skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Girlpower in de klas

Als je je er in gaat verdiepen, valt ineens op hoeveel “juffen” heel lang aan school hebben gestaan in Beugen. En dat die daarmee met z’n allen een grote stempel hebben gedrukt op de gemeenschap. Girlpower avant la lettre, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen.

Juffer Jo

Ofwel mejuffrouw Barten is een begrip in Beugen. Dochter van Herman de bierbrouwer en bekend als ‘sociaal werkster’ met haar nooit aflatende belangstelling voor het verzorgen van de zieke en bejaarde medemens. “Er zal nimmer vergeefs een beroep op haar medewerking worden gedaan. ”, is de stellige overtuiging van De Gelderlander in maart 1970, als juf Jo een kwart eeuw voor de klas staat. En de pastoor voegt daaraan toe: “Volmaakt is niemand, ook zij niet, maar een engel is Jo wel.”

Juf Barten staat sinds 1952 voor de klas. In 1963 wordt ze schoolhoofd. In 1981 - zij staat dan inmiddels 40 jaar voor de klas - krijgt juf Barten een onderscheiding voor haar werk in het onderwijs: ridder in de Orde van Oranje Nassau. Pastoor L. van de Steen mag haar een jaar later, in 1982, nóg een onderscheiding opspelden: de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia. “Juffrouw Barten is zoveel als een sociaal werker; zij gaat uit eigen beweging veel op ziekenbezoek, waar dat nodig is en ze is zo veel als mijn kapelaan. Sinds ik twee parochies onder mijn hoede heb, kan ik niet alles tegelijk regelen en bijhouden. Juffrouw Barten speelt me belangrijke zaken door en ze neemt me veel werk uit handen.” Bij haar afscheid in 1983 wordt ze in De Gelderlander omschreven als “de meest gezichtsbepalende figuur in het Beugense onderwijs.”

Zuster Beatrice

Zij is hoofd van kleuterschool Onze Bouwsteen. Mejuffrouw Johanna C.J.M. Freriks staat beter bekend als zuster Beatrice. Zij heeft een enorme staat van dienst met haar veertig jaar in het onderwijs. Daarvan is zij 17 jaar hoofd van de kleuterschool. Een drukke tijd, omdat zij bij haar start stond voor de verbouwing van de school. Daarnaast vond ze ook nog tijd om het dames- en meisjeskoor te leiden en cursussen en lezingen te geven.

Haar werk blijft niet onopgemerkt: in 1980 krijgt ze een eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. “U bent de eerste vrouw in mijn ambtsperiode hier in de gemeente Boxmeer, die ik een Koninklijke onderscheiding mag opspelden”, meldt burgemeester Hillenaar. Pastoor Van de Steen is blij dat zuster Beatrice de onderscheiding heeft ontvangen. “Nu u niet meer op school bent, zie ik u dagelijks want u doet veel voor de kerk en het zangkoor. Ik zou niet zolang hebben kunnen zwijgen over de onderscheiding die u wachtte. We moeten steeds samen dingen bespreken en hierover zwijgen was veel moeilijker geweest dan het biechtgeheim.”

Juffrouw Broeks

“Als ik groot ben, dan wil ik hier in Beugen voor de klas komen staan.” Nellie Broeks zat in de vijfde klas lagere school toen ze dat zei en ze maakte haar woorden waar. Haar wieg stond dan ook niet ver van de school die ze eerst zelf bezocht en waar ze later zelf aan de slag ging. In 1953 werd Nellie juf in de bovenbouw. Als ze haar 25-jarig jubileum viert in 1978 wordt ze in De Maaskanter omschreven als een milieubewuste vrouw die veel rauwkost eet en zoveel mogelijk op de fiets gaat. Een echte juf, die geniet van het contact met de jeugd. “Wij als onderwijzers proberen de kinderen wat te leren, maar we leren ook een hoop van hen.”

Zuster Catharina

De VGLO-school is háár school, schrijft het Boxmeers Weekblad in 1962. “Dit is haar trots. Hier, in deze klassen en op deze gangen, klopt haar hart, hier heerst haar geest.” Dan heeft ze al een hele carrière in het onderwijs achter de rug. Tot 1950 was zuster Catharina Jordans hoofd van de lagere meisjesschool in Beugen. Daarna werd ze benoemd tot hoofd van de VGLO-school die op dat moment eigenlijk al te klein was. Ze strijdt voor een groter, beter gebouw. “Ook met de officiële instanties want de school ging haar bovenal. De leerlingen, en zij alleen, hebben daar alleen maar profijt van getrokken.”

Zuster Catharina is een dame die weet wat ze wil volgens het Boxmeers Weekblad van 1960. “Ze weet alles in beweging te zetten en doordat ze in haar wil onstuimig is, bereikt ze veel successen.” De grotere school komt er en zuster Catharina blijft er nog jaren hoofd van. Bij haar veertigjarig jubileum wijst pastoor Verhoeven op het “zeldzame feit dat vele moeders uit Beugen les hebben gehad van dezelfde leerkracht die nu hun kinderen onderwijst.”

Reacties (1)

Maria Kersten zei op 9 februari 2024 om 12:20
Elsje wat ontzettend leuk dat je dit naar de vrolly’s hebt gestuurd De oude Leraressen en daarna nog vele prominente van Beugen op de foto’s te zien Dankjewel en fijn weekend en een goede Carnaval (Alaaf) gr Maria Kersten

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen