
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Bron: BHIC nr. 1650-00065)
Er was in de Tweede Wereldoorlog een nijpend tekort aan fietsbanden en verdere rubberen artikelen, men zocht naar de meest uiteenlopende mogelijkheden.
Oude autobanden waren een zeer gewild alternatief. Waar het loopvlak overgaat naar de zijkant zit een dikkere rubberen laag. Die rubberlaag werd handmatig afgesneden, dat was een vermoeiende klus. Die richel werd enigszins rond gesneden tot het op een fietsband leek en op het fietswiel bevestigd. De einden werden met een stuk wasdraad (dikke ijzerdraad) aan elkaar gemaakt.
Een makkelijkere manier was om een dik steigertouw met een ijzerdraad door een tuinslang te trekken, hierdoor was de tuinslang gevuld en deukte niet in. De tuinslang werd op dezelfde manier op het fietswiel bevestigd. Deze uitvoering had het voordeel dat de ‘band’ iets veerde, maar als het verbindingsdeel tijdens het fietsen de weg raakte kreeg de fietser een schokje. En niet iedereen beschikte over een tuinslang.
Een enkeling had houten blokjes met de breedte van de velling [velg. Red.], hoogte ca. 3 cm en ca. 9 cm lang. Deze waren met veertjes aan het wiel bevestigd, op zich een heel arbeidsintensieve klus met een zeer sober resultaat.
Van een oude binnenband werden delen geknipt ter grootte van een gulden. Die werden aan de ene kant met een stukje schuurpapier enigszins ruw geschuurd, daar ging de solution (rubbercement) op, even wachten en de fietsband werd geplakt. Die solution was op het laatst niet meer te krijgen. Bij wijze van alternatief werd een stukje spekzool van een oude schoen in de Benzol gelegd. Dat loste na enige tijd op en zo ontstond er een kleverige massa. Helaas was het resultaat bedroevend wat kleefkracht betrof.
Zulke fietsbanden werden ‘anti-plofbanden’ genoemd.
De voorvork verlengen en een stepwieltje monteren kwam ook voor, maar daarvoor moest men wel over de nodige spullen beschikken.
Uit het geheugen van
Martien v. Dooren
Meer verhalen van Martien over allerlei gebruiken in de Tweede Wereldoorlog?