skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Fokveedag

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 17 februari 2014
bijgewerkt op 30 april 2014
Op een erf in Boerdonk staat deze meneer trots bij één van de prijswinnaars. Het is 1948 en fokveedag in Veghel. In diverse categorieën zijn prijzen uitgereikt en die zijn belangrijk voor de fokker. Het is niet zozeer déze foto; het gaat ons om het grotere verhaal erachter. Wie herinnert zich wat er allemaal kwam kijken bij de voorbereiding van een fokveedag?

Waarop werden de dieren gekeurd? Hoe werden ze voorbereid; werden de dieren extra geschrobd of verwend? Was dat het werk van de kinderen op de boerderij? Waarom heeft de koe een band om? Of is dat juist de prijs?

Wij zijn benieuwd welke herinneringen deze foto bij jou bij je oproept. Wellicht herken je de man naast de koe of misschien wel de exacte locatie. Of denk je terug aan de tijd dat je ouders zelf druk in de weer waren bij een dergelijke dag?

Vertel ons jouw verhaal, via onderstaande reageerlink. We zijn er benieuwd naar.

Reacties (10)

Rolf zei op 17 februari 2014 om 16:34
Weet niets over de opzet van de fokveedagen, maar weet wel dat ze verschillende keren, zoals op deze foto, werden gehouden op de velden aan de Blauwe Kei.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 18 februari 2014 om 09:13
@Rolf: Ah, dat is een begin! Nu hopen dat er meer mensen zich melden met verhalen...
Rick van Kleef (23 jr, melkveehouder, telefonisch) zei op 21 februari 2014 om 12:50
Fokveedagen zijn niet iets uit het verleden hoor; die vinden nog steeds plaats! Anders dan op de foto; nu meer in een eigentijds jasje. Koeien komen nu echt in de spotlights te staan, in zaagsel met een kleurtje. Niet te vergelijken met de foto van vroeger. Maar de opzet van de dag is nog wel te vergelijken.

Het is de bedoeling dat je op een fokveedag komt met je beste koe. Dus diegene die de beste bouw heeft, waarbij de uier goed is aangehecht, dat soort zaken. Daar komt heel wat bij kijken want stel dat je koe om 10 uur in de ring staat (waar ie wordt beoordeeld) moet je zorgen dat de koe ook voldoende melk in de uier heeft. Dat betekent dat je om 's nachts om 3 uur nog een keer gaat melken om de volgende dag zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Op de dag zelf wordt de koe gewassen met lauw water en zeep, dan afdrogen en 'cowfitten'. Zoals wij gel in ons haar doen als we uitgaan, moet je zo'n koe ook helemaal optutten, zeg maar.

Het is een supergezellige dag waar alle melkveehouders die daar belangstelling voor hebben naar toe gaan. Je hebt verschillende fokdagen in de regio en een landelijke dag in juni. Daar lopen echt hele beste koeien.
Frans Kuijpers, Moergestel zei op 28 februari 2014 om 18:52
Van mijn collega Mathieu Arts in Nistelrode ontving ik de betreffende afbeelding met foto.Zelf ben ik verbonden aan het Nationaal Veeteelt Museum in Beers bij Cuijk. Zie www.veeteelt-ki-museum.nl
Ik heb uit mijn archief opgehaald de catalogus van de Bondsfokveedag in Veghel op dinsdag 5 oktober 1948. Het is met 700 koeien en stieren een groot gebeuren op de locatie in de Hoogstraat achter J. de Koning, zoals het programmaboekje vermeldt.
Op de fokveedag werden de koeien gekeurd op exterieur, dus op het uiterlijk van de koe. Op de eerste plaats op het type, dus of ze voor het roodbonte vee de gewenste verhouding tussen melk- en vleesproductie vertoonden. Verder of ze een mooi afgewerkte, harmonische bouw bezat zonder storende afwijkingen. De keurmeester bekeek de koe van opzij en vooral ook van achteren, een ruim achterstel en flinke ribbenkast werden op prijs gesteld. Ook op uier en beenwerk werd gelet, zij het niet in die mate als tegenwoordig.
Als dan de koeien in de rubrieken op volgorde waren gezet, kwamen in de namiddag de rubriekswinnaars tegen elkaar uit voor het kampioenschap. Dat was een spannende strijd wie nu echt als de beste koe van de keuring zou worden bekroond.
Spannend was ook de groepenkeuring per stal en per dorp. In 1948 waren de groepen uit Boekel en Boerdonk niet te kloppen.
De trotse fokker van de koe op de foto is L. van Goor uit Uden. Zijn koe Aafje 18 was toen eerste geworden in haar rubriek. Aafje 18 bleef in goede vorm, want het jaar daarop werd ze kampioene in Veghel en zelfs behaalde ze het kampioenschap op de grote Jubileumtentoonstelling van de Boerenleenbank voor Brabant en Limburg in Eindhoven in 1949. Ze draagt op de foto de prijssingel met ere.

Tegenwoordig zijn er veel minder fokveedagen dan toen. Wel is er ieder jaar in september in Schijndel de MidsummerDairyShow, waar koeien uit Brabant en Limburg bij elkaar komen.
Dit is een avondkeuring.


Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 3 maart 2014 om 11:15
Dankzij uw verhalen, kan de lezer zich een beter beeld vormen van voorbereidingen voor en gang van zaken op die fokveedagen! Leuk ook om te lezen over het 'optutten' van de dames..

Als u geïnteresseerd bent in brochures van fokveedagen uit de vorige eeuw, die kunt u bij BHIC in ruime mate in haar collecties vinden.
Rini de Groot. zei op 3 maart 2014 om 12:19
In de herfst van '63 kampeerde wij op de camping gelegen op de Cauberg in Valkenburg. Het terrein werd door de week ingericht voor zo'n zelfde “Miss-verkiezing”
De volgende morgen werden we al vroeg gewekt door de bedrijvigheid. Vanuit ons tentje keken we uit na het oppoetsen van de ‘optreders’. Een geheel andere verschijning dan we kennen bij de dames van een modeshow.
Hennie de Kock zei op 12 februari 2016 om 22:13
Ik heb niks met koeien, maar ga er regelmatig op uit met mijn metaal detector.
Vandaag 12 februari 2016 heb ik nabij zeeland een penning gevonden, afkomstig van de Bondsfokveedag VEGHEL. Penning is 5 cm diameter en op een kant de afbeelding van een koe. Kan mij daar iemand iets meer over vertellen.


Gr Hennie tel 0655100065
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 februari 2016 om 20:31
Dag Hennie, dat klinkt inderdaad bijzonder! Als je er een foto van maakt en stuurt naar info@bhic.nl, dan zetten we de afbeelding erbij. Wie weet, herkennen mensen het dan eerder...
Hennie de Kock zei op 13 februari 2016 om 21:30
Hallo Marilou
De penning is best wel onduidelijk hoor door de tand des tijds, lag redelijk diep dus denk dat hij best oud is, zal de foto via email adres toesturen. Ben benieuwd. Gr Hennie
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 februari 2016 om 21:49
Kijk maar eens of het lukt, Hennie: dan zetten we het plaatje erbij. Alvast dank!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.