skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Goed nabuurschap

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 10 april 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Als het weer Pasen wordt, – voorjaar – wordt het ook weer tijd voor een nieuwe start. Daar past dit tafereel helemaal bij!
 

Boekel, 1963

Natuurlijk is het geen echte verhuizing, want we kijken naar de historische optocht in Boekel in 1963. In tegenstelling tot de huidige tijd was een verhuizing in een boerendorp vroeger geen individuele aangelegenheid. De buren hielpen mee, niet alleen met sjouwen, maar ook met het vervoer, toen natuurlijk met paard en kar. Dat hoorde bij goed nabuurschap.

Zelfs ruim 40 jaar geleden keken de mensen langs de kant hier al met enige verwondering naar, want ook toen gingen verhuizingen al anders.

Stond je in 1963 ook naar de Boekelse optocht te kijken? Misschien ben je wel één van de kinderen links op de foto geweest, of herken je iemand anders nog. Of anders heb je misschien wel andere mooie herinneringen aan burenhulp in Boekel.

We zijn benieuwd naar je verhaal!

Reacties (13)

Jan Wassenberg, Boekel zei op 14 april 2011 om 08:27
Zandhoek-Aa beeldden samen met Gemertseweg, Mutshoek en ’t Leurke de verhuizing uit 1870 uit. Zandhoek zorgde voor het boerenpaar; paard en kar waren van Piet Linders (inde volksmond Piet Hannes-Piete genoemd). Boven het boerenpaar op de kar hangt een ovalen peperkoek met als opschrift ‘ namens de buurt’. Bij de verhuizing was het de gewoonte de mensen na afloop op een stukje peperkoek te trakteren, met daarbij een borrel. De peperkoek kwam van koekfabriek De Slinger uit Uden. In 1963 was er na afloop geen borrel. Voerman Piet Linders zette na afloop zijn kar achteruit bij een kersenboomgaard. De kinderen die in de optocht hadden meegelopen konden zo bij de vruchten. Ze aten er lekker van.

En dan de personen die er op staan. De jonge welp is Gérard Swarts; het meisje met koffiemolen is Maria Verbrugge (woonde aan de Zandhoek, de voerman is Piet Linders en op de kar zitten Jan Wassenberg en Mariet Bosch (woonde aan de Mutshoek).
Mylène Rutten, namens BHIC bhic zei op 14 april 2011 om 09:52
Hallo Jan,
Dit zet de foto al in een veel duidelijker perspectief. Bedankt voor jouw toelichting! Ken je ook nog iemand van het publiek?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 21 oktober 2014 om 21:16
Weet je wat ik me afvraag als ik deze foto bekijk ! is deze foto genomen daar waar nu het plein met de oude kerk-contouren is ? Want dat was in de 60er jaren gewoon grasveld. Ik kan me nog herinneren dat we daar onder schooltijd, dus met de klas een sneeuwballenoorlog in de strenge winter van 1963 voerden. Nadat we eerst 2 muren van grote sneeuwballen tegen over elkaar bij elkaar hadden gerold. 'T werd dus 'n soort loopgravenoorlog maar dan bovengronds. Ook heb ik ooit 't verhaal gehoord van m'n moeder Dina, dat ze met de meisjeskorfbalclub daar op 't gras oefende onder leiding van de jongeman Toon Reijnen met korte broek. Toen Pastoor de Raad dit zag, vanuit z'n pastorie, stoof ie naar de niets vermoedende jongelui en werd het spel per direct stilgelegd. Ja wat dat betrefd had je aan pastoor de Raad 'n slecht heerschap. Door zijn toedoen mocht er in Boekel ook niet gedanst worden. Vele Boekelse jongeren gingen dan ook toendertijd noodgedwongen buiten Boekel dansen, aldus m'n moeder. En omdat ik in .n vorig verhaal over hem las dat ie tot 1953 pastoor was. Heeft zich dat, naar alle waarschijnlijkheid, nog tot lang na de oorlog voortgezet. Sorry voor 't afdwalen van de essentie m.b.t. de foto.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 oktober 2014 om 11:27
Dat maakt helemaal niet uit, Gerard. Zo zie je maar weer dat een foto juist meerdere verhalen kan oproepen... Ik durf niet te zeggen waar deze foto precies is gemaakt. Maar mensen uit Boekel kunnen ons hier mogelijk wel mee helpen?

Wat betreft je verhalen: mooie sfeerbeelden hoor. Zowel van het dansen van je moeder tot de sneeuwgevechten in de befaamde winter van '63. Werd er ook veel geschaatst in of rond Boekel?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 mei 2015 om 12:40
Of er in Boekel in de jaren 60 en er voor - véél geschaatst werd - weet ik niet Marilou. Wel kan ik me herinneren dat we, misschien ook wel in 1963, gingen schaatsen met van die oude schaatsen die je enerzijds aan je schoenen moest vastklemmen door 'n schroef achter je hak aan te draaien en anderzijds met leren riempjes moest vastgespen. Er werd toen onder ander geschaatst op 'n onder gelopen wei op de Burgt. Later ondekten we 'n minder bezochte onder gelopen weitje waarop we konden schaatsen achter het "fietsencross"bos / wal, van familie van Zon. Voor alle duidelijkheid; vanaf 't centrum achter de huidige volkstuintjes. Ik kan alle twee de plekken nog aanwijzen want beiden zijn nog wei.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 februari 2016 om 16:53
In de carnavalsoptocht 2016 was er een groep met een tekst dat naar hiervoor vernoemd (schaats)wei-tje refereerde met het woord 'donkey', omdat op dit wei-tje vrij recent enkele ezels graasden. Weet iemand nog hoe die tekst was ? volgens mij was het de groep van de [nieuwe] wijk op de Donk.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 februari 2016 om 23:33
Goh, Marilou. 'Good thinking' !! Dank je !
En ... ik heb het gevonden ! Het was de groep van buurtvereniging "De Donkeys" van (het urste stukske) van wijk/straat "Veenmos".
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 februari 2016 om 09:22
Mooi zo, ook weer opgelost ;-) En het speurwerk heb je zelf gedaan he?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 februari 2016 om 16:01
In het Boekels Weekblad lees ik onder Uitslag Carnavalsoptocht in de categorie =volwassen groepen > 10 personen=, dat Buurtvereniging "De Donkies" de 2de plaats hebben behaald onder het motto: (wij zij de) "vervanging" van de Donderjagers (recent opgeheven) als Donkeyjagers.

Zo zie je maar hoe een conversatie kan lopen; van een bevroren schaatswei-tje in de strenge winter van 1963 naar het zelfde wei-tje waar een halve eeuw later ezeltjes lopen, waarnaar weer een buurtschap en een carnavalsgroep, weliswaar in het Engels, wordt vernoemd.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 februari 2018 om 20:00
De fotograaf van foto-persbureau "Het Zuiden"vermelde als datum van deze foto : 14 juli 1963 en dat was begrijpelijkerwijs op een Zondag. Door-de-week was in die tijd n.l. niemand vrij. Zelfs niet op zaterdag.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 februari 2018 om 20:49
Interessant ! Dus vanaf 1962 kwam het geleidelijk op gang dat de zaterdag een vrije dag werd voor werknemers en daar kwam achteraan dat dit ook voor scholen ging gelden. Ik kan me ook nog herinneren dat ik op zaterdag-ochtend naar school toe moest.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen