skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Fikse ruzie om een goede naam

De naamgeving van de nieuwe fusiegemeente Heeswijk en Dinther laat de gemoederen in januari 1966 hoog oplopen. De minister onderschat de sentimenten van de inwoners. Die doen zelfs de Tweede Kamercommissie duizelen.

Foto: BHIC. In de jaren’60 draagt het kombord trots de naam ‘Heeswijk’.
Wat zegt een naam nu? Heel veel. Een naam geeft identiteit. Het onlangs vervangen van de komborden van Heeswijk en Dinther door Heeswijk-Dinther mag dan ook haast een historisch besluit worden genoemd. In januari 1966 is juist die naamgeving een heet hangijzer. Heeswijk en Dinther hebben besloten te fuseren. Met verzoek tot behoud van beide namen in de nieuwe gemeentenaam à la Beek en Donk of Aarle-Rixtel.

Onzin

Minister Roelvink vindt het onzin om in de nieuwe gemeentenaam beide namen te behouden. Dat is niet van deze tijd en het is onhandig voor de PTT. Nee, het moet gewoon ‘Heeswijk’ worden. Dit horende, doet Dinther besluiten om zich direct uit het samenvoegingstraject terug te trekken. Heeswijk even later ook, maar dan om andere redenen. Daar keert zich een actiecomité fel tegen de fusie. Alsof je door het passeren van de komborden in een andere wereld terecht komt. “De mentaliteit is heel verschillend”, zo beweert men. “In Dinther wonen arbeiders en boeren, het is agrarisch en industrieel. Heeswijk is overwegend recreatief en er wonen bij uitstek intellectuelen, middenstanders en industriëlen.” Klassenstrijd ten top.

In zak en as

Dinther is op Veghel georiënteerd, maar Heeswijk richt zich op Den Bosch. En Loosbroek? Dat dorp is ook Dinthers van mentaliteit! De minister, wars van de lokale sentimenten, herziet ondertussen zijn standpunt over de naam Heeswijk. Hij prefereert nu ‘Dinther’ aangezien de naam Heeswijk ook in Utrecht voorkomt. Heeswijk is in zak en as. De pers smult ervan, maar de Tweede Kamercommissie noemt het een ‘tragikomedie’. Ze weten niet wat hen overkomt. De hoorzitting met beide dorpen over de naamgeving loopt uit op een fikse ruzie.

“Na de hearing was het allemaal nog veel onduidelijker geworden. Ik had het zelfs over Hinther en Deeswijk” aldus een commissielid. De KVP wil gezien de verhitte gemoederen een uitzondering maken op toepassing van enkelvoudige gemeentenamen. Ze dient een amendement in voor de naam ‘Heeswijk-Dinther’. Aangezien er toch al 23 dubbele plaatsnamen in de provincie Noord-Brabant voorkomen, “kan er aan deze boom nog wel een pruimpje bij”. Vanaf dat moment is het gemeente Heeswijk-Dinther. Behalve dan op de komborden. Je rijdt Dinther binnen en Heeswijk uit. Of andersom. Want zelfs de komborden veranderen in ‘Heeswijk-Dinther’ is in de jaren ’60 echt nog een stap te ver.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen