
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het patent hierop werd na ongeveer drie jaar uiteindelijk toch niet toegekend. Nadat Jan Kloks nog een korte tijd bij ‘de Volt’ in Tilburg had gewerkt, kocht hij in 1933 het gloeilampenbedrijfje ‘Valora’ en gaf het de nieuwe naam ‘Flora’, waarschijnlijk als een fonetische verbastering van de naam ‘Valora”.
Op 16 december 1936 trad Bert Greven sr. toe als medevennoot en directeur van het bedrijf. Door toenemende concurrentie kwamen de verkoopprijzen op termijn onder druk te staan en besparing van kosten werd gezocht in het intrekken van eerder toegestane loonpremies. Dat nam het personeel de directie uiteraard niet in dank af.
Toekomstige ontwikkelingen gaven uiteindelijk de doorslag om in 1949 te besluiten om het bedrijf per 1 januari 1950 te verhuizen naar het Brabantse dorp Leur, deel uitmakend van de gemeente Etten en Leur. Deze gemeente was toen een zogenaamd ‘lage-lonen-dorp’ met een hoge werkloosheid. Het merendeel van het personeel van het Goirlese bedrijf verhuisde niet mee naar Leur.
Ook oprichter en directeur Jan Kloks trad op 31 december 1949 uit het bedrijf. De directie huurde aan de Zevenbergseweg op de Leur, destijds door de bevolking nog Domineesegang genoemd, een kleiner pand en nadat de Goirlese panden waren verkocht, werd het bedrijfspand op de Leur gekocht. Drie naast elkaar gelegen huurwoningen aan de Korte Brugstraat 91, 93 en 95 kwamen beschikbaar voor de leidinggevenden, respectievelijk M. Pilzecker, L. Greven en A. Duynstee.
De lokatie (Domineesegang / Zevenbergseweg) langs de Leurse Vaart waar vanaf 1902 industriële bedrijven waren gevestigd zoals de strohulzenfabriek, de gloeilampenfabriek Flora, de sigarenfabriek Kasteelheer, de RK Boerenbond en deurenfabrikant Vermeulen.
Het bedrijf was prima voor de plaatselijke werkgelegenheid en voldeed de eerste vijftien jaar volledig aan de verwachtingen van de directie. Maar vanaf 1960 kwam van lieverlee de klad in de gloeilampenindustrie, met als resultaat dat de ‘Flora’ in 1965 failliet ging en uit het dorpsbeeld van de Leur verdween.
Eén van de drie woningen op de Korte Brugstraat voor de leidinggevenden van de Flora (1950).