skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

EVV Eindhoven

Aan het begin van de 20e eeuw telde Eindhoven meerdere voetbalverenigingen, zoals Concordia, Nooit Moe, Sparta en Eindhovia. Niet echt hoogvliegers en als voetbalstad kon Eindhoven geen deuk in een pakje boter schoppen. Daar moest dus nodig verandering in komen!

Het kampioenselftal van EVV in 1954. Eerste rij, v.l.n.r.: Willy Schmidt, Frans van Kemenade, Piet van Rooij, Frans van Tuyl, Cor Vlemmix, Noud van Melis. Tweede rij, v.l.n.r.: Jan Louwers, Lambert van Tuyl, Jo Tebak, Jan Hanssen, Frans Tebak. Foto: RHCe, nr. 0251678Die verandering kwam met de fusie tussen Sparta en Eindhovia, in november 1909. Als naam voor de fusieclub werd gekozen voor het nuchtere EVV: Eindhovense Voetbal Vereniging.

Meestal haalt zo’n stap weinig uit, maar in dit geval deed de fusie van de twee kwakkelende clubs wonderen: het nieuwe EVV sloot zich aan bij de Brabantse Voetbal Bond, begon in de Tweede Klasse en maakte meteen furore. Kampioenschappen werden aan de lopende band binnengehaald en al vanaf 1912 speelde de vereniging in de Derde Klasse van de veel grotere en sterkere Nederlandse Voetbal Bond. Ondanks de concurrentie van het in 1913 opgerichte PSV wordt het volkse EVV veruit de meest populaire club van Eindhoven.

In 1921 fuseerde EVV nogmaals, nu met het sterke Sparta uit Gestel. De naam werd bij die gelegenheid veranderd in EVV Eindhoven en de club promoveerde naar de Eerste Klasse. Dat ging niet onopgemerkt voorbij: meteen al in 1921 kreeg EVV, dankzij de formidabele voorhoede, de bijnaam “De schrik van het zuiden”.

De echt grote successen blijven nog even uit, maar in 1937 wordt de KNVB-beker binnengesleept en in 1939 én in 1942 wordt EVV Eindhoven kampioen van de Eerste Klasse Zuid.

Supporters bij EVV, 1955. Fotograaf: A. van Beurden. Foto: RHCe, nr. 0194557.Intussen staat dus wel de wereld in brand... Oud-sterspeler Jan Louwers vertelde later dat die oorlog van grote invloed is geweest op het spelpeil van EVV Eindhoven: het onderwijs in de stad lag grotendeels stil; zelf bracht hij het bijvoorbeeld tot slechts drie jaar lagere school. Hordes arbeiderskinderen moesten hun tijd zelf maar zien door te komen en vulden hun dagen met voetbal. Oefenen, pingelen, samenspelen....

Mede daardoor kwam het dat er in 1950 opeens een ijzersterk elftal stond. Werkvolk, pure amateurs: worstendraaiers, kantoorbediendes, slagers, maar voetballen kónden ze! EVV speelde op het allerhoogste niveau en werd ieder jaar sterker.

In 1953 eindigden ze landelijk nog als tweede, maar in 1954 werden de Eindhovense amateurs landskampioen. In de kampioenscompetitie werd onder andere met 4-0 van PSV gewonnen, waarna de laatste wedstrijd, tegen DOS,  de beslissing moest brengen. Die ontmoeting werd met 3-1 gewonnen en EVV mocht zich vervolgens dus de beste club van Nederland noemen!

Betaald voetbal

Feestvreugde na afloop van de kampioenswedstrijd tegen DOS Utrecht (3-1). Foto: RHCe, nr. 0251682.Dit succes leidde er automatisch toe dat EVV Eindhoven, de ploeg die tot en met 1954 nooit ook maar één stuiver aan haar spelers betaald had, het seizoen daarna tot het betaalde voetbal toetrad. Zeer tegen de wens van bijvoorbeeld voorzitter Blom, die prompt opstapte.

Hoewel ook twee van EVV’s internationals vertrokken, werd de club in 1955 nogmaals afdelingskampioen, maar snel hierna begon het verval: nog meer toppers verlieten de ploeg, anderen beëindigden hun carrière en er was geen geld voor gelijkwaardige vervangers.

Wedstrijd Helmond-EVV, 1994. Cobussen voorkomt met een sliding een doorbraak van Schippers. Fotograaf: T. van de Meulenhof. Foto: RHC Eindhoven, nr. 0005440.EVV speelde in 1956-1957 toch een seizoen in de Eredivisie. In de jaren 1975-1977 flikten ze dat nog twee seizoenen, maar hoger dan een 15e plaats reikten ze nooit. In de volgende decennia vinden we EVV vooral terug in de lage tot hoge middenmoot van de Eerste Divisie, tot in 1997 het besluit valt om de club te splitsen.

De afloop

De amateurtak werd “EVV Eindhoven AV”, de professionals gingen door onder de naam SBV Eindhoven. Natuurlijk is het geen onverdeeld succesverhaal, maar EVV Eindhoven kan zeker terugkijken op een roemrijk verleden. Bovendien zal EVV voor eeuwig de laatste amateurvereniging blijven die algemeen landskampioenschap werd. Dat neemt niemand ze ooit nog af!

Reacties (5)

Giovanni Hartogs zei op 30 december 2017 om 22:44
Klopt niks van! EVV werd weliswaar in 1954 landskampioen maar niet door een 4-0 zege op PSV maar door een 3-1 zege op DOS uit Utrecht. En in 1955 werd niet EVV maar Willem II de eerste landskampioen van het betaalde voetbal.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 31 december 2017 om 08:55
Hartelijk dank voor je reactie, Giovanni! Na onze vakantie zal ik je correcties voorleggen aan mijn collega. Vanaf 2 januari zijn wij weer aanwezig en zullen we naar jouw reactie gaan kijken. Nogmaals bedankt en we wensen je een prettige jaarwisseling toe!
Frans van de Pol zei op 8 januari 2018 om 13:51
Dag Giovanni,

Hartelijk dank voor je mail van 30 december. Het is altijd fijn als de echte voetbalkenners kritisch meelezen!
Ik zal beginnen met je tweede opmerking: in de oorspronkelijke tekst stond niet dat EVV in 1955 landskampioen werd, maar gewoon dat ze "kampioen" werden. Dat klopt ook wel, maar natuurlijk had ik meteen veel duidelijker moeten zijn en "afdelingskampioen" moeten schrijven. Ik heb de tekst inmiddels aangepast.

Je tweede punt is wat lastiger: volgens onze gegevens was de 4-0 tegen PSV echt de beslissende overwinning. Misschien kun je ons vertellen waar jouw informatie vandaan komt, want als daaruit blijkt dat je gelijk hebt, zullen we bovenstaande tekst uiteraard alsnog aanpassen.
Laat je wat van je horen?
hennie bruinen zei op 1 november 2019 om 19:45
Misschien komt mijn reactie als mosterd na de maaltijd maar het gaat als volgt :op 20-06-1954 speelde Eindhoven in de kampioenscompetie haar 5e wedstrijd op het PSV terrein tegen PSV. eINDHOVEN WON MET 0-4.
19:40 ik Op 27 - 06 -1954 speelden Eindhoven en DOS de laatste wedstrijd in deze kampioenscompetitie en Eindhoven won met 3-1 waardoor Eindhoven landskampioen 1954 werd.
Met vriendelijke groeten,

Hennie Bruinen
Frans van de Pol zei op 25 februari 2020 om 14:06
Dag Hennie,

Hartelijk dank voor je correctie, die ik (sorry) vandaag pas zag. Nu we 2 reacties hebben die beiden bevestigen dat de wedstrijd tegen DOS doorslaggevend was, lijkt het moment me daar om onze tekst aan te passen.
Ik hoop dat het zo wél goed is....

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.