skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Familieverhaal uit de oorlog

Het begon allemaal met een foto van een Langenboomse boerderij, die een tijdje geleden in de Millse koerier werd geplaatst. Diny Hendriks herkende niet alleen de boerderij, maar kon ons ook veel meer vertellen over de personen die we hier zien. Haar zoektocht bracht het volgende meeslepende familieverhaal op...

 De familie Hendriks: Johannes Hendriks en Anna van der Cruijsen met hun zes kinderen. De tweede van links is ome Wout.

OorlogsdramaDit monument staat in de buurt van de boerderij. Het is opgericht naar aanleiding van verdediging van de geallieerden in dit gebied.

De familie Hendriks woonde aan de Zandstraat 10 te Langenboom, ook wel De Dellen genaamd. Johannes Hendriks was getrouwd met Anna van der Cruijsen en zij kregen samen zes kinderen.

Vlakbij de boederij is een oorlogsmonument geplaatst. Het opschrift luidt als volgt: 'Op 10 mei 1940 viel een Duits infanterie bataljon de Peel-Raamstelling bij Mill in de rug aan. De 111e infanterie van het 20e regiment Artillerie sloeg op deze locatie de aanval af, zonder steun van infanterie. Daartoe moesten de 12 kanonnen van het type 8 cm staal uit 1880 120 graden draaien en met directe richting en deels over elkaar heen vuren. Deze prestatie is uniek in de krijgsgeschiedenis.'

Onze grootouders werden samen met hun kinderen op 9 mei geëvacueerd naar Nistelrode. Daags daarna gingen onze ome Wout, Adrianus Bastiaans en Albert Peters-Gagel terug om naar het vee te kijken. Bij het ouderlijk huis van Bastiaans kregen de Duitsers hen in het vizier en schoten op de drie mannen. Geen van hen heeft deze aanval overleefd.

De overleveringsverhalen vertellen dat de mannen in de boerderij waren gekropen of (al gesneuveld) daar zijn neergelegd door de Duitsers, die vervolgens de woning in brand staken. Dit alles speelde zich niet ver van het ouderlijk huis van ome Wout af. Hun weilanden grensden aan elkaar en ook het ouderlijk huis van Wout is door de Duitsers in brand gestoken.

WederopbouwVele boerderijen in Mill hebben een schild als aandenken aan de wederopbouw in 1940/1941

Dan komt de wederopbouw in 1940. Vele boerderijen in deze streek zijn in dat jaar herbouwd. Tegenwoordig is dit vaak nog te zien aan de schilden die in elke boerderij zijn gemetseld. Ook bij de familie Hendriks was dit waarschijnlijk het geval.

Als kind kwamen wij veel op de boerderij, het was er de zoete inval. Hier was het vaak een treffen van meerdere neefjes en nichtjes. Logisch, want tante To was ingetrouwd met Thij v.d. Berg, zoals dat bij Brabantse families heel gewoon was. Zij hadden samen negen kinderen. Dus werk genoeg; wij kwamen er op zaterdags weleens poetsen en ook grootmoeder was altijd in de weer. Grootvader kwam bijna wekelijks bij ons op bezoek voor een borreltje, wij woonden niet ver van vaders ouderlijk huis.

Emigratie

Mijn vader heeft nooit zoveel over zijn broer Wout gesproken. Kon hij het niet, of wilde hij er niet meer aan herinnerd worden? Graag hadden we het nog willen vragen, vooral nu wij weer volop met het verleden bezig zijn. Helaas is vader Coos al twintig jaar overleden.Huidige boerderij aan de Zandstraat

 

Boerderij De Dellen omstreeks 1940

 

Ome Tij en tante To zijn met de hele familie in 1965 naar Canada geëmigreerd. Dit had een enorme impact, niet alleen op de familie maar op het hele dorp Langenboom. Zij hadden daar een hard leven, maar ze hebben zich ondanks alles er goed doorheen geslagen.

Foto uit de Millse koerier. Links grootvader Johannes Hendriks, daarnaast Anna Hendriks-van der Cruijsen, rechts van haar tante To en ome Tien, de oudste van de kinderen

Ze zijn meerdere malen in Holland op bezoek geweest, ook de kinderen zijn regelmatig Langenboom komen bezoeken. Tante To is na een kortstonde ziekte op 59-jarige leeftijd in Canada overleden op 24 juni 1978. Ome Thij is hertrouwd met Evelyn Mc Donald. Onlangs is hij op 91-jarige leeftijd overleden en Evelyn is overleden op 83-jarige leeftijd. Van onze nichtjes en neefjes in Canada zijn er nog zeven in leven, met 25 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen van Ome Thij.

Ontploffing

Momenteel woont in de boerderij De Dellen de derde generatie familie Jacobs. De woning is in de jaren zestig een keer ontploft door een gaslek. Het voorhuis was helemaal weggevaagd, de deur lag 200 meter verderop, maar de boerderij werd al snel weer opgebouwd. Het schild dat in 1940 waarschijnlijk in de woning zou zijn gemetseld, is na het ongeval nooit meer gevonden...

De boerderij in huidige staat is al een aantal keer verbouwd

 De boerderij is door de derde generatie Jacobs opnieuw verbouwd

 

 

Reacties (15)

René van Dongen zei op 26 september 2016 om 23:22
Nooit geweten dat er in het nabije Langeboom(ik kom zelf uit Zeeland)3 mannen door de Duitsers in koele bloedde zijn vermoord. Heb er hier in Zeeland ook nooit iets over gehoord, helaas. Erg triest allemaal.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 27 september 2016 om 10:16
Bedankt voor je reactie, René. Het is inderdaad een heel triest verhaal dat de drie mannen op deze wijze zijn omgekomen in de oorlog.

Uit het verhaal van Diny Hendriks begreep ik dat er in Langenboom nauwelijks over dit voorval werd gepraat. Haar vader, de broer van één van de slachtoffers, heeft er zelfs helemaal nooit over gepraat. Mooi dat ze door dit verhaal uiteindelijk toch niet vergeten worden...
Albert
Albert zei op 25 januari 2017 om 10:22
Twee broers "Hendriks" waren getrouwd mettwee zussen "van der Cruijsen". Peter Hendriks met Henrica van der Cruijsen en Johannes Hendriks met Anna van der Cruijsen.
Albert
Albert zei op 25 januari 2017 om 10:42
Ik ben op 10 mei 1940 met mijn ouders via die weg naar Uden gevlucht. Toen was het net gebeurd met Adrianus Bastiaans. Volgens mij was hij teruggekomen om naar het vee te kijken en werd hij daarbij dood geschoten door de Duitser uit de pantsertrein, die verborgen zaten in de omgeving in afwachting van nieuwe versterking van troepen en materiaal uit Duitsland. Mogelijk hebben zij dat gedaan om te voorkomen dat hij hun posities zou gaan verraden aan de Nederlandse militairen. In Goch stond een nieuwe trein, waarvan ik nog een foto moet hebben, klaar, maar dat kon niet meer omdat de terugrijdende trein in Mill was ontspoord. Ook dat had ik nog gezien vanaf een bunker met geschut voor ons huis. Een dochter van Adrianus ( Janus) is later getrouwd met Jan van Eenbergen, een klasgenoot van mij met wie ik in de oorlog ging vissen. Een dochter van Jan , Jannie van Eenbergen, heeft een foto van haar opa via BHIC op Internet geplaatst.
Albert
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2017 om 12:39
Bedankt Albert, voor je ooggetuigenverslag. Wat moet zoiets binnen het dorp een impact gehad hebben en zeker voor de betrokken families.
Albert
Albert zei op 21 maart 2017 om 12:54
Wout Hendriks, voluit Walterus Egbertus, was genoemd naar zijn opa, Waltherus (Wouter) van der Cruijsen, die was getrouwd met Cornelia van Kuppeveld (1e huwelijk) en na haar overlijden met Catharina Geurts (2e huwelijk). Albert
Nelly de Klein Hendriks zei op 7 februari 2018 om 22:46
Op de bovenste foto is de 2e van links oom wout [Walterus Hendriks].Deze foto kan worden toegevoegd bij de overledenen van WO II van burgers en militairen
uit Mill .Hier werd naar gevraagd op de avond van BHIC in Mill.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 februari 2018 om 11:40
Dank voor deze belangrijke aanvulling, Nelly! Ik geef het door aan mijn collega Frank die zich met dit project bezighoudt.
Frank van Doorn
Frank van Doorn bhic zei op 12 februari 2018 om 08:35
Bedankt voor de tip, Nelly. We hebben inderdaad een project lopen om een eregalerij samen te stellen van alle gesneuvelde militairen en omgekomen verzetsstrijders en represailleslachtoffers. Ik ga kijken in hoeverre we Wout Hendriks, Adrianus Bastaans en Albert Peters-Gagel hier ook in kunnen opnemen.
Nelly de Klein-Hendriks zei op 18 februari 2018 om 16:37
Hier wil ik nog even de namen doorgeven van de fam. Hendriks hier bovenaan:
staand van l. naar r. Jo -Wout-Nel-Koos-Martien-Cato .
Zittend : Johannes Hendriks en Anna Hendriks van de Cruijsen .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 februari 2018 om 12:13
Dank je, Nelly! Fijn dat de mensen van de foto nu ook allemaal voorzien van een naam.
Janneke zei op 25 december 2018 om 14:04
Volgens mijn Oma die getrouwd was met Adrianus Bastiaans kwamen de Duitsers vanuit de Millse kant gelopen richting zeeland. Ze zagen de 3 boeren op het land en hadden gedacht dat het verkleedde soldaten waren. Mijn Oma had dit alles gezien van achter de waterput waar ze achter gekropen was.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 2 januari 2019 om 15:26
Dat moet heel erg zijn geweest voor jouw oma, dat ze het heeft zien gebeuren. Weet je nog waarom ze erbij was? Was ze met de drie mannen meegegaan?
Albert
Albert zei op 26 juli 2019 om 17:18
Ik ken de geschiedenis, zoals ik die heb beschreven op 25 januari 2019. Ik heb de oma en vader en moeder van Janneke goed gekend. Tijdens de oorlog ben ik met haar vader vaak gaan vissen en een keer op een zondag met mijn nieuwe zondagse Communiepak, (een drollenvanger) in een beek gevallen. Het pak van oorlogskwaliteit, waarin papier was verwerkt heb ik daarna opgedroogd in de kast gehangen, maar kon als verloren worden beschouwd. Bij thuiskomst dacht mijn moeder, dat ik keurig mijn nieuwe pak had uitgedaan. Gelukkig hoorde mijn moeder, dat de volgende dag pas van een buurvrouw, die haar in de winkel vertelde over het voorval, waarvan zij gehoord had. Ik had mijn moeder (ons moeke) beloofd een andere broek aan te doen bij haar vertrek naar mijn oma. Maar mijn vriend Jan stond "te vroeg" klaar om te vissen en moest op tijd terug zijn. Ik ben later nog vaak bij de ouders van Janneke op bezoek geweest toen zij zelf in de herbouwde boerderij woonden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 juli 2019 om 15:32
Oh Albert toch, dat mooie pak waar je moeder vast heel trots op geweest was, zomaar letterlijk in het water gevallen. Was ze erg boos op je of teleurgesteld (zoals mijn moeder altijd zei? :) )

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen