skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Geallieerde vliegers ontsnapt

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 23 november 2012
bijgewerkt op 30 april 2014
In de nacht van 21 op 22 juni 1943 crashte even na 2.00 uur in Boxtel voor de tweede keer die nacht een geallieerde bommenwerper. Twee leden van de bemanning sneuvelden, drie van hen werden gevangen genomen door de Duitsers en twee wisten juist uit handen van de Duitsers te blijven.

Die twee waren de co-piloot Alfred Hagan en F. Hawthorne. Deze laatste wist België te bereiken, maar viel daar alsnog in Duitse handen. Een heel ander verhaal beleefde Alfred Hagan. Die was geland in Sparrenrijk, het bosrijke gebied ten zuiden van Esch.

Aan de Gestelseweg 10 te Esch stond het huis Esschenreen, toen bewoond door de familie Reynders, oorspronkelijk afkomstig uit Amsterdam. Het gezin telde in 1943 drie kinderen, Eduard, Ben en Tessa, op dat moment respectievelijk 21, 19 en 17 jaar oud. Ben was ondergedoken bij zijn oom A. Manché in Breukelen, terwijl Eduard, die in Rotterdam vliegtuigbouwkunde studeerde, teruggekomen was naar Esch.

Het brandend neerstortende vliegtuig was gezien door Bertus de Greeff, buurman van de Esschenreen. Hij snelde naar Reynders en zei “Eduard, ik heb een parachute boven het bos neer zien komen, durfde gij d’r heen”. Ed ging het bos in, vond “The Englishman” en nam hem mee naar huis. Het was Alfred Hagan die snel wat van Eds kleding kreeg, waarna zijn papieren werden verbrand. Alfred zelf werd verborgen in een zolderruimte onder het rieten dak.

Hij zat daar goed en wel, of de Duitsers klopten aan om te vertellen dat ze uit moesten kijken naar ontsnapte vliegeniers. De volgende dag vond Eduard het afgebroken staartstuk van de Halifax met daaraan nog de bebloede parachute van boordschutter King. Gerardus van Brunschot vond zijn lijk in een weiland vlakbij de Esschestroom.

Maar wat nu te doen met de levende airman Hagan? In april van dat jaar had jongere broer Ben in Breukelen al ervaring opgedaan. Niet alleen had hij een Nieuw-Zeelandse parachutist via via naar Den Haag begeleid, maar hij was zelfs met deze vliegenier en nog een stel andere mensen naar Engeland overgestoken, nota bene in een boot die ooit in Esch was gebouwd! Het Breukelense contact moest ook voor Alfred Hagan gaan werken.

Na een dag of vier kwam ene Anton Schrader, gewaarschuwd door de familie Manché uit Breukelen, naar Esch om Hagan op te halen. Via het Haagse schuiladres verliet Hagan op 30 juli 1943, samen met tien andere personen, het Haringvliet voor een geslaagde overtocht naar de omgeving van Sheerness. Deze ontsnapping kreeg nog een romantisch staartje.

Ben Reynders was namelijk in Engeland als radaroperator terecht gekomen bij de dienst Motor Torpedo Boat. Tijdens een verblijf in Londen kreeg hij op het R.A.F. Commandocentrum een brief van Alfred Hagan met een verslag van diens Essche avonturen. Daarin stond dat Ben altijd welkom was bij Alfreds zus. Ben ging erheen en bleef er wonen. De zus van Hagan had twee dochters en na de oorlog is Ben getrouwd met de jongste daarvan. Zij kregen twee zoons en een dochter.

Deze tekst is gebaseerd op het artikel van N. van de Langenberg-Scheepers, “Esschenreen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog : Gestelseweg 10, te Esch” in De Kleine Meijerij 53 (2002), p. 41-47.

Reacties (12)

Pauline van Till namens Museum Engelandvaarders zei op 22 juni 2018 om 09:36
Alfred Hagen heet HAGAN. Dit is onlangs bevestigd door Engelandvaarder Eddie Jonker, die met hem naar Engeland ging. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Eddie_Jonker
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 juni 2018 om 17:28
Bedankt voor je correctie, Pauline. Dan passen we dat meteen even aan.
Joop Thuring zei op 23 januari 2019 om 16:01
Wie kan mij vertellen wie wie is op de onderste foto.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 24 januari 2019 om 11:01
Als je je muis over de foto laat gaan, staat er al wat informatie bij over de mensen op de foto, namelijk "Ben Reynders (links) met de Nieuw-Zeelandse vlieger (rechts)" Maar er staan natuurlijk drie mensen op de foto, dus hopelijk kan iemand nog helpen om alle mensen de identificeren...
Nettie v.d. Langenberg-Scheepers zei op 12 februari 2019 om 21:03
Hallo Joop en Hilde.
Dat artikel over Esschereen heb ik geschreven. De fot heb ik ontvangen van Eduard Reynders. Dit was een broer van Ben Reynders. Op de foto staan van links naar rechts Ben Reynders, Karel de Munk en Mike Mora aan de vooravond van de tocht naar Engeland op het verzameladres in Den Haag in april. 1943. Hopelijk hebben jullie iets aan deze informatie. Groetjes, Nettie v.d. Langenberg
Joop Thuring zei op 13 februari 2019 om 11:28
Nellie, fijn dat je als oorspronkelijk initiator gereageerd hebt. We weten nu uit welke bron die fraaie historische foto komt, wie er op staan, wanneer ongeveer gemaakt maar waar? B.v. bij de familie De Munk in ...?. Overigens, wil je meer achtergronden weten van die crashes? Ga op het web naar: SGLO Verliesregister en type op de aangegeven plaats het code nummer in: T2497 daar lees je iets over Hagan en Hawthorne en de rest van de bemanning. Type ook in: T2211: daar lees je de achtergronden bij de Nieuw Zeelander Sgt. C. Mora en zijn overige crew maten. Mag ik nog toevoegen dat Sgt F.G. Hawthorne op 11 augustus 1943 in Brussel zijn vrijheid verloor (bron mij bekend).
Nettie van de Langenberg zei op 13 februari 2019 om 17:24
Joop, wat een toeval! We zijn met een groep enthousiaste mensen voorbereidingen aan het treffen voor 75 jaar bevrijding van Esch. Ik had een lijst met namen van geallieerde militairen die in Esch gesneuveld zijn maar deze was niet volledig. Via, via kwam ik in contact met Antoon Verbakel uit Uden. Deze hebben we gisteren bezocht en natuurlijk ook de militaire begraafplaats. Vandaag mailde hij mij de ontbrekende informatie.
Jane Reijnders zei op 4 mei 2022 om 22:04
Naar aanleiding van het programma op NPO 3 : ik durf het bijna niet te vragen, heeft mijn dochter haar opa Ben Reijnders op gezocht. Zij kwam op dit artikel uit en stuurde het naar mij toe. Bijzonder voor mij, als dochter van Ben Reijnders, om te lezen dat hij via Alfred dus bij zijn zus terecht gekomen is., in London. Waar ik geboren ben. Dat was mij niet bekend. Bijzonder om te lezen..
Alfred heeft zijn naam gekerfd in de houten balk.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 mei 2022 om 15:12
Nog even een berichtje van Nettie:

Beste Jane, kun jij mij vertellen om welk programma het op NPO 3. De broer van Ben, Eduard heb ik persoonlijk mogen ontmoeten in Esch. We hebben toen samen de ouderlijke woning bezocht en het naastgelegen klooster. Inmiddels ben ik bezig om het artikel dat ik jaren geleden geschreven heb te herschrijven. Er is weer zoveel informatie boven tafel gekomen. Mocht je meer willen weten of je verleden en dan met betrekking tot Esch dan wil ik mijn informatie/onderzoeken graag aan je beschikbaar stellen. Wellicht dat het BHIC hierin een bemiddelende rol kan spelen.

Met vriendelijke groet,
Nettie v.d.Langenberg

@Jane: als je er mee instemt, wissel ik graag jullie mailadressen met elkaar uit.
Jane zei op 5 mei 2022 om 19:58
Dat is goed om te doen.
Met vriendelijke groet,
Jane Reijnders
Jane zei op 5 mei 2022 om 20:03
Ik ben zeker geïnteresseerd in jouw informatie en onderzoeken.
Het programma op NPO 3 heet:
Ik durf het bijna niet te vragen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 mei 2022 om 20:19
Hoi Jane en Nettie, we gaan jullie achter de schermen met elkaar in contact brengen. Veel succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen