan de meeste slachterijen in Cuijk.

Na de oorlog kwam daar weer verandering in. Dankzij initiatieven van met name burgemeester Jansen waren slachterijen en vleeswarenfabrieken bereid zich opnieuw in Cuijk te vestigen. Ze hadden het economische tij (Wederopbouw) mee en konden zich daardoor enorm ontwikkelen.

Zie ons fotothema over de fabriek in 1956.

 

 

    

 

In 1949 vestigde de Haarlemse fabriek van Homburg Vleeswaren zich in Cuijk. In 1952 ging Homburg samen met Brinke en de vleeswarenfabriek van De Wijze. De naam werd veranderd in Firma NV Jonges – Homburg – De Wijze en men begon met 60 personeelsleden. De Wijze was op dat moment het bedrijf van de Boxmerenaar Louis de Wijze, die het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau had overleefd. “Homburg” groeide uit tot een hele grote speler op de vleesmarkt in Nederland en in het buitenland. De fabriek mocht zich in 1971 de grootste slachterij van Europa noemen. Om verzekerd te zijn van een geregelde aanvoer van kwalitatief goed vlees, had Homburg in 1962 een dochteronder­neming, FOMEVA, opgericht. Dat was een varkenshouderij in Haps met 30.000 dieren. In de hoogtijdagen werkten er 1.300 mensen bij Homburg, onder wie veel buitenlandse werknemers uit Spanje en Joegoslavië. Begin jaren ‘80 werd Homburg verkocht aan Allied-Breweries. Dat was voor de eens zo grote vleesindustrie in Cuijk het begin van het einde. Managementwisselingen en inkrimpingen volgden elkaar op, totdat er in 1992 nog maar 140 mensen bij Homburg werkten.

Boekos uit Boekel nam Homburg op een gegeven moment over. Het oude fabriekscomplex kwam er vervallen en desolaat bij te staan, tot het complex ten slotte gesloopt werd.

Het terrein kreeg een nieuwe bestemming. De gemeente Cuijk, de besturen van de schouwburg en het ROC en de eigenaar van het terrein in 2008, de Geste Groep, hadden plannen om er de Homburgcampus te ontwikkelen. De Homburgcampus zou plaats bieden aan drie onderwijsinstellingen, de schouwburg, een cultureel centrum en een starterscentrum voor beginnende ondernemers.

Maar ja, hoe gaat dat met plannen als er een economische crisis tussendoor komt? Dan gaan ze de ijskast in, of, zoals in het geval van de Homburg Campus: ze worden helemaal afgeblazen. Midden 2012 ging de stekker eruit.

Voor wie de oude fabriek nog eens van binnen wil zien:

Astrid Termaat maakte daarvan een serie foto's.

Diezelfde Astrid Termaat maakte ook een videopresentatie van oude en nieuwe foto's over de ontwikkelingsgang van het bedrijf (duur: 22 minuten).

Reacties (7)

Theo Seijs - Boxmeer zei op 19 oktober 2008 om 22:10
Het bedrijf "Gebr.De Wijze" was niet van Louis de Wijze (hij was erfgenaam) maar van zijn vader en ooms. Zij zijn voor WOII (in 1928) in Cuijk voor zich zelf begonnen. Daarvoor waren zij mede-firmanten van de Exporslachterijen Lion / de Wijze in Boxmeer. Tijdens WOII werd hun bedrijf door een Verwalter "overgenomen"en kwamen zelf om tijdens de Holocaust. Louis de Wijze werkte na WOII voor Homburg in Cuijk.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 29 oktober 2008 om 15:20
Bedankt voor die mooie aanvulling, Theo!
Cees Homburg zei op 18 oktober 2011 om 18:23
Wij zijn bezig met het schrijven van een boek over Homburg. Alle informatie, krantenartikelen, foto's e.d. zijn van harte welkom!

Cees Homburg,
homburg.c@hetnet.nl
zoon van oprichter Simon Homburg
Cuijk, 18 oktober 2010
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 19 oktober 2011 om 08:48
Hallo Cees,

Ben je al op ons archief in Grave geweest? Daar hebben we de <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=10005" target="_parent">collectie Firma Homburg</a>. Tik in het zoekvenster Homburg in en je ziet wat we allemaal in huis hebben. Veel succes ermee!
Dorethé zei op 19 oktober 2011 om 13:17
@Cees, heb je al eens in online kranten gezocht? Bijvoorbeeld via de site van de Koninklijke Bibliotheek (kranten.kb.nl)?
De Gelderlander kun je inzien via de website van het Regionaal Archief Nijmegen (http://www2.nijmegen.nl/wonen/oudste_stad/Archief en dan kiezen voor Gelderlander Online).
joep theunissen zei op 28 december 2011 om 15:52
hallo Cees, naar aanleiding van het artikel in cuijks weekbladvan 28-12-2011 . heb ik misschien leuke dingen ,als het goed is heb ik nog films van homburg zijn nog oude 8 mm films . van o,a ik dacht van vijftig jarig bestaan van homburg in het verrenigings gebouw in Nijmegen en nog reclame filmpjes van boeren rookworst. Zelf ben ik vanaf 1977 tot het einde er gewerkt . met vriendelijke groeten joep theunissen
C. Homburg zei op 30 december 2011 om 16:00
Beste Joep,

Bedankt voor je reactie. Ik maak een aantekening v.d. films en kom er t.z.t. op terug.

M.v.groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.