
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
‘De vereniging heeft ten doel het kweken van dahlia’s te bevorderen door het ten behoeve van haar leden verwerven en uitgeven van gronden, bestemd voor het kweken van dahlia’s (eventueel chrysanten), het geven van voorlichting, het maken van propaganda, de in- en verkoop van zaden, planten en meststoffen, terwijl zij voorts dat doel tracht te bereiken door andere geoorloofde middelen’, zo staat in de oprichtingsakte.
Om de bereikbaarheid van het doel te ondersteunen, was er tevens een tuin- en huishoudelijk reglement opgesteld. Voorzitter Piet van Boxtel werd bijgestaan door secretaris Ad van Brunschot en penningmeester Wim Doevendans. Samen vormden zij het bestuur van de kersverse vereniging. Vijf jaar na de oprichting gaf voorzitter Piet van Boxtel het stokje over aan Piet Jansen. Deze moest om gezondheidsredenen in 2003 de voorzittershamer doorgeven aan Theo Gruijthuizen, de laatste voorzitter van de vereniging.
De eerste tuin werd ingericht pal achter het oude gemeenschapshuis aan de Groenweg.(Nu Willibrordus- en Anthoniusweg). De gemeente had deze grond beschikbaar gesteld en vol enthousiasme ging men aan de slag. Omdat de dahlia in een groot kleuren- en vormen- assortiment te krijgen is, waren de bestellingen in februari jaarlijks een heel gepuzzel. De tijd die eraan werd besteed resulteerde altijd in een zeer gevarieerde keuze. De orders voor de dahlia’s werden jarenlang geplaatst bij de firma Lindhout Ornata in Noordwijk.
Na enige jaren had de gemeente dit terrein zelf nodig en werd de tuin op het zelfde perceel zo’n vijftig meter naar achteren verplaatst. Hier groeiden en bloeiden de dahlia’s en chrysanten weelderig. De leden hadden inmiddels de nodige ervaring opgedaan. Op één stengel mocht slechts één bloem bloeien. Alle andere zijscheuten moest men dieven. In 1976 bleek echter dat de leden met de ‘groene vingers’ door de gemeente weer van het kastje naar de muur werden gestuurd, omdat de dahliatuin wederom in een bestemmingsplan bleek te liggen. En dat was niet de laatste keer dat de vereniging moest verkassen…
Hoe het de vereniging verder verging? Je leest hier het hele verhaal
Meer foto's (allemaal uit het archief van de vereniging zelf) vind je hieronder: