skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Franciscusbier voor de kapel van Huize Assisië

De kapel van Huize Assisië was voor de ‘beeldenstorm’ rijkelijk beschilderd met prachtige muurschilderingen. Verdwenen zijn nu alle die prachtige muurschilderingen, er is niets meer van over, alles is overgeschilderd!

Michael Kolen, de geestelijk verzorger van Huize Assisië, vindt dit zo erg dat hij besluit een nauwkeurig onderzoek te laten doen door een goede restaurateur. Die verwijderde op meerdere plaatsen laagje voor laagje de verf van het plafond. Maar niets wees uit dat er nog iets kleurrijks was te ontdekken. “Waarschijnlijk is eerst alles met ammoniak afgewassen, alvorens ze het wit schilderden en dat heeft de pigmenten opgelost,” zegt Michael spijtig.

De kapel in 1983 (foto: Wies van Leeuwen, provincie Noord-Brabant. Bron: BHIC, fotonummer PNB001068054)
De kapel in 1983 (foto: Wies van Leeuwen, provincie Noord-Brabant. Bron: BHIC, fotonummer PNB001068054)

Dit onderzoek naar het schilderwerk bracht weer veel onkosten met zich mee en hier was geen potje voor. Medewerkers en Broeders Penitenten, die ooit in Huize Padua in Boekel woonden, vonden de muren van de kapel ook maar witjes. Ze stonden er geheel achter om te kijken of in het priesterkoor na het reinigen het oude schilderwerk weer terug gebracht kon worden.

Daarom wilden medewerkers en bewoners van Boekel graag een sponsorloop houden van Boekel naar de Biezenmortel om deels de bekostiging van het onderzoek te kunnen betalen. Ook wilde een firma in Kaatsheuvel, die het een goed idee vond om zo de restauratie te kunnen betalen, speciaal voor dit project FRANCISCUSBIER brouwen. Dit was een top idee!

Franciscusbier (foto: © Michelle Bosmans. Eerder gepubliceerd: in 'De Leije' 2010 week 46 )
Franciscusbier (foto: © Michelle Bosmans. Eerder gepubliceerd: in 'De Leije' 2010 week 46 )

De sponsorloop is gehouden, het bier is gebrouwen, geproefd en goedgekeurd, de steigers die er stonden zijn inmiddels opgeruimd, maar helaas: de muurschildering is niet meer teruggevonden! Nu de restauratie niet nodig is, blijft de opbrengst beschikbaar voor de inrichting van de kapel. Net zoals de kaarsenverkoop met de afbeelding van de vroegere kapel er op.

Dit lekkere gebrouwen biertje kwam toch goed van pas: het Franciscusbier past goed binnen het concept van Landpark Assisië, want vroeger hadden alle kloosters hun eigen bier!

Ondanks dat Landpark vast bleef houden aan het plan om van de oude kapel een multifunctionele ruimte te maken, met zo nodig stoelen en tafels erin voor vergaderingen of andere bijeenkomsten. Geestelijk verzorger Michael Kolen streefde naar een eenvoudig priesterkoor met een nieuw altaar zodat hij daar op gezette tijden en bij een eventuele begrafenissen of trouwerij van personeel of buren er een Heilige Mis kan doen.

De naam Huize Assisië

De naam van de kapel van Huize Assisië  is 90 jaar lang “Kapel van Huize Assisië” geweest.  Maar als in 1996 Assisië fuseert met Accent uit Waalwijk wordt voor de nieuwe stichting de naam Prisma gekozen. Het hele terrein heet voortaan dan Prisma “locatie Biezenmortel” en het gebruik van de naam Assisië wordt bepaald niet meer gestimuleerd!

Prisma was het hier mee eens en zie: de kapel is niet meer zo groot, maar wel functioneel en mooi geworden! In de kluis van de kapel ligt nog een altaarsteen. Pastor Wouters hoopt dat daarin een relikwie van St. Franciscus verborgen zit. Na contact met de archivaris van het bisdom ’s-Hertogenbosch, Jan Peijnenburg, schrijft hij terug dat hij geen uitsluitsel kan geven over de relikwie die in de steen geplaatst is. Wel laat hij weten dat de steen geschonken is met de intentie dat deze steen betekenis heeft voor de kapel en het hele terrein, die toegewijd zijn aan Franciscus van Assisi. Vanaf dat moment word voortaan prominent op elk kerkboekje gezet: viering in de kapel van Franciscus van Assisi!

Landpark Assisië herbergt ongetwijfeld nog vele geheimen die nog niet onderzocht zijn, zoals zolders, bergingen en kelders.

Bron: Pastor Wouters, archivaris bisdom Den Bosch, dr. J. Peijnenburg, en geestelijk verzorger van Prisma, Michael Kolen.

Met medewerking van archivaris historisch archief Prisma, Elmy Weijtmans

Lees ook

Huize Assisië

WAT... Beeldenstorm bij Huize Assisië

Het berouw komt na de beeldenstorm

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen