skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

“Heej Janus zee de gij wa?”: levendige herinneringen van misdienaar Ad Franken

Het verhaal Misdienaar in ziekenhuis Charitas van Cees Sep deed Ad Franken denken aan zijn eigen tijd als misdienaar in die kerk. Hij zette zijn vermakelijke herinneringen op papier.

Ik herinner me dat ik al vrij jong misdienaar was, ongeveer acht jaar oud. We woonden in de Vincentiusstraat en ik moest ‘s morgens al heel vroeg via de Hofstraat naar het ziekenhuis,  langs het Patronaat van de Antoniuskerk  waar we zondagmiddag altijd voor een dubbeltje naar de zwart-wit films gingen kijken. Van ‘De dikke en de dunne’, Charlie Chaplin en de hond Rin-tin-tin.

Als misdienaar moest je alle gebeden in het Latijn van buiten leren. Het Confiteor, het Suscipiat, het Dominus Vobiscum en zo verder. Uiteraard hadden we geen flauw idee wat we zeiden, maar dat was niet belangrijk. Alleen tijdens de Paasnacht zei de priester: “Flectamus genua”, waarop wij antwoorden met "Levate". Wij vertaalden dat met: “Heej Janus zee de gij wa?” “Lege vaate." Toen we wat ouder waren bleek deze vertaling toch niet geheel correct te zijn.

Rotjong

In het ziekenhuis waren er twee priesters: hoofdrector Adriaanssen en de hulprector Wardje Vermeulen. Deze laatste was ook aalmoezenier bij de verkennersgroep St. Paulus op het Lyceum, waar hij de bijnaam had: De Kul. Van hem is ook de uitspraak: "Het verkennen is mooi, alleen die rotjong zouden er niet bij moeten zijn."

In de kapel van het ziekenhuis waren twee altaren: het hoofdaltaar waar de hoofdrector de H.Mis opdroeg en het zijaltaar waar naar de Kul was verbannen. Als ze tegelijkertijd de Mis opdroegen, ontbrandde er tussen ons misdienaars een felle strijd om wie het eerst met de Mis klaar was. Rector Adriaansen begon meestal eerder maar was duidelijk trager dan de Kul. Aangezien we als misdienaar elkaar niet konden zien, was de enige mogelijkheid om te communiceren en om de stand aan te geven met de bel. Dit gebeurde dat ook altijd fel en ook wel met enige agressie. Zoals gezegd begon de Kul altijd wat later, maar ongeveer bij het Suscipiat had hij zijn achterstand goed gemaakt.

Doorschenken, die wijn

Zoals ook al door Cees is opgemerkt, moesten we tijdens de Mis water en wijn in de kelk schenken. Water schonken we overvloedig, alleen met de wijn waren we steeds zo zuinig mogelijk, aangezien we het restant steeds zelf opdronken. Niet dat we die wijn lekker vonden, maar het ging om het idee. Alleen de Kul zei steeds: “Doorschenken, doorschenken…” Hij had kennelijk iets in de gaten en bovendien wist hij ook tijdens de Mis een goede slok wijn wel te waarderen.

Ik heb al gesproken over “het bellen" tijdens de Mis. Dit was een uitermate belangrijke activiteit, met name op het hoofdaltaar. Daar waren steeds twee misdienaars en het was dus zaak steeds gelijktijdig te bellen. Helaas met de broertjes Sep lukte dat niet: hoe meer ze hun best deden, hoe zenuwachtiger ze werden en hoe ongelijkmatiger het ging; er zat soms wel meer dan een volle seconde tussen de beide belsignalen. Zuster Theresia (de kosteres) zei dat ze de bellen mee naar huis moesten nemen om daar te oefenen. Dus gingen ze naar de slagerij op Kalsdonk onderweg luid bellend en oefenend. En ook thuis werd dermate flink geoefend dat de klanten die die dag de slagerij bezochten de indruk kregen dat het Lichaam van Christus hier werkelijk vlees was geworden...

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Ad Franken? Klik dan hier en lees verder...

 

Reacties (5)

Cees Sep zei op 13 januari 2020 om 20:27
Dag Ad ,
Na 70 jaar worden jeugd herinneringen opgehaald, met de mooie kanten van ons leventje .Heel anders dan de jeugd van tegenwoordig hadden wij fantasie en vrijheid .Ik herinner me nog ruiten tikkertje spelen wat ook wel eens verkeerd afliep. Enfin, dit is nog maar een ietsepietsie ,van wat wij mee maakten .
Ad ,bedankt ,
met winter groeten ,
Cees Sep.
Bert hooydonk zei op 13 oktober 2022 om 15:00
ik ondekte deze site per toeval,vroeger ben ik hier in dit voormalig ziekenhuis ook misdienaar geweest. heb zuster Theresia nog gekend
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 oktober 2022 om 17:19
Dank voor je berichtje, Bert. Welke herinneringen heb je aan die tijd?
Bert Hooydonk zei op 21 oktober 2022 om 12:38
Hallo,heb leuke en minder leuke herinneringen.rector Adriaanse was nogal streng en autoritair,toendertijd werd er verlang dat je in woord en geschrift het latijn kon uitspreken.
Peter van Gelderen zei op 21 oktober 2022 om 16:53
Goedemiddag ik ben inmiddels 76,mag ik u vragen Bert in welk jaar u hier in dit ziekenhuis misdienaar geweest ben omdat ik deze dienstdoende rector ook gekend heb dit is rond 1956 geweest misschien zegt de naam zuster Maria u iets zij was hier de kapelzuster wat ik mij van deze zuster herinner is dat zij in de sacristie ons hielp omkleden??

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen