skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Handboogvereniging Gaudium Inter Nos, 1933

Handboogvereniging Gaudium Inter Nos, wat je zou kunnen vertalen als 'Vreugde Onder Ons' of 'Onderling Genoegen', zag in 1883 het levenslicht. Hun thuishaven was herberg ‘De Keulse Kar’ in de Dorpsstraat. In 1940 hield de vereniging tijdelijk op te bestaan, omdat de Duitse bezetter iedere vorm van georganiseerde sport verboden had.

Het tijdelijke reces duurde uiteindelijk wel wat langer dan de oorlog, want de vereniging werd pas opnieuw opgericht in 1978. Onverschrokken vierde men overigens in 1983 het 100-jarig bestaan.

Deze foto werd genomen in mei 1933, tijdens het 50-jarig bestaan van Gaudium Inter Nos. De oprichters van deze schietvereniging, de gebroeders Adr. en P. van Liempt, mochten deze grootse feestdag op 14 mei zelf nog mee maken.

In Esch was nog een andere handboogvereniging actief, Kariovalda geheten, waarvan de doelen zich bevonden achter herberg ‘De Twee Zwaantjes’ aan de Haarenseweg. Je begrijpt dat dit in zo‘n klein dorp voor de nodige rivaliteit zorgde.

Het geheime wapen van de leden van Gaudium Inter Nos was dat er veel zangers van het Essche mannenkoor bij waren. Zij gingen achter het doel van Kariovalda staan zingen om de schutters van de tegenpartij af te leiden.

Veel succes hebben ze echter niet gehad met deze actie, want bij de onderlinge wedstrijden kwam Kariovalda meestal als overwinnaar uit de bus.  Weet iemand trouwens waar de naam Kariovalda vandaan komt?

Reacties (3)

Hans Strijbos zei op 8 maart 2010 om 23:03
Ik ben bezig om een boeje over mijn overleden schoonvader te schrijven Gerardus van Liempt, roepnaam Gerrit, geboren 25 december 1915 te Esch. Zijn vader Adrianus van Liempt is 3 maal koning en dus keizer van het Sint Willibrordusgilde in Esch geweest. Het verhaal gaat dat mijn schoonvader ook koning is geweest maar dan met handboogschieten. We zijn ooit in het bezit geweest van een boekje dat uitgegeven is ter gelegenheid van een jubileum. Hierin staat een foto van mijn schoonvader. Kunt u bovenstaande mogelijk bevestigen en weet u iets over een boekje dat uitgegeven is bij een jubileum?
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 21 maart 2010 om 21:00
Beste Hans, bij het BHIC bevindt zich in de Documentatiecollectie Esch het Programmaboekje voor de gildedag gehouden door het Schuttersgilde St.-Willibrordus ter gelegenheid van het 350- en 400-jarig bestaan, 1959 en 1972 (toegang 1585, ESDOC.0015).

Ik zal morgen op mijn werk eens kijken of daar een foto van je overleden schoonvader in staat!
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 22 maart 2010 om 15:22
In de jubileumboekjes van het St. Wilibrordusgilde in Esch, die in de bibliotheek van BHIC aanwezig zijn, komt helaas geen portret van 'keizer' Adrianus van Liempt voor.
Kijkt u eens op de website van het Willibrordusgilde in Esch www.sintwillebrordusgilde.nl naar de 'foto's uit de oude doos'. U kunt ook altijd contact met hen opnemen.
Succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen