skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Gewonden na intocht Sint in Sint-Michielsgestel

Het moet een intocht zijn geweest die diepe indruk heeft gemaakt. Niet alleen op de gelovige kinderen, maar zeker ook op het volwassen publiek. Tijdens de intocht van Sinterklaas in Sint-Michielsgestel in november 1981 slaan de paarden voor de koets op hol en trekken een spoor van vernielingen door het dorp. Drie mensen belanden in het ziekenhuis."Het was net alsof er een windhoos langs raasde”, vertelt de verbouwereerde voorzitter van de harmonie, F. van Lamoen in de Telegraaf van 23 november 1981. Drie van zijn muzikanten zijn omver gelopen door de galopperende paarden met diverse breuken en snijwonden. “Het is een wonder dat niet veel meer mensen letterlijk onder voet zijn gelopen.”

In groten getale komen inwoners van Gestel die middag in november naar het centrum om de goedheiligman welkom te heten. Honderden gespannen snoetjes kijken vol verbazing toe hoe de twee paarden voor de koets plots steigeren en in volle vaart weg draven, met Sinterklaas nog in de koets. Het publiek stuift in paniek uiteen en vooral de harmonieleden ontkomen maar moeilijk aan de trappelende hoeven.

De paarden zetten daarop koers naar een smalle straat in het dorp. Na zo’n tweehonderd meter weet de koetsier het span naar een blinde muur te drijven. Daar springt de Sint van de koets “en demonstreerde een tegenwoordigheid van geest die een langdurige ervaring verried. Te voet liep hij de route terug, her en der een bemoedigend woord sprekend en kwistig, zij het wat stijfjes van de schrik snoepgoed verspreidend onder het ontstelde Brabantse volk”, tekent de journalist van de Telegraaf op.

Had dit voorval in deze tijd plaatsgevonden, dan buitelden de filmpjes vast over elkaar heen op YouTube. Nu moeten we het doen met deze ene foto die Felix Janssens van het Brabants Dagblad maakte: een stille getuige van het wilde geraas tijdens de optocht.

Was jij erbij? Wat herinner jij je nog? Praat ons bij!

 

Reacties (6)

Mark Goossens zei op 11 december 2020 om 22:43
Ik was er niet bij, maar herinner me dit wel. Er zijn toen nog een aantal mensen die er bij betrokken waren op TV geweest bij één of andere show, maar ik weet niet meer welke. Iets met Jos Brink of Ted de Braak wellicht?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 december 2020 om 20:03
Ik heb net even rondgekeken op Delpher maar daar vind ik het antwoord niet (dat kan natuurlijk ook niet iedere keer). Maar misschien weet iemand uit Sint-Michielsgestel dit nog wel?
Mark Goossens zei op 13 december 2020 om 01:04
Als je op die link naar de foto klikt heeft iemand het in het commentaar over een show met Mies Bouwman. Kan ook. Ik heb inmiddels wat vragen bij mijn moeder liggen. Die weet ongetwijfeld meer. Zij woont in SMG. Volgens mij was Keesje de Bakker één van de muzikanten die toen op TV was, vader van Michel de Bakker die een kapperszaak heeft in het Spijt, waar, als ik me goed herinner, de paarden ook op hol sloegen.
Jef van Veldhoven zei op 13 december 2020 om 11:14
Mark ik heb de krantenberichten uit 1981 naar info@bhic.nl gestuurd
Mark Goossens zei op 13 december 2020 om 23:45
Mijn moeder denkt ook dat het bij Mies Bouwman was. Verder bevestigt ze dat het in 't Spijt gebeurde en dat Kees de Bakker één van de betrokkenen was en ook op TV verscheen.

Benieuwd naar die artikelen van Jef.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen