
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Pastoor De Louw was voor samenzang van Gregoriaans, volkszang en orgelbegeleiding en de organist gebruikte het orgel ten volle, zodat de klanken door het godshuis golfden. Hierbij denk ik vooral aan het Te Deum Laudamus, het grote danklied.
Eens begaf de windmachine het tijdens het Lof. De organist kwam snel enkele jongens uit de kerkbanken halen om het orgel van de benodigde wind te voorzien. Ik had het orgel graag eens willen zien en ook nu geholpen als calcant, orgeltrapper, maar het aantal was beperkt.
Het orgel uit de St. Petruskerk te Uden is gebouwd door Th. Nören. Tijdens de restauratie werd de hierbij afgebeelde pijp vervangen door Hub. Houët, organist uit Eindhoven. Via mijn zwager kwam ik in bezit van deze pijp met een doorsnee van 3,5 cm en een lengte van 90 cm. Bij het bezoek aan het Nationaal Historisch Orgelmuseum in Elburg nam ik de orgelpijp mee. De organist attendeerde mij op de aangebrachte letter-cijfercombinatie C 8, rechts van het labium, en hij vertelde dat daaraan vaak het type is af te lezen en welke persoon de toonhoogte aan de pijp heeft gegeven.
Er blijkt verschil te zijn tussen een orgel dat bestemd is voor de katholieke en een voor de protestantse eredienst. Kaarsen- en wierookwalm zijn funest, zij vormen een aanslag in de orgelpijp. Hoe dan ook, ik geniet van waskaars- en wierookgeur, maar vooral van kerkorgelklanken. Mijn echtgenote zei: “een blinde zou weten of hij een protestante of een katholieke kerk betreedt, want een protestantse ruikt naar boenwas en een katholieke naar wierook en kaarsen”.
Vanuit mijn interesse voor orgels bezocht ik in de jaren ’90 de Open Bedrijvendag van orgelbouwer en -restaurateur Pels & Van Leeuwen in Den Bosch waar al 900 orgels gebouwd waren. Heel interessant.
De voorloper van het orgel is de panfluit, die ook bestaat uit een aantal pijpen van diverse lengte. De lengte van de pijp bepaalt de toonhoogte. In de zeventiger jaren maakte we een studiereis naar Roemenië, het was de tijd van Gheorghe Zamfir en we kochten in de Staatsmuziekwinkel een panfluit, zonder merknaam.
Ook de Midwinterhoorn is een soort orgelpijp. Om hiermee kennis te maken, maakte ik gedurende de Advent een avondwandeling met de midwinterhoornblazers in Ootmarsum. De hoorn is gemaakt van een in de natuur kromgegroeide boomstam, die doormidden is gezaagd en uitgehold, waarna de delen weer zijn samengevoegd.
![]() |
![]() |
In Vlissingen bezocht ik het “Wereld Windorgel” op de Nollebunker: de orgelpijpen zijn van bamboe, komen uit Japan en zijn voorzien van openingen. Uniek, de natuurlijke wind vervangt hier de windmachine en voor achtergrondmuziek zorgen letterlijk de golven die figuurlijk zichtbaar zijn op de achtergrond.
Orgelmuziek maakt een mens vrolijk; te vrolijk? in Best werd vroeger tijdens de vastentijd het kerkorgel niet bespeeld!