skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Gebeurtenis in een oude koestal

Arie Bax
vertelde op 4 maart 2022
bijgewerkt op 31 maart 2022
Op een keer zat boer Gert op een opknapbeurt van kapper Joop te wachten en vertelde lachend dat er een paar weken daarvoor bij hem op de boerderij een komische gebeurtenis had plaatsgevonden. Kapper Joop en de andere wachtende klanten, altijd in voor een vrolijk verhaal, vroegen boer Gert met zijn verhaal voor de draad te komen.

Koe met kalf in de wei (foto: © Harry van Liempd. Bron: BHIC, fotonummer BCV5426
Koe met kalf in de wei (foto: © Harry van Liempd. Bron: BHIC, fotonummer BCV5426

Een verslag uit de kapperszaak van Joop in Heusden.  (Joop was naast herenkapper ook klantenbindende verteller.)

Zelf bij de gedachte daaraan nog nagenietend, begon deze zijn verhaal:

“Twee weken geleden moest bij mij een koe kalveren. Dat is altijd een spannende gebeurtenis want je weet nooit hoe dit allemaal zal verlopen. Ik was samen met een buurjongen in de stal bezig toen de veehandelaar die in de volksmond Kees de Taaie wordt genoemd bij mij in de stal kwam. Kees is een meer dan dikke kerel. Hij weegt beslist ver over de honderd kilo. De bijnaam Kees de Taaie heeft hij gekregen omdat hij extreem gierig is. Hij wil altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. "

"Normaliter ben ik niet zo gesteld op het bezoek van Kees maar nu kwam het goed uit omdat het kalf maar niet wilde komen. De voorpoten van het kalf waren er al uit maar de rest van het kalf wilde maar niet. Ik bond een touw aan de voorpoten en vroeg of Kees hij op mijn aanwijzingen wilde trekken. Het bleek al snel dat Kees wel dik was maar dat zijn kracht, in verhouding tot zijn omvang, beperkt was. Ondanks het trekken van Kees wilde het kalf niet loskomen. Gelukkig kwam onze plaatselijke bromsnor de stal binnen. "

"Deze wachtmeester kwam weleens meer bij mij een bakje koffie drinken als hij zijn ronde aan het doen was. Ik denk dat hij op het geluid van de klagelijk loeiende koe was afgekomen. Ik vertelde hem dat het kalf maar niet los wilde komen en vroeg hem of even mee aan het touw wilde trekken. Hij was daar wel toe bereid. Hij ging achter Kees de veehandelaar staan en pakte het touw vast. Later zou blijken dat hij een gevaarlijke plaats had gekozen. Op mijn aanwijzingen trokken Kees en de wachtmeester aan het touw. Hoe het kwam weet ik niet maar plots kwam het kalf los. "

"Hierdoor kon Kees zijn evenwicht niet meer houden, tuimelde achterover en nam daarbij de achter hem staande wachtmeester mee die daarbij bijna werd vermorzeld . Toen deze, gepaard gaande met een paar minder nette krachttermen, met veel moeite onder Kees vandaan was gekropen, zag hij er niet uit. Zijn mooie uniform zat aan de achterkant helemaal onder de stinkende mest van de stalvloer en zijn pet dreef in de gier. Toen vette Kees, na veel moeite, ook weer op de been was gekomen, werd hij door de stinkende wachtmeester uitgescholden voor alles wat lelijk was."

Een paar stevige knallen

"Jullie kunnen jullie wel voorstellen hoe komische het allemaal was. Kees die kennelijk bang was dat hij een paar stevige knallen voor zijn kop zou kunnen krijgen, vluchtte de stal uit. Ik stikte van het lachen maar ik durfde mijn plezier niet openlijk te tonen omdat ik bang was dat de zeer agrarisch stinkende wachtmeester nog bozer zou worden. Ik richtte mijn aandacht daarom op de verzorging van het kalf. Met de mededeling dat hij nooit meer zou helpen bij de geboorte van een kalf, vertrok bromsnor."

"Toen ik later in huis aan een borreltje op de goede afloop zat, gierde ik het nog eens uit van het lachen. Wat de vrouw van de wachtmeester heeft gezegd toen zij haar met mest besmeurde gezagsdrager thuiskreeg, weet ik niet maar ik ben ervan overtuigd dat hij niet verder is gekomen dan de bijkeuken.
Een dag of wat later heb ik hem daarnaar gevraagd maar hij weigerde daarop antwoord te geven. Hij vertelde mij wel dat toen hij onder die bult vet lag, die Kees de Taaie heette, alle lucht uit zijn longen weg was en dat hij het gevoel had dat hij zou stikken."

"Mannen, doe mij een plezier en vertel niet verder wat ik jullie daarnet heb verteld want dan weet ik zeker de wachtmeester mij over het hele erf zal achtervolgen. Ik voel er niets voor om door hem op de mesthoop te worden gegooid. Ik zie hem daar best voor aan.’"

"De vraag van boer Gert om geheimhouding was tegen dovemansoren gericht want toen de betrokken wachtmeester korte tijd later bij Joop in de stoel zat om zijn weelderige rode haardos te laten knippen, vroeg Joop langs zijn neus weg of hij nog was gaan kijken naar het kalf dat hij mee ter wereld had geholpen.
Het enige dat de wachtmeester hierop antwoordde was:’ Ik hoor het al, die kneuterboer heeft zijn mond weer niet kunnen houden. Ik reken nog wel met hem af.
Hoe dat weet ik nog niet.’©"

Note: Het hierboven beschreven gebeurtenis heeft echt plaatsgevonden. Dat weet ik zeker want het buurjongetje die de boer in de stal hielp, was ik.

Er zijn meer - wat geromantiseerde - verhalen over Pietje te vertellen.

Lees alle verhalen

 

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 maart 2022 om 16:42
Wat een hilarisch verhaal en heel beeldend geschreven, Arie. En wat een mooie toevoeging dat jij het buurjongetje zelf was!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.