skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Grillige grenzen bezorgen Eerde hoofdpijn

Rolf Vonk
Rolf Vonk
vertelde op 9 mei 2016
bijgewerkt op 12 januari 2023
Onlangs tekende koning Willem Alexander de herindelingswet waarmee Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel samengaan in Meierijstad. Daarmee verdwijnen de grenzen tussen de drie gemeenten. Wanneer dat al in 1966 was gebeurd, had dat Eerde veel kopzorgen bespaard. Eerde kent immers een bijzondere geschiedenis als het over gemeentegrenzen gaat.

In mei 1966 worden de bevolkingskaarten van ruim 300 Eerdse 'Uivers' overgedragen aan Veghel.Het dorp lag geheel binnen de gemeintsgrenzen van Veghel. Maar veel Eerdenaren gingen in Sint-Oedenrode naar de kerk. Wie de Veghelse kerk bezocht, mocht de gemeint gratis gebruiken. De rest betaalde.

Dan was er nog een belastingregel. Je was inwoner van het dorp waar je de huizenbelasting betaalde. In Veghel betaalde je minder belasting dan in Sint-Oedenrode. Veel Eerdenaren braken letterlijk hun huis af om het enkele meters verder op Veghelse grond weer op te bouwen.

Rond 1800 was dan ook meer dan de helft van de Eerdenaren inwoner van Veghel. De Rooise en Veghelse huizen lagen echter kriskras verspreid. De gemeentebesturen werden er gek van. Niemand begreep het grensverloop. In 1827 tekenden de burgemeesters van Veghel en Sint-Oedenrode samen een nieuwe grens. Eerde werd keurig verdeeld in twee helften. En wat Schijndels was, bleef Schijndels. Goed geregeld, zou je zeggen. Maar de grenzen zaten een gezonde dorpsontwikkeling in de weg. De kerk was Veghels, de pastorie Roois. De school was Roois, de speelplaats Veghels...en ga zo maar door.

Een groep Eerdenaren richtte zich in 1960 tot Gedeputeerde Staten. Het kon zo niet langer. Eerde diende in z'n geheel bij één gemeente gevoegd te worden. Welke gemeente? Dat maakte niet uit, als er maar vaart op kwam! Veghel stemde direct in. Maar in Sint-Oedenrode brak de hel los. Waren ze daar in Eerde gek geworden? Ondanks Rooise protesten hakte de Tweede Kamer in 1965 de knoop door. Wegens de sterke oriëntatie van Eerde op Veghel, pastte het dorp het beste bij die gemeente. De buurt Hoeves ten noorden van de spoorlijn ging naar Schijndel. Met ingang van mei 1966 werden vervolgens ruim 300 Rooienaren Veghelaar. Of bleven Eerdenaar? Hoe dan ook, op 1 januari 2017 is Eerde terug bij af. Het hoort weer bij alle drie de dorpen van toen. Sterker nog: Eerde wordt het middelpunt van de nieuwe gemeente Meierijstad. Maar dan zonder hoofdpijn over grensverloop.

Dit verhaal stond eerder in het Brabants Dagblad.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen