skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Even terug

Bezoek uit Amerika: Driek Wientjes, vierde van links, tussen zijn broers, zussen, zwagers en schoonzussen. Dertig jaar na zijn vertrek uit Sint Anthonis naar de Verenigde Staten was hij weer even verenigd met zijn familie.

Sint Anthonis, familie WientjesIn het zogenaamde scheepsmanifest, opgemaakt voor zijn heenreis, staat hij als volgt beschreven:

First Name: Henricus;

Last Name: Wientjes;

Ethnicity: Dutch;

Last Place of Residence: St. Anthonis, Netherlands;

Date of Arrival: April 23, 1915;

Age at Arrival: 33;

Gender: M;

Marital Status: S(ingle);

Ship of Travel: Rotterdam;

Port of Departure: Rotterdam; Manifest Line Number: 0021.

Op 14 april was hij vertrokken, samen met Henricus Hubers uit Oploo, Henricus Hubers uit Overloon en Martinus Weijers uit Sint Hubert, aan boord van het s.s. Rotterdam uit Rotterdam. Hij kwam aan op Ellis eiland op 23 april 1915. Maria Elbers, zijn aanstaande vrouw, reisde hem na in 1918. Ook zij vertrok vanuit Rotterdam, op 3 augustus 1918 met het s.s. Nieuw Amsterdam. Ze kwam aan in de haven van New York op 16 augustus 1918.

Driek had in Minnesota een mooie boerderij die later door zijn zoon Pete overgenomen werd. Pete bezocht zijn familie in Sint Anthonis in de oorlog als hospitaalsoldaat. Na de oorlog, in 1947, bezocht Driek nog een keer zijn familie. Hij verraste zijn familie op een zondag in café Kaal in Sint Anthonis, waar ze na de hoogmis altijd een potje gingen kaarten en een borreltje drinken.

Driek is nog enige tijd koster geweest in de parochie van Perham, Minnesota (USA), voordat hij in 1970 overleed. Hij was de zoon van Piet Wientjes en Lina van Mil. Vader Piet was wethouder van Sint Anthonis van eind 1800 tot begin 1900. Hij raakte die wethouderszetel kwijt door “partijschap” in de raad (zie daarover het dagboek van de Commissaris van de Koningin van Voorst tot Voorst).

Als jonge knaap ging Driek graag stropen. Zo probeerde hij ‘s avonds laat een konijntje te strikken op de Sambeekse hei, waarbij hij bijna betrapt werd door de veldwachter. Driek ging er als een haas vandoor en verloor daarbij een klomp. De volgende dag stond de veldwachter bij zijn vader op de stoep met de klomp in de hand. Immers, bijna niemand had zulke grote voeten als Driek!

Reacties (1)

Dorethé zei op 26 april 2009 om 22:35
Grappig om deze foto op de site terug te zien, waarop ook mijn opa en oma staan, Willem Wientjes, tweede van rechts, met voor hem zijn echtgenote Drieka Derks. Bij deze gelegenheid is ook een foto gemaakt met negen broers en zussen erop, zonder de zwagers/schoonzussen. Alleen Jan Wientjes is er niet bij; hij is al in 1937 overleden.

Ik weet niet of het in die tijd kenmerkend was voor Sint Tunnis en 't Leker en omgeving: mijn moeder zegt altijd Jan-oom, Hannes-oom, Driek-oom, ... i.p.v. oom (ome) Jan, ome Hannes, ome Driek, ...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen