skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Gedwongen Arbeidstraat

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 5 december 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Ten noorden van de dorpen Heeswijk en Dinther ligt een prachtig fiets- en wandelgebied. Het landschap is er nog kleinschalig en heel anders (en prettiger!) dan bijvoorbeeld de gras- en maïsvlakten tussen Loosbroek en Heesch. Logisch ook dat veel wegen er onverhard zijn.

’s Zomers kun je dus nog ploeteren door het rulle zand en in natte perioden de modderspatten op je broekspijpen krijgen. Eén van die zandwegen heeft een bijzondere naam: Gedwongen Arbeidstraat.

Wij van het BHIC willen bijzonder graag weten waar die naam vandaan komt. Herinnert hij aan de herendiensten die de inwoners van Heeswijk en Dinther eeuwenlang moesten verrichten voor de bewoners van het kasteel?

Of is men op deze naam gekomen vanwege de werkverschaffing in de jaren 1930-1940 dan wel vanwege de DUW in de periode kort na de oorlog?

Alle reacties zijn welkom via onderstaande reageerlink, maar als je liever de telefoon pakt, dan is dat natuurlijk ook prima.

Reacties (5)

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 8 april 2013 om 16:22
Mooi, @Martijn! Heb de link voor alle zekerheid maar gekopieerd en laat hieronder de door jou bedoelde tekst volgen, met dank aan jou en aan www.dnhaadeejer.nl. Kennelijk bestond die naam dus al in 1899, zodat een verklaring, samenhangend met de crisis van de jaren '30 of van de DUW van circa 1950, zou moeten worden uitgesloten.

Gedwongen Arbeidstraat

Een andere merkwaardige naam die tot vraagtekens leidt is een zijweg van de Vorstenbosscheweg, namelijk de Gedwongen Arbeidstraat, zo ook al genoemd in 1899.
De tekst van de straatnaamcommissie luidt als volgt:’”Wat beduidt deze naam? Moeten wij hier denken aan een soort volksgericht, waarbij iemand gedwongen werd arbeid te verrichten?
Waarschijnlijk is het beter hier te denken aan de omstandigheid, dat de grond ter plaatse zo slecht was, dat men om die grond te bewerken wel gedwongen werd.”
Tot op heden is daar geen andere verklaring voor gevonden.

Uit: het archief van de voormalige gemeente Dinther, behorend bij het voorstel aan de gemeenteraad en aldus besloten in de raad van 24-2-1953.
piet zei op 19 januari 2015 om 21:17
ik kwam er ook langs en vroeg me af of het verboden was voor motorvoertuigen hierin te rijden? Het bordje deed me al iets vermoeden, maar ik wist niet dat het het naambordje was...
Harry van der Pas zei op 19 januari 2017 om 10:04
Een verklaring die ik hoorde van Jan Wijnen is de volgende. De naam herinnert aan de pachters van een boerderij van Kasteel Heeswijk die de pacht niet konden betalen. Een paar koeien en acht kinderen, dan valt het niet mee om de pacht op te brengen. Zij moesten de pacht met arbeid aan het Kasteel betalen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 januari 2017 om 13:59
Bedankt voor je reactie Harry, dat zou dus ook heel goed kunnen. Dat het te maken heeft met de verpachte gronden van Kasteel Heeswijk en het werk wat de pachters daar voor moesten verrichtten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen