skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

FC Den Bosch

Het is 1964 en met het betaalde voetbal in Den Bosch gaat het belabberd. BVV degradeert naar de Tweede Divisie. Wilhelmina speelt daar al en bungelt ergens onderaan. De gemeente kijkt intussen zorgelijk naar de begroting: het voetbal trekt weinig toeschouwers en brengt daardoor steeds minder vermakelijkheidsbelasting in het laatje.

Tijd dus voor Tom Poes om een list te verzinnen! Gelukkig was de KNVB al bezig met pogingen om BVV en Wilhelmina te laten fuseren. Men voert onderlinge gesprekken, er komt een “Stichting Betaald Voetbal ‘s-Hertogenbosch” en het bedrijfsleven toont zich bereid daar geld in te investeren. De gemeente Den Bosch doet, mede uit eigen belang, graag mee en zegt een renteloze lening toe.

Met dat geld zouden BVV en Wilhelmina hun schulden kunnen saneren en onder hun oude namen terug kunnen keren naar de amateurstatus. De nieuwe fusieclub zou zich kunnen handhaven in het betaald voetbal. BVV hapte gretig toe. Wilhelmina was intern verdeeld en ging slechts onder strikte voorwaarden akkoord. Zó strikt dat de werkelijke fusie pas in 1967 tot stand kon komen, toen Wilhelmina het water echt aan de lippen stond...

Rondrit door de stad na het kampioenschap, 1966. © Frans Kuit / Brabant-Collectie, Tilburg University. Bron: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, nr. 0071524

Het voormalige BVV was onder de naam FC Den Bosch/BVV intussen al voortvarend van start gegaan en na het seizoen 1965-1966 gepromoveerd naar de Eerste Divisie. Daar ging het zo goed dat de club in het seizoen 1971-1972 zelfs de Eredivisie bereikte. Het elftal werd echter gedragen door oudere spelers, zodat het succes snel stokte. Al na twee jaar degradeerde de FC weer, maar: in 1983-1984 waren ze opnieuw terug.

De glorietijd

Trainer Rinus Israel op de tribune in De Vliert, 1989. Fotograaf: Felix Janssens. Foto: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, nr. 0074743Onder leiding van trainer “IJzeren” Rinus Israel brak de tot nu meest succesvolle periode in het bestaan van de club aan. Na een tiende plek in het eerste jaar werden de Bosschenaren twee jaar achter elkaar zesde in de eindrangschikking. Europacupvoetbal ging maar nét aan hun neus voorbij.

Den Bosch eindigde maar liefst zes jaar op rij in de Top-10 van de Eredivisie. Alle topclubs, inclusief Ajax, Feijenoord en PSV zijn in die jaren door Den Bosch wel eens een keer resoluut over de knie gelegd. Onverklaarbaar genoeg kwamen er, ondanks de prima resultaten, ook in die topjaren steeds minder toeschouwers naar De Vliert.

De afloop

Spelmoment tegen Ajax met Regi Blinker, 1989. Foto: Stadsarchief 'sHertogenbosch, nr. 0074921De FC raakte in geldnood, moest daardoor teveel topspelers voor een habbekrats verkopen en degradeerde in 1990 naar de Eerste Divisie. Om als Eerste Divisieclub prompt de finale om de KNVB-beker te bereiken!

Het imposante stadion dat met 25.000 zitplaatsen ooit het op drie na grootste van Nederland was, werd in 1996 gesloopt. Het maakte plaats voor een kleiner model met aanvankelijk ruimte voor 4.500 en tegenwoordig 8.500 toeschouwers. Naar verluidt is die laatste bezetting tot op heden maar twee keer gehaald...

Met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen - IJzeren Rinus zal er met terugwerkende kracht trots op zijn - zijn de Bosschenaren daarna doorgegaan met hun sport. Van welke andere club in Nederland kan worden gezegd dat ze tot op heden niet alleen vier keer kampioen van de Eerste Divisie zijn geworden, maar dat ze ook niet minder dan zes keer zijn gepromoveerd naar de Eredivisie?

En dat vijfde kampioenschap en die zevende promotie, die komen er gewoon aan!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.