skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Geffen onder vuur

Eind september 1944 hebben de geallieerden het grondgebied van Oss en Heesch definitief in handen gekregen, zodat de inwoners zich bevrijd mogen weten. Maar de Duitsers zijn nog steeds dichtbij. In de nacht van 2 op 3 oktober blazen zij de kerktoren van Vinkel op, zodat de Engelsen die niet meer kunnen gebruiken als observatiepost. Daags daarna vluchten de meeste Vinkelnaren naar veiliger streken: Nistelrode en Uden. In dat licht bezien lijkt het bericht van Radio Oranje dat Geffen op 3 oktober bevrijd is, enigszins voorbarig.

Militairen door Geffense straten

Inderdaad zijn Geffen, Nuland en Vinkel de eerste drie weken van oktober een niemandsland tussen de geallieerden in het oosten en de Duitsers in het westen. Overdag lijken de geallieerden het gebied te controleren, maar vooral ’s nachts zijn er beschietingen en aanvallen van de Duitsers. De vader van Betsy Steenbergen uit de Geffense Kloosterstraat heeft ondanks alle Duitse verboden nog steeds een radio. De kinderen moesten op de uitkijk staan, wanneer hij luisterde.

Daardoor was hij goed op de hoogte van de vorderingen van de geallieerden en begon hij vrij vroeg met de aanleg van een schuilkelder in zijn tuin. De buren lachten hem toen uit, maar komen die angstige oktoberdagen maar al te graag schuilen in zijn kelder. Ook bij Cees van der Rijt, aan de Geffense Weerscheut, hebben ze een schuilkelder, al is ze maar half af. Gelukkig, want daardoor overleeft het gezin in de nacht van 12 op 13 oktober een Duitse aanval op de boerderij, die helemaal afbrandt. “We hadden niks geen kleren meer, alleen wat we toen aan ons kont hadden hangen.”. Veel Geffenaren komen er minder goed af, onder hen Thé Groos, Has van den Hurk, en Harrie Schuurmans. Zij worden getroffen door granaatscherven en overleven dat niet.

Een bende

Op 11 oktober is de situatie in Geffen zo hachelijk geworden dat veel inwoners evacueren. Pa en ma Steenbergen lopen met hun kinderen naar het bevrijde Berghem en vandaar naar het station, tegen de Koolwijk aan. De wachtkamer wordt hun tijdelijke woning. Ondertussen bereiden de geallieerden een grote aanval op Den Bosch voor. Die gaat in de nacht van 21 op 22 oktober van start vanuit Geffen. Op maandag de 23e is het dorp eindelijk echt bevrijd en kunnen de evacués terugkeren, ook Betsy Steenbergen. “Toen wij terugkwamen, was het een bende. Je kon zien dat ze overal in waren geweest.”

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.