skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Franciscaans op z'n Veghels gaat de wereld over

Op 24 juni 1844 ontstaat in Veghel de congregatie van de Zusters Franciscanessen. Hun gedachtegoed is springlevend. Als drijfveer voor zorg en onderwijs wordt het nu wereldwijd doorgegeven.

De drie eerste Franciscanessen van Veghel. Ziekenhuis Bernhoven is uitgeroepen tot meest gastvrije ziekenhuis. Het eten en het gebouw zijn prijzenswaardig, maar de grootste verdienste van de nominatie ligt in het handelen van personeel en vrijwilligers. Terecht, de menselijke factor in gastvrijheid is het element wat de meeste impact heeft. Daarmee blijken de grondbeginselen van Bernhoven zelfs na fusie en verhuizing niet los te komen van haar wortels: de Zusters Franciscanessen van Veghel.

Op 24 juni 1844 worden Jacoba van Miert, Maria van Hoof en Maria de Rooy warm onthaald in Veghel. Dit is de dag waarop een nieuwe gemeenschap het levenslicht ziet. De drie jonge vrouwen zijn in de leer geweest bij de 'Penitenten-Recollectinen' in Roosendaal. Ze zijn er gevormd naar Franciscaanse traditie. Uitgangspunten zijn barmhartigheid en medemenselijkheid, speciaal voor de armen en minstbedeelden. Als 'zuster Teresia' zal Jacoba van Miert voortvarend de aansturing van de zusters op zich nemen. "Ter liefde Gods" is de gevleugelde uitspraak.

Maar het blijft niet alleen bij bidden. Bidden én werken is het handelsmerk. Franciscaans, maar dan op z'n Veghels. Het zaadje dat door drie vrouwen is geplant, zal groeien en bloeien. Na de erkenning als onafhankelijke congregatie gaat het rap. De actieve kloosterorde bouwt Veghel met streekziekenhuis en pedagogische academie uit tot kloppend hart van zorg en onderwijs. Het statige kloostergebouw wordt het moederhuis van nieuwe vestigingen. Dinther, Erp, Nistelrode, Zeeland, Zijtaart, Uden, Mariaheide en Volkel. Om er maar enkele te noemen. Met de missie naar Indië en de Filipijnen gaat een nieuwe wereld open.

Daar zal Franciscaans op z'n Veghels langzaam veranderen in Franciscaans op z'n Indonesisch of Filipijns. Net zoals Franciscaans op z'n Veghels met het vertrek van Bernhoven verandert in Franciscaans op z'n Udens. Waar de Veghelse bloem na 172 jaar langzaam haar knoppen sluit, schieten nieuwe scheuten op andere plekken op. Telkens vanuit hetzelfde gedachtengoed. De Franciscanessen hebben er nooit het keurmerk 'meest gastvrij' voor ontvangen. Dat hoeft ook niet. Het element van de menselijke factor heeft geen keurmerk nodig, daar kan geen nominatie tegenop.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen