skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Ga op weg, het ga je goed

Het ontwikkelingswerk tijdens het Rijke Roomse leven bestond o.a. in het Wereld Missiewerk. Ten behoeve daarvan werd regelmatig een Amate gehouden, een Algemene Missie Actie Tentoonstelling. Amate is tegelijk Latijn voor: Bemint! In ‘64 werd die Amate georganiseerd in de Olympiahal van Wijchen, met veel show en amusement. Het weekprogamma vermeldt voor de laatste dag, 5 april, uitreiking van het missiekruis in de parochiekerk.

Een aantal priesters, broeders, zusters en leken van Memisa kreeg de ‘Reispenning’, ook mijn broer Marinus. Het was een ontroerende plechtigheid, vooral op het moment dat de bisschop hem het kruisje in handen gaf, het zegende en de woorden sprak, “het ga je goed!”

Deze mensen vertrokken namens ons, om zich in te zetten voor de medemens. Dan is dat toch een mooie herinnering van ons allen die de kerk hun meegaf. Het voelde aan als het afscheid op de dag van vertrek uit het ouderlijk huis, want dat was altijd een emotionele dag voor de vertrekkende broer, het gezin en zeker voor de ouders.

Het bleef hier bij het geven van een hand, al viel er dan wel een traan. Vader zei: “liever zo, dan een begrafenis”. En in 1979, na zijn bediening op het sterfbed, zei hij: “nou heb ik mènne Reispenning!”

Graag had ik hierbij een afbeelding van hét kruisje toegevoegd, maar mijn broer heeft het niet meer: het is met de opstand van de rebellen in Congo verloren geraakt. Het aandenken had voor mij een grote waarde, temeer omdat het gekregen was uit handen van onze bisschop Mgr. Bekkers, de populaire Brabander.

In 1985 werd het houten kruisje door een in zilveren uitvoering vervangen. Het dragen is ingevoerd na het Algemeen Kapittel van 1985, samen met het besluit om voortaan ‘burgerkleding’ te dragen. Op het kruisje stond de tekst Et exaltavit Deus (En God heeft (hem) verheven).

Het gehele gezin was op die avond in 1964 aanwezig bij de afsluitende festiviteiten in de feestzaal. De zaal was een door de N.V. Wijchense Houthandel beschikbaar gestelde fabriekshal. 
Waar normaal de houtbewerking was gevestigd, was het nu omgebouwd tot een schitterende amusementshal, voorzien van een passende entree waarop de naam Olympia (heiligdom) prijkte.

De voorbije week was gevuld geweest met optredens van Willy en Willeke Alberti, de zingende kapelaan De Rooij uit Veghel, Annie Palmen, Jan de Cler en andere bekende artiesten. Op deze avond stond ons een optreden van het Cocktailtrio en andere artiesten te wachten. Mgr. Bekkers had zich tussen zijn ‘schapen’ genesteld. Het was een opluchting na de indrukwekkende viering. 

De kraam met koffie, thee, frisdrank en warme worst werd bediend door een kloosterzuster die nog in habijt was gestoken.

Bij de koffie zat een speciaal suikerzakje met het logo van Amate. Na vakantie en even herenigd te zijn geweest voor het verzamelen van benodigdheden, vertrok Marinus voor de derde maal nu met een speciaal aandenken op zak naar zijn missiegebied Congo. Na aanleiding van deze Amate werd ook een boekje uitgegeven, Wat mensen zeggen.

Reacties (3)

Rini de Groot. zei op 27 mei 2014 om 19:19
Een maand later van 23 tot 28 mei werd op de Markt in Oirschot een Amate gehouden. Daar lag op het schoteltje bij de koffie ook het suikerzakje met de afbeelding van de Wereldbol en het hart.
Rini de Groot. zei op 15 juni 2016 om 22:10
Tijdens het vluchten voor de rebellen in Congo verloren in de woelige
jaren èn juist dàt begeerde Missiekruis uit handen van Mgr. Bekkers.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 juni 2016 om 11:01
Bedankt voor weer een mooi verhaal, Rini. Prachtig, met die foto's erbij. Wat jammer dat nu net dat missiekruis verloren is gegaan maar de herinnering blijft.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.