skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Eeuwenoud recept smaakt verrassend eigentijds

Superfood iets van de 21ste eeuw? Welnee! Ook in de middeleeuwen vinden we die terug in de keuken. De beroemde kok Guillaume Tirel begon in 1326 als keukenjongen en eindigde als chef-kok van de Franse koning Karel V. En Guillaume werd dik tachtig jaar.


Kijkje bij bakkerij Kupke

Hoogbejaard is Tirel als hij overlijdt in 1395, na een actief leven. Tussen het koken door had hij ook nog tijd om een ‘Etensboek’ te schrijven. Uit dat kookboek is onderstaand recept ontleend. Het recept is er niet voor bedoeld, maar past heel goed onder de Sinterklaas-, Kerst- en Oudejaars-lekkernijen. 

In de tijd van Tirel werd dit gerecht aan het begin van de – zeer uitgebreide – koninklijke maaltijden geserveerd. Wij kiezen er eerder voor om het als nagerecht op te dienen, maar ook als snoepje doet deze gesneden koek het heel goed. En, helemaal in de Kerstgedachte, lekker om uit te delen.

Nagerecht voor 8 personen 

250 gram vijgen, fijngesneden
150 gram rozijnen

Kerstspel in Heeswijk, 1957

Half potje amandelmoes
Korst van een klein stokbrood, verkruimeld
4 galettes of eierkoeken, verkruimeld
Saffraan, voor de kleur
Rietsuiker, voor de smaak

Leng de amandelmoes met water aan tot 1 liter amandelmelk. Meng de overige ingrediënten door de amandelmelk. Onder goed roeren het mengsel koken tot het bindt. Na afkoeling kan de dikke pudding worden gesneden. Het is erg lekker, maar zwaar op de maag.

 

Reacties (2)

Henk Beijers zei op 18 december 2015 om 13:19
De Volle Middeleeuwen waren qua eten en drinken zo slecht nog niet....jammer dat de Michelinsterren nog niet bestonden. Overigens.....wat een schitterende foto als je de 18e van de kalender openmaakt.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 december 2015 om 15:32
Klinkt lekker dat recept maar ook heel zoet. Dus niet aan te raden voor diabetespatiënten. Maar dat kenden ze in die tijd nog lang niet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen