skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Groentevervoer per fiets

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 26 oktober 2018
bijgewerkt op 30 oktober 2018
Deze jongeman met flinke haardos fietst met een volgeladen wagen met kistjes vol groente door de straten. Hij passeert net de zaak van Th. Haasen, zo lezen we op de ruit. Kun jij ons vertellen wie deze man is? Bracht hij de verse groenten tot bij je thuis of was hij onderweg naar zijn kraam of winkel?

Man met bakfiets, beladen met groenten, Cuijk (foto: collectie BHIC DCCUI-000099) Man met bakfiets, beladen met groenten, Cuijk (foto: collectie BHIC DCCUI-000099)

Kijk naar Toen

Wij nodigen je van harte uit om je herinneringen bij deze foto te delen. Herken je deze groenteman niet, maar weet je wél meer over deze straat, de zaak op de achtergrond of de bijzondere fiets waar hij op rijdt, ook dan horen we graag van je. Vertel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. We hopen op reacties!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Cuijks Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (26)

Peter van Grinsven zei op 31 oktober 2018 om 13:55
Volgens mij is dit in de Grotestraat ter hoogte van de nr. 70 waar vroeger kapper Haasen zat...
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 1 november 2018 om 11:37
Dat zou inderdaad heel goed kunnen, Peter! Uit ons handelsregister blijkt ook dat de kapperszaak van Haasen op de Grotestraat 70 gevestigd was. Kwam je er zelf vaak? Bedankt voor het meedenken!
Peter van Grinsven zei op 1 november 2018 om 12:33
Nee hoor, daar ben ik te jong voor (64). Maar ik woon zelf op 72 en ik heb me ooit verdiept in de geschiedenis van deze panden. &2 en 70 waren identieke panden. Maar 70 is later, samen met 68 (vh o.a. taxibedrijf Geboers) gesloopt en er is nieuwbouw gepleegd. Hier heeft jaren Guijt verzekeringen gezeten. Later opgekocht door een vastgoedboer uit Middelaar. Er heeft een poos een kunstuitleen (Mark van de Linden) gezeten. Er waren plannen om er een bioscoop te vestigen. Maar uiteindelijk komt hier Aksent te zitten die appartementen bouwt voor mensen die net niet helemaal zelfstandig in het leven staan.
Overigens heb ik met de zoon van kapper Haasen (Piet) nog dienst gedaan in Museum Ceuclum in Cuijk. Piet is inmiddels overleden als ik het wek heb...
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 1 november 2018 om 15:28
Ah, nu hebben we de geschiedenis van deze huizen compleet! Leuk dat je dit allemaal hebt uitgezocht, Peter en bedankt voor het delen van de informatie!
Peter van Grinsven zei op 1 november 2018 om 15:44
Geen dank! De geschiedenis gaat nog verder terug hoor. Mijn pand en dat van kapper Haasen zijn gebouw rond eeuwisseling 18/19. En ook het naastgelegen pand is zeker zo oud. De Grotestraat is een van de oudste straten van Cuijk. De Romeinen maakte er al gebruik van. Onder onze huizen en straat liggen talloze artefacten van Romeinse grafvelden. De Romeinen begroeven hun doden (of de as ervan) langs de wegen...Iets verderop richting Martinuskerk lag een Romeins castellum aan de Maas Dat ook een poort naar een brug over de Maas had. Rond het castellum lag een vicus (dorp) waar ook al talloze zaken zijn opgegraven. Op dit moment zeer actueel, zowel qua vondsten als kosten van de archeologie, i.v.m. vernieuwing riool en herinrichting centrum.
Peter van Grinsven zei op 1 november 2018 om 15:45
De Romeinen waren hier van ca 100 tot 400 na Christus.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 november 2018 om 13:33
Wat een rijke historie! Mooi dat er nog steeds nieuwe vondsten worden gedaan in Cuijk, zodat we een beetje een idee krijgen van hoe het hier zo'n 2000 jaar geleden eraan toeging. Opmerkelijk trouwens dat de Romeinen hun doden langs de weg begroeven. Zijn er ook nog menselijke resten gevonden bij de archeologische opgravingen? Bedankt weer voor deze zeer interessante aanvulling, Peter!
Peter van Grinsven zei op 7 november 2018 om 07:43
Zeker! er zijn meerdere resten van mensen gevonden. De Romeinen verbranden hun doden en de as werd in een urn die weer in een askist werd gedaan en vervolgens begraven. Afhankelijk van de status van de overledene werden er meer of minder bijgiften bij zo'n graf gevonden. We kennen bijv. 'vrouwe Nutricia' (vernoemd naar de zuivelfabriek die daar van begin vorige eeuw tot volgend jaar was/is gevestigd. Zij verhuizen naar de nieuwbouw op bedrijventerrein de Laarakker in Haps, een kerkdorp van Cuijk. Ook daar zin interessante opgravingen gedaan die verder terug gaan dan de Romeinen). Zij moet een vrouw van stand zijn geweest gezien de aangetroffen bijgiften...
Zoals je ziet en leest heeft Cuijk en haar wijde omgeving een lange en interessante historie. Dat heeft alles te maken met de ligging aan de rivier de Maas. Van oudsher hebben zich mensen gevestigd op de rivierduinen waar men droge voeten hield, kon jagen of landbouw bedrijven en er was voldoende (drink)water voorhanden..
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 7 november 2018 om 14:32
Wat leuk zeg dat de geschiedenis van Cuijk nog véél verder teruggaat dan dat wij in onze archieven kunnen vinden. Nooit geweten dat vrouwe Nutricia uit de Romeinse tijd kwam. Bedankt weer voor de waardevolle informatie!
Peter van Grinsven zei op 7 november 2018 om 15:38
Even voor een goed begrip, vrouwe Nutricia was zeer waarschijnlijk niet haar echte naam hoor. Maar ook menselijke resten krijgen een naam. denk aan Ötzi, het meisje van Nulde enz. Overigens is Nutricia, de naam van het bedrijf, wel afgeleid van het Latijnse woord (ook de taal van de Romeinen) voor voeding (denk aan het Engelse woord 'nutrition'. Waar zo'n flink haar beboste jonge groenteman al niet toe leidt..
Albert
Albert zei op 7 november 2018 om 16:18
Zou dit groenteman Verhaag kunnen zijn, die voorheen was gevestigd op de hoek van de Kaneelstraat?.
Peter van Grinsven zei op 7 november 2018 om 17:06
Geen idee Albert. Wellicht dat de FAD (fotoarchiefdienst in Cuijk) daar uitsluitsel over kan geven?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 8 november 2018 om 12:12
Bedankt voor de verduidelijking, Peter. Grappig inderdaad wat een foto van een groenteman al niet op kan roepen! En bedankt voor je reactie, Albert. Wie kan zijn vermoeden bevestigen?
Mia Kraut zei op 10 november 2018 om 15:00
Dit is mijn schoonvader Carl Kraut, hij is tot 1974 groenteboer geweest.
Eerst in de Smidsstraat, later in de Kaneelstraat totdat zijn zoons de zaak overnamen.
Peter van Grinsven zei op 10 november 2018 om 16:20
Leuk Mia, dat we uiteindelijk bij Carl Kraut uitkomen. De cirkel is rond
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 november 2018 om 14:54
Wat fijn Mia dat je ons kunt vertellen wie de groenteman is met zijn mooie haardos! Heb je je schoonvader ook persoonlijk gekend? En hebben zijn zoons de winkel nog lang in bezit gehad?
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 13 november 2018 om 15:01
Van Carl Kraut weten we ook dat hij de groentes later niet meer per fiets vervoerde, maar vanuit zijn Chevrolet verkocht! Kijk maar eens hier: https://deautovanmnopa.nl/kentekens/n-45041. In 1936 werd het Brabantse kenteken N-45041 verstrekt aan Fr. J. C. Kraut. Kun jij je dat ook nog herinneren? [Mia liet ons weten dat het hier niet om dezelfde persoon gaat; hoe het dan wel zit, zoeken we nog uit]
Albert
Albert zei op 13 november 2018 om 15:12
De winkel in de Kaneelstraat bestaat nog steeds en wordt geëxploiteerd door een zoon van Carl, maar die is overgestapt van groeten naar oude en antieke artikelen. Carl en later de andere zoon van hem had ook nog een winkel nabij de grens met Duitsland langs de weg naar Kleef. Restanten hiervan zijn nog wel aanwezig.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 november 2018 om 15:35
Wat leuk om te weten, Albert! Weet iemand ook waarom deze zoon van groenten naar oude en antieke artikelen is overgestapt?
Peter van Grinsven zei op 13 november 2018 om 16:30
Ik denk dat Mia dat prima en beter kan vertellen maar zoals zo vaak in deze tijden denk ik dat de concurrentie van de supermarkten een behoorlijke rol speelt. Bovendien vinden Mia er haar echtgenoot Marius het gewoon hele leuke business die ouwe meuk
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 november 2018 om 16:03
Dat is ook zeker leuk, Peter! Bedankt voor jouw reactie. Mocht je nog aanvullingen hebben, Mia, dan horen we het natuurlijk graag!
Mia zei op 14 november 2018 om 17:25
De mannen op beide foto,s zijn niet de zelfde persoon. Bij de vrachtauto staat Kit Jochems uit de Burg. v.d. Mortelstraat. De vrachtwagen is een auto uit de tweede wereld oorlog meegebracht door de geallieerden. Hoe deze aan een kenteken uit 1936 komt is Marius een raadsel. De foto is genomen een n Haps terhoogte van de bierbrouwerij.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 15 november 2018 om 09:16
Ik zie het inderdaad, Mia, dank voor je reactie. Het gaat hier dus niet om dezelfde persoon. Klopt het bijschrift bij de foto met het kenteken dan ook niet? Daar staat namelijk: "Groentenman Carl Kraut in Cuijk verkoopt vanuit zijn Chevrolet de producten"? Nogmaals bedankt!
Mia zei op 15 november 2018 om 09:30
Geschiedkundige klopt het niet, deze auto kwam pas in de oorlogsjaren met de geallieerde mee naar Nederland.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 15 november 2018 om 09:36
Ah, op die manier Mia. Het kenteken N-45041 is in 1936 verstrekt aan Fr. J. C. Kraut. In 1951 werden de provinciale kentekens op naam (N-, gevolgd door een cijfer) vervangen door landelijke kentekens. Hij kan dus tot 1951 met dit kenteken rond hebben gereden. Het kenteken werd op naam uitgegeven, niet op voertuig. Kocht iemand een andere auto of motor, dan ging het kenteken mee. Het is dus zeker mogelijk dat deze foto, en de wagen die daarop staat, van na de oorlog is.

Kan de wagen dan wel van Carl zijn geweest?
Mia Kraut zei op 15 november 2018 om 13:41
inderdaad dat klopt. deze is tot ongeveer 1955 in zijn bezit geweest

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen