skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Heen en weer met het veer

“Katwijk aan de Maas” wordt Katwijk ook wel genoemd. Deze foto laat meteen zien waarom. Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in dit plaatsje. Zo werd de spoordijk meerdere malen weggeslagen door het Maaswater (in 1920 en 1926).

Op de foto zien we de veerpont Katwijk-Mook. Dat veer heeft al een lange voorgeschiedenis. In 1882 werd de spoorbrug over de Maas aangelegd, voor de spoorverbinding tussen Nijmegen en Venlo. Er was zelfs een klein station.

Tijdens de Duitse invasie van mei 1940 werd in Katwijk fel gevochten en de spoorbrug werd toen opgeblazen. Bij de herindeling van 1942 is Katwijk opgegaan in Cuijk en Sint Agatha.

Wie heeft enig idee over wanneer deze foto is gemaakt? Wie kent het veer of weet er een mooie anekdote over?

Vertel het ons en blaas deze foto weer nieuw leven in!

Reacties (37)

Mevr. Mulders (telefonisch) zei op 6 juni 2012 om 12:11
Mijn man is nu 86 jaar en hij heeft jarenlang een "overzet" gehad tussen Middelaar en St. Agatha. Hij vermoedt dat dit ook een oude pont is. Die hadden zelf geen motor maar een bootje ernaast liggen. Daar lag dan de motor in om het pont te laten varen.

Mijn man vermoedt dat de familie De Wild de eerste was die daar het pontje had.
John zei op 16 september 2012 om 14:31
Dit is het veer God Met Ons 3 genaamd
De veerrechten had de familie Fest deze woonde links van de pont in het witte huis aan Mookse kant.
Het is een zelfvarende pont met op elke hoek een schroef dus hij kon alle kanten uit.
Ook met hoogwater kon deze nog lang in de vaart blijven.
Na in gebruikname van de A 73 is hij uit de vaart genomen.
Als het goed is vaart hij nu samen met de pont van Cuijk de God Met Ons 4 in Oost Duitsland.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 17 september 2012 om 14:59
Beste John,
bedankt voor je reactie en leuk dat we nu de naam van de veerpont weten en ook nog waar hij gebleven is.
Nogmaals bedankt en met vriendelijke groeten,
Mariëtte zei op 6 november 2012 om 23:30

Ik was net groot genoeg in de jaren 50, om met een paar buurmeisjes, van Beers naar Cuijk te mogen fietsen, om wat boodschapjes doen voor onze moeders.
Natuurlijk altijd éérst naar de Maas, boten kijken en.. wachten tot de pont aan onze kant kwam. Dan riepen we naar de pontbaas 'Mogen we mee?'
Ja hoor,we mochten altijd mee! Gratis natuurlijk, want geld daarvoor hadden we niet. Aan de overkant als iedereen het pont verliet, stapten wij vliegensvlug even van de pont af, snel weer terug, bang dat hij ons zou vergeten, en weer mee terug naar Cuijk.
Als we later dan thuiskwamen zeiden we heel trots: 'We zijn vandaag nog in Limburg geweest'.
marc zei op 1 januari 2013 om 15:35
de god met ons 3

ik ging in de jaren 80 met deze veerpont van mook naar katwijk om verder te fietsen naar school .

de landbouwschool in beers .


omdat we iedere dag in die tijd met de pont over gingen kende we de bemaning goed .( weet de namen niet meer )

we mochten zelf ook weleens sturen van uit de stuur hut .

van uit de stuur hut had je een prachtig overzicht over de maas .

erg leuk dat na al die jaren weer een stukje geschiedenins voor bij komt .



met vriendelijke groeten marc
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 2 januari 2013 om 11:31
Bedankt voor je leuke reactie, Marc. Mooi om te zien welke herinneringen dit bij je los maakt.
Peter Roosenboom zei op 6 februari 2014 om 22:44
Zoals John vermeldt, is dit de God met ons III. De veerrechten en de pont kocht Fest in 1942 van Hend De Wildt, 1/2 eigenaar), Grad de Wildt (1/4 eigenaar) en Cisca de Wildt (1/4 eigenaar. Grad is mijn grootvader en Cisca mijn moeder. Hend en Grad waren broers. Het veer en de veerrechten waren vanaf ca 1910 eigendom van Hend, Grad en Marinus de Wildt. Marinus is door zijn broers uitgekocht. Uit dit gezamenlijk eigendom zijn overigens nare langdurige conflicten in de familie voortgekomen.
Tot mijn verbazing zag ik deze pont in 1997 varen tussen Valentina Island en het Ierse vasteland aan de westkust van Ierland, graafschap Kerry. De veerlieden vertelden mij dat zij de pont in Duitsland gekocht hadden, waar hij op de Elbe had gevaren.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 7 februari 2014 om 10:19
@Peter: Wat bijzonder om te lezen dat deze pont naar Ierland is gegaan. En wat jammer dat het gezamenlijk eigendom tot problemen heeft geleid. Desalniettemin is het heel interessant om die geschiedenis erachter te lezen! Dank voor deze aanvulling!
Frans & Christien Veekens Gademan zei op 18 januari 2015 om 00:08
In de jaren 70 de ambulance snel naar het ziekenhuis in Nijmegen moest werd er gebeld naar de Fam. Gademan dat de ambulance er aan kwam dus snel naar de pont om dit door te geven de rij in de midden werd vrij gehouden en zodra de ambulance er op stond vol speed naar de overkant dit ging behoorlijk snel de pont had namelijk 4 motoren was altijd een sensatie om dit te zien .Zo ook een leuk verhaal de pont kon kon draaien en weer andersom aanleggen zo kwam er eentje op de pont gereden en hij had haast hij moest naar de hoeren hij had gedronken dus snel weg gevaren de pont gedraaid en weer de zelfde kant aangelegd de auto snel naar de hoeren een half uur later was hij weer terug wou nu echt oversteken
arnout verheij zei op 12 augustus 2015 om 19:37
Op 20 juli 2002 heeft er in de Volkskrant een stukje gestaan over deze veerpont, oa over de Elbe waar hij gezonken was, en over de overtocht over zee naar Ierland in 1996.
Je kan het teruglezen in het archief van de Volkskrant.
Tinie van den Heuvel zei op 27 augustus 2015 om 21:19
Vorige week was ik op vakantie in Ierland (aug. 2015). De veerpont God met ons III, de naam staat nog op de zijkant, vaart nog steeds tussen Valentia Island en het Ierse vasteland. Wel met nieuwe motoren, dat was goed te horen. Begin jaren '80 dagelijks overgestoken op weg naar Arnhem en weer terug.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 28 augustus 2015 om 19:49
Wel heel bijzonder: een weerzien met de veerboot uit je jeugd. Je hebt er vast enorm van genoten!
berco zei op 6 december 2015 om 16:54
ben vaak op deze veerpont geweest mijn vader werkte op deze veerpont ook mijn oom ben ook een paar keer mee geweest om sinterklaas mee naar wal te doen brengen mijn vader werkte in de jaren 70 tot hij uit de vaart ging daar had hij het moeilijk mee water was zijn ding
Kees Raven zei op 1 oktober 2017 om 21:59
1 oktober 2017,

Zojuist terug uit Ierland kan ik bevestigen dat de veerpont 'God met ons' in Ierland jarenlang de verbinding heeft gevormd tussen het vasteland en het Valentia eiland. De overtocht enkele reis kost met de auto 7 Euro. Aanstaande zondag, 8 oktober vaart de pont voor het laatst. Hij is door de overheid afgekeurd. Wij spraken met de veerbaas Graig, die ons vertelde dat de pont tot en met windkracht 7 de gevaarlijke oversteek veilig kon maken. De eb en vloed stromingen zijn daar bovendien enorm, omdat het vaarwater rechtstreeks in verbinding staat met de Atlantische Oceaan. Eind jaren zeventig hebben 5 jonge Ieren de veerpont onder barre omstandigheden volledig op eigen kracht van Europa naar West-Ierland (schiereiland Iveragh) gevaren. Zij hadden een ijzeren onderkomen op het dek gelast. Zij leven allen nog en zijn nu ongeveer 65 jaar oud. Het zou de moeite zijn om hun reisverhaal eens aan te horen en vast te leggen. De bewoners van het eiland, die overigens nu ook een brug met het vaste land hebben bij het vissersplaatsje PortMagee, zijn zeer met het lot van hun veerpont begaan en hopen o.a. op steun van de EU om het vaartuig van de 'ondergang' te redden. Geld voor een nieuwe pont is er niet.
Men is bang, dat hij naar Afrika vervoerd gaat worden of verschrot.
Met vriendelijke groet: Kees Raven e-mail: Kedy@xs4all.nl
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 oktober 2017 om 12:20
Tjee Kees, wat een mooie aanvulling! Je zou toch niet verwachten dat deze veerpont nog zoveel kilometers in het zuiden van Ierland zou maken. En wat bijzonder dat jij de link weet te leggen tussen de 'God met ons' in Ierland en het exemplaar in Katwijk. Het kan haast niet anders of je hebt speciale belangstelling voor veerponten... klopt dat?
Kees Raven zei op 2 oktober 2017 om 13:00
Beste Marilou,
Als je op Google 'Valentia Island ferry' invoert vind je heel veel foto's van de veerpont en het vaargebied. Het is er prachtig! ja, ik ben als kind jarenlang met de veerpont van Culemborg naar Schalkwijk gevaren om in Utrecht naar school te gaan. Ik woon op zeer korte afstand van de pont op de Havendijk 23 in Culemborg.
Bastiaan zei op 3 juni 2018 om 18:10
Pont vaart nog steeds. (Juni 2018) Zoek maar op 'valentia island ferry'. De plannen om 'm uit de vaart te nemen zijn dus niet doorgegaan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 juni 2018 om 10:08
Ah, dank voor deze aanvulling, Bastiaan! Goed om te weten dat de pont nog steeds dienst doet. Wat bijzonder!
R.G. van der VLIES zei op 21 september 2018 om 21:34
Inderdaad; ook ik ben in juni 2018 met de "God met Ons" naar Valentia Island over gevaren. Voor mij was dit geen toeval ; ik had er van gehoord dat deze boot nog in bedrijf was.
Het misverstand van het uit de vaart nemen zit misschien in het feit dat de boot alleen in de zomer vaart. In oktober is dus zo'n beetje einde seizoen. Ook bij stormachtig weer vaart hij niet. Dit staat dan op een Elektronisch Mededelingen bord bij de plaats Cahersiveen netjes aangegeven.
Bastiaan zei op 21 september 2018 om 21:49
Ze zijn wel van plan de boot te vervangen hoorde ik van de zomer. Die boot wordt nu gebouwd. Het zijn Ieren, dus je weat maar nooit hoe het loopt, maar het zou wel eens voorbij kunnen zijn.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 september 2018 om 10:08
Bedankt voor jullie updates over het wel en wee van deze boot. We horen het graag als de 'God met Ons' tóch uit de vaart wordt genomen.
Martin Ebben zei op 26 februari 2019 om 19:42
Mooi verhaal en leuk om te zien.
Ik kwam hier terecht omdat ik vervoerbewijzen spaar. en de laatste vangst had een kaartje van die pont.
Doe ik jullie een plezier met de afbeelding ?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 februari 2019 om 09:35
O ja, zeer zeker, Martin! Die zetten we er graag bij. Zou je die willen mailen naar info@bhic.nl ovv Veer Katwijk?

Alvast veel dank!
Maartje A.B. zei op 16 juli 2020 om 10:13
Ook op de militaire kaart van 1864 kwam dit veer al voor als 'Mooksche veer': https://mapire.eu/en/synchron/netherlands-1861/?bbox=648927.6512941725%2C6753971.042791507%2C657994.9937745016%2C6759703.819912895&layers=osm%2C19
In het Regionaal Archief Nijmegen is informatie over het veer te vinden in , toegang 1633 Gemeente Mook en Middelaar en voorgangers, inv.nrs. 2505 (over onderhoud in 1867) en 5595 (over de opheffing 1986-1990).

Ik ben benieuwd of het veer ook al in de 15, 16 en 17e eeuw bestond! Iemand die weet waar ik hier informatie over kan vinden?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 juli 2020 om 13:52
Bedankt voor je aanvulling bij dit verhaal Maartje. Goed om te weten dat er, uiteraard, ook over onze provinciegrens heen, stukken van te vinden zijn.
Wij hebben trouwens dit deeltje in onze bibliotheek : https://proxy.archieven.nl/235/A4D169874A1C472CA62FD3EBB430843B.
Als je geïnteresseerd bent wil ik het wel voor je laten scannen hoor. Laat maar weten.
P. Coenen zei op 11 april 2021 om 18:08
Na het lezen van een aantal artikelen over het veer Katwijk Mook zag ik dat Maartje AB op zoek is naar meer geschiedenis over het veer.
Zie Maasburen.nl zet erbij veer Katwijk en je kunt in Rond de Grenssteen, een uitgave van de voormalige Heemkundekring Mook diverse artikelen vinden over het veer
Maartje A.B. zei op 26 april 2021 om 15:39
Dankjulliewel!
Loek van Vessem zei op 17 juli 2022 om 15:05
Tot mijn negende (1956) woonde ik in Mook langs de spoorlijn. Op de hoek was er een cafe van Rooseboom waar ook een snoepkraam aan verbonden was. Meneer Fest van de pont naar Katwijk, vond het geweldig om samen met mij daar snoep te stelen en dat samen op te eten. Heel spannend. Wist ik veel dat hij, wanneer ik naar huis was dit met de eigenaar "Piet de Kip" ging verrekenen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 juli 2022 om 06:52
Haha, prachtig verhaal Loek. Aan wat voor snoep moet ik denken? Trekdrop, kauwgom of heel iets anders? En wanneer kwam je er achter dat die rekening later toch werd vereffend?
loek van vessem zei op 18 juli 2022 om 14:09
Rolletjes pepermuntjes. Mijn vader vertelde me het later
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 juli 2022 om 21:07
Mooi hoor. Bijna jammer dat je nu de waarheid weet ;)
Jannes Aalders zei op 27 september 2022 om 13:09
Op 18 september j.l. hebben wij het veer naar Valentia Island, Ierland Co. Kerry genomen.
Hij vaart nog steeds hoorde GOD MET ONS III
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 september 2022 om 20:46
Oh echt? Wat leuk dat je dat hier laat weten, Jannes! Bedankt voor je berichtje.
Kees Raven Culemborg zei op 21 september 2023 om 16:54
Beste Marilou,
Voor 11 Euro enkele reis (auto 2 personen) zijn wij na 6 jaar weer een keer met de God met ons III overgestoken. De pont ziet er nog prima uit en er was best veel verkeer aan boord!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 september 2023 om 16:50
Kijk, dat zijn hoopvolle berichten. Dank dat je dat hier laat weten, Kees, mooi om zo op deze manier op de hoogte te blijven van deze pont; hartelijk bedankt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.