skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Feestvieren bij een koninklijk huwelijk in 1937

Waar je geschiedenis al niet tegen kunt komen! Mijn moeder was recent gestorven. Tijdens 't opruimen van 'n la in 'n bruine houten kast, waar altijd de telefoon op stond, kwam ik 'n rechthoekig blikje tegen, waarin zich geknipte blanke papiertjes voor vlugge notities in bevonden.

Ik haalde er enkele uit en zag dat sommige papiertjes al half onbruikbaar waren. Ik schudde het blikje leeg en begon te sorteren, tot ik een vergeeld opgevouwen briefje tegenkwam [getypt]. Het was gericht aan m'n vader, Willie de Bie, d'n bakker, geschreven door een zekere Tiny.

Na enkele telefoontjes met twee, nog levende zussen van m'n vader, kwam ik tot de conclusie dat het 'n brief moest zijn van een achternicht van m'n vader; Tiny van Grinsven uit Oss. Haar moeder (meisjesnaam Van Raay) was blijkbaar een nicht van Willie's vader Grard de Bie.

Twee dingen springen eruit: het gebrek aan spullen (hergebruik van wol) en het feest in de week na het huwelijk van Juliana en Bernhard.

Missschien nog een interessante aanvulling: de briefschrijfster had 'n zus Toos (die ook in de brief word genoemd), die getrouwd was met 'n zekere Jan Schafrat (familie van de de toenmalige burgemeester Schafrat van Boekel). Die Jan kwam veel bij de familie De Bie van de bakkerij/kruidenierswinkel in de Kerkstraat over de vloer.

De tekst van de brief luidde als volgt:

"Beste Willie, je zult wel verwonderd opkijken een brief van mij te krijgen, maar je zult wel raden waarom. Heb je nog geen grijzen sokken kunnen kopen? Hoeveel 't er zijn komt zo nauw niet, want een van m'n zusjes wil er ook graag een truitje van breien. Heb je nog 'n slipover* of iets dergelijks ? Wil ik ook altijd nog wel hebben, dan kan ik van twee dezelfde slipovers ook 'n truitje breien. Ons vader was zo blij met z'n das en handschoenen. Als je nog zo'n das kunt krijgen voor Leo, dan graag. Dus je koopt maar wat je kunt krijgen. Witte sokken zal wel niet meer gaan, is het niet ? Moet ik 't komen halen, als je iets hebt, of kom je 't zelf brengen? Eventueel met je meisje** ? Geef s.v.p. even 'n berichtje aan Kees mee.

Hoe gaat 't er anders mee, Willie? Heb je verleden week goed gefeest? Toos en ik waren 's Zondags, toen wij bij jullie zijn geweest, nog uit geweest. Het was hier reuze leuk. Het was jammer dat er de laatste dagen niet veel meer te drinken was. Verleden week Dinsdag is Leo uit 't ziekenhuis gekomen (vertel dat even aan Truus***). Dr. Bauer, de operateur, bracht hem in z'n eigen auto thuis. Het was 'n mooi feest. Wij vonden het jammer, dat wij (Jo, Mien met hun verloofden en ik) afgesproken hadden om 's middags naar Eindhoven te gaan, om daar te feesten. Maar ja, wij konden er slecht om thuis blijven. Wij zijn met z'n allen tot Donderdag in Eindhoven gebleven. Daar was anders ook niet veel te krijgen, maar we hebben toch plezier gehad.

Een avond zijn wij met de wagen**** naar de omliggende plaatsjes van Eindhoven geweest. Daar was volop dansen. Het werken viel Vrijdag heus niet mee, en slaap dat we toen hadden, dat snap je. Dinsdagavond zijn we om ca. 5 uur naar bed gegaan, en ieder avond was het even laat. Nu Willie, je denkt zeker wel aan me. Vergeet niet de groeten te doen aan je moeder, broers en zusters van mij en de hele familie.

Tot ziens, Tiny. In haast; want ons Nelly zei me zojuist, dat ik direct een brief mee kan geven aan K." *****

Er is geen datum van de brief bekend. Echter, omdat 't overal in Brabant meerdere dagen feest blijkt te zijn geweest in Boekel, Oss, Eindhoven & omliggende plaatsen plus de opmerking "Eventueel met je meisje" (m'n vader leerde m'n moeder kennen in 1935), is 't aannemelijk, met grote waarschijnlijkheid, dat deze brief geschreven is in de week na de week waarin 't huwelijk van prins Bernhard en prinses Juliana plaatsvond.

* slipover = 'n trui met v-hals, zonder mouwen, voor over 'n blouse.
** = m'n moeder Dina (meisjesnaam: Van de Ven.)
*** = zus van (m'n vader) Willie.
**** = "met de wagen": even in perspectief : in die tijd hadden maar weinig mensen 'n personenauto, alleen doktoren, burgemeesters e.d.
***** K = de eerder in de brief genoemde Kees.

Reacties (1)

Margot America
Margot America bhic zei op 9 oktober 2014 om 13:21
Hallo Gerard, wat een mooi verhaal! Ik wil dit graag opnemen in onze volgende digitale nieuwsbrief van het BHIC, die volgende week verschijnt. Als je deze nog niet hebt, kun je je hier (geheel vrijblijvend natuurlijk) gratis voor aanmelden via www.bhic.nl/nieuwsbrief. Uitschrijven is trouwens ook heel makkelijk ;-) Nogmaals dank voor dit mooie verhaal en fijn dat je dit met anderen en ons wilt delen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen